”Äntligen” tänker nog många av oss just nu. Idag drar Melodifestivalen 2015 igång på riktigt! Under sex veckor framöver kommer Melodifestivalen 2015 att turnera runt om i landet och Sverige ska kora sin 55:e representant till Eurovision Song Contest. Första deltävlingen går av stapeln i Göteborg och här kan ni läsa om vad som händer i dagarna framöver.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Foto: Janne Danielsson/SVT

Nu börjar det. Melodifestivalen 2015. Ni som hänger med oss på Poplight vet hur mycket vi älskar just detta fenomen! 28 låtar ska tävla om att vinna hela tjottaballongen. De är, än så länge, helt hemliga för offentligheten. Sedan presskonferenserna i november har alla artister tränat, tränat och tränat för att kunna ge tre minuter på scen. Nu har det blivit dags att se vad de har åstadkommit.

Vi på Poplight kommer att vara på plats alla sex veckor för att bevaka tävlingen. Vi hoppas att kunna leverera en så bra bevakning som möjligt, som inte är vinklad åt konstiga håll. En enkel, saklig och rolig bevakning, helt enkelt. Vi kommer att finnas både här på sajten, men också även på Twitter.

Det här händer –
dag för dag:

Onsdag

Under onsdagen ”torr-repar” artisterna i en gympasal bredvid Scandinavium. Ett torr-rep är en repetition framför produktionsteamet där kamerorna ska dirigeras för artisten och allt för att få så bra förutsättningar under scenrepetitionerna på torsdagen. Dessa repetitioner sker bakom stängda dörrar.

Dessutom kommer SVT presentera veckans ”Bidragsbibel” under förmiddagen – där alla låttexterna presenteras och lite skisser på scennumret.

Kl. 13:00 – Pressen välkomnas in i Scandinavium för fototillfälle av scenbygget. Håll utkik på vår Instagram för att få en första inblick på konstruktionen!

Kl. 18:00 – Alla bidrag som tävlar på lördag spelas upp för pressen på artisthotellet. Poplight kommer rapportera direkt på Twitter och kort efter uppspelningen kommer en mer utförligare artikel på sajten.

Torsdag

Kl. 10:50 och framåt – Under torsdagen repeterar alla artister på scenen för första gången. Varje artist får cirka 40 minuter på scen där de hinner köra igenom sitt bidrag 3-4 gånger. Det mesta är för att de ska kunna sätta rätt kameravinklar och känna sig bekväma på scen. Dessa repetitioner är öppna för pressen och Poplight rapporterar fortlöpande, både på sajten och på Twitter.

Kl 20:00 – Välkomstfest! Varje torsdag arrangerar kommunen en välkomstfest för artister, produktionsarbetare, journalister och kommunarbetare. Poplight är på plats och minglar runt – under torsdag kväll/fredag morgon får ni se alla bilder från festen på sajten!

Fredag

Kl 12:30 – Programledarna Sanna Nielsen & Robin Paulsson håller i presskonferens efter att de i hemlighet repeterat under förmiddagen.

Kl 12:50 till kl. 17:30 – Artisterna får repetera sina bidrag ytterligare en gång på scen i 30 minuter – den här gången i scenkläder! Det här är sista egna repetitionen innan genrepen drar igång. Liksom gårdagens repetitioner så är även dessa öppna för pressen. Poplight är givetvis på plats och twittrar och rapporterar på sajten.

Kl 20:00 – Genrep! Den här gången får vi se hela programmet i sin helhet som det är tänkt att se ut i TV:n på lördagen. Det är även första gången vi får se Robin Paulsson och Sanna Nielsen ”in action” på scen som programledare för Melodifestivalen. Poplight är på plats i arenan tillsammans med några tusentals andra människor i publiken. Bilder kommer under kvällen på sajten.

Direkt efter genrepet kommer Poplight att genomföra en publikundersökning för att ta reda på vilka som var publikens favoriter. Resultatet av undersökningen kommer på fredag kväll.

Lördag

Kl. 14:00 – Dags för sista genrepet inför sändningen på kvällen! Alla artister, programledare och mellanakter får repetera på scen en sista gång, denna gång utan smink eller pyroteknik. Poplight är på plats i arenan och twittrar.

Kl 20:00 – Sändning! Det är nu det gäller. Poplight är på plats i pressrummet och twittrar under kvällens gång. Direkt efter sändningen är det dags för presskonferens med artisterna.

Kl 23:00 - Efterfest på artisthotellet. Poplight är på plats, minglar runt och tar bilder. Under söndagen får ni se alla bilder från kvällens efterfest!

Söndag

Under natten packar tävlingen ihop och tidigt på söndagsmorgonen ska Scandinavium vara helt tömt på allt schlagerglitter. Alla 10 långtradare med scenutrustning rullar raka vägen ner direkt från Scandinavium till Malmö för att byggas upp i Malmö Arena – sedan börjar allt igen, bara några dagar senare!

Vad ser du mest fram emot under helgens Melodifestival? Kommentera nedan!