Intresset har alltid varit skyhögt, trots den enorma tidsskillnaden. Nu får Australien även chansen att vara med i Eurovision Song Contest. Inbjudan från EBU grundar sig i att landet länge har haft en koppling till tävlingen samt att Eurovision firar 60 år i år.

– Det är vårt sätt att säga: nu firar vi den hör festen tillsammans! säger Jon Ola Sand, EBU-chef för ESC, till Eurovision.tv.

(c) SBS Australia

(c) SBS Australia

Australien har alltid funnit Eurovision Song Contest intressant. Förra året bänkade sig sammanlagt 195 miljoner tittare världen över för att se tävlingen, en hel del av dessa var australiensare. Detta trots att klockan är sex på morgonen på den australiensiska östkusten när tävlingen startar.

Med den bakgrunden kom kanske inte beskedet som en chock när EBU under dagen meddelade att Australien kommer att delta i tävlingen 2015, samma år som Eurovision firar 60 år. Det ska dock tilläggas att landet tävlar på lite speciella villkor:

  •  Deltagandet gäller endast under 2015. Skulle landet vinna tävlingen kommer SBS, det australiensiska bolaget som sänder tävlingen, inbjudas att producera tävlingen i en utvald europeisk stad.
  • Australien är direktkvalificerade för finalen. Detta just för att det är en engångsföreteelse. Finalen kommer således att bestå av 27 länder istället för 26 vilket har varit standard under de senaste åren, och tävlingen som helhet kommer att ha 40 deltagande nationer.
  • Det är ännu oklart när Australien ska hålla sin nationella uttagning samt hur EBU ska lösa frågan hur australiensarna ska kunna rösta. Man jobbar just nu på en lösning för att låta landet rösta i båda semifinalerna samt i finalen.

Under fjolåret tillägnades mellanakten Australien då Jessica Mauboy uppträdde under den andra semifinalen, men 2015 får man alltså mer än en mellanakt.

– Det här är ett djärvt och samtidigt otroligt spännande drag. Det är vårt sätt att säga: nu firar vi den här festen tillsammans! säger Jon Ola Sand till Eurovision.tv.