Ikväll gäller det, Melodifestivalen 2015 drar äntligen igång på riktigt. Många tänker säkert: ”Har det redan gått ett år, det var ju alldeles nyss!”, medan andra tänker: ”Yes, det var nästan att jag hann bli gråhårig innan den här dagen kom!” För mig kommer Melodifestivalen 2015 i precis rätt tid. Varje år bjuds man på sex veckor av intensiv schlagerdos i blodet som tar slut någonstans i januari året därpå. Kroppen är då redo för ännu ett års laddning av schlageryra precis lagom till februari!

Deltävling ett i Göteborg bjuder på det mesta man kan önska sig i mellosammanhang. Det bjuds på glittriga pompoms och rosa plymer. Vi får lyssna till energisk gladpop blandat med japansk fairy kei.  Vi får se hiphopare utan hiphop-keps. Och vi får se Eric Saade i ett avancerat och troligtvis dyrt shownummer. Det är en stabil deltävling i Göteborg och det märks att det finns rutin i teamet som jobbar med det här.

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

Låt oss tala en stund om programledarna

Att Robin Paulsson leder Melodifestivalen 2015 är inte någon förvåning. Han har gott om rutin genom sin egen talkshow på SVT och han känns väldigt trygg i programledarrollen. Han är även ny i mellosammanhang men jag undrar om han ändå inte haft en plats reserverad i mello sedan länge? Han passar nämligen så väl in i tävlingen på ett naturligt sätt.

Sanna Nielsen är dock som ni alla vet, inte ny i tävlingen. Att ställa upp sju gånger är uppenbarligen inte tillräckligt! Jag var först skeptisk till att se Sanna som programledare. Hon är en fantastisk sångerska på alla vis, men finns det inte risk för att det blir en ”Marie Serneholt” en andra gång? Väldigt professionellt, vackert och duktigt men innehållslöst, plastigt och med ett påklistrat leende. Ändå imponerar Sanna på mig efter det första genrepet på fredagskvällen. Det påklistrade leendet blev naturligt och rackarns vad lugn hon är! Sen sitter hennes cerisea klänning lite märkligt och pluffsigt på henne, men vad gör väl det när det är insidan som räknas?

Att det är insidan som räknas och inget annat, det får vi lära oss av Filippa Bark. Åh, Filippa vad underbar du är. När programledarna bara är lagom roliga och klämchecka så får Filippa oss att skirva ”LOL” i våra twitterflöden. Hon är så rolig och man önskar så gärna att hennes klasskompisar hemma i Malmö förstår hennes storhet.

Mera jämställdhet 

Melodifestivalen har de senaste åren försökt satsa mer på kvinnliga låtskrivare. Ett otroligt viktigt initiativtagande när man gör Sveriges största tävling inom musik! Vill man förändra en bransch till det bättre så är detta ett ypperligt sett att göra det på. Ännu är det en bit kvar att gå om man vill göra Melodifestivalen helt jämställd, men i år är 25% av bidragen kvinnor. Det är en relativt hög siffra om man jämför med föregående år. I deltävling 1 tävlar också tävlingens mest jämställda bidrag, Elize Ryd & Rickard Söderberg som är den enda mixade akten i Melodifestivalen 2015, härligt!

Nyheterna

Melodifestivalen 2015 bjuder också på en hel del nyheter. Vi har tillexempel 7 bidrag istället för 8, det är en förändring som knappt märks i programmet. Det skänker möjligtvis lite mer tid till programledarna att dra torra skämt, vilket jag tror kommer att uppskattas i TV-sofforna.

En annan nyhet är den omtalade applikationen. I år kan man alltså rösta genom en app, men endast i realtid under tiden som låten framförs. Själv har jag laddat ned appen, men jag tvivlar på dess funktion. Jag tror bara den kommer gynna de artister som redan har en stor fanskara och missgynna okända debutanter. Dessutom kommer ett litet hjärta synas i bild under varje nummer för att visa hur mycket röster låten får. Då vill jag bara säga ”grattis” till Dolly Style som får ett perfekt matchande litet hjärta i hörnet under sin låt. Till Daniel Gildenlöw vill jag istället säga hur ledsen jag är över att hjärtat ligger i bild under hans stilrena nummer. Det är inte särskilt snyggt.

© Jonatan Staaf, Poplight

© Jonatan Staaf, Poplight

Vem kommer gå vidare från deltävling 1 i Göteborg?

Jag skulle personligen vilja skicka Behrang Miris refräng till final. Det är en så fet melodi och en av få låtar ikväll som låter modern år 2015, men tyvärr kommer han nog inte längre än till andra chansen. Det finns starkare låtar i dagens startfällt och Eric Saades låt och shownummer är en av dem. Vad kan gå fel om man har med ett flygande tefat i sitt nummer? Dessutom sätter sig låten på hjärnan och ja, man vill börja dansa.

Även Molly Pettersson Hammar tar sig troligtvis till final med de glaskrossande tonerna hon sjunger. Hennes utmanare är Elize Ryd & Rickard Söderberg. Man kan tro att deras låt är en guide för en  bebis som tar sina första steg då texten går: ”Don’t get hurt, don’t fall down. Take each step, one by one”. Men låten är vacker och har potential att åtminstone ta sig till en andra chans.

Vem tror du går vidare ikväll? Kommentera nedan.