Idag kl 18:00 spelades alla bidragen som tävlar i Melodifestivalens deltävling i Göteborg upp för pressen för första gången. Poplight var på plats och lyssnade på låtarna och här kan ni läsa om vad Poplights utsände reporter tyckte om de tävlande bidragen.

(c) Mattz Birath, Poplight

(c) Mattz Birath, Poplight

Spänningen steg allt som allt ju närmare man kom tidpunkten då bidragen skulle spelas upp för pressen. Varje onsdagskväll inför veckans deltävling får alla journalister höra bidragen som tävlar samma lördag i förväg. Extra spännande denna veckan var om Eric Saade hade låten som kunde ta tillbaka Eurovision till Sverige nästa år. Hade han det? Ja – det får ni ta reda på nedan.

1. Molly Pettersson Hammar – ”I’ll be fine”

Här var det häftigt ett pianointro som sedan tar över i en bombastisk soul pop-låt. Det finns vissa influenser som man känner igen. Jag för tankarna till Clare Maguires ”The Shield And The Sword” mixat med Adeles ”Rolling in the deep”. Modern, upptempo pop som duger helt mycket väl för att öppna upp Melodifestivalen 2015.

Molly lär ha goda chanser på lördag och kan förmodligen räkna med åtminstone en Andra chans, men i Melodifestivalen kan allt hända.

2. Daniel Gildenlöw – ”Pappa”

Daniel Gildenlöw var senast med 2010, då tillsammans med bandet Pain of Salvation då de framförde låten ”Road Salt”. Nu är Daniel tillbaka som soloartist och levererar en låt som är väldigt långt ifrån ”Road Salt”, men fortfarande lika stillsam. Låten är en väldigt trovärdig ballad med en text som verkligen greppar tag om en.

Låten är framförd ur ett skilsmässobarns vinkel där pappan lämnat mamman för att starta en ny familj. Det finns många som kan relatera och beröras av låten – även jag känner mig berörd av texten. Den stora frågan är bara om den här låten hör hemma i Melodifestivalen?

3. Elize Ryd & Rickard Söderberg – ”One by one”

I förväg hade jag målat upp bilder om att detta skulle bli som Rumäniens bidrag i Eurovision 2013 – men det var ganska långt ifrån. Eller ja, långt ifrån. ”One by one” är lite av ett musikalnummer i midtempo. Det är en låt jag har väldigt svårt att sätta fingret på om hur jag ska beskriva den. Många av dem jag pratade med efter lyssningen tyckte det var en bra låt, medan jag känner mig lite kluven.

Den kan säkert fungera bra på scen, men låtmässigt är det svårt att bedöma. Det blir säkert en låt som växer sig till under veckan och det ska bli oerhört spännande att se vad de tänker bjuda på scen när de repeterar imorgon.

4. Dolly Style – ”Hello Hi”

Det är uppenbart från början att Dolly Style siktar på att bli ett varumärke som kommer plocka bort Hello Kitty från leksaksaffärerna och ersätta dem med Dolly Style… men jag ser egentligen inga problem med det. Låten börjar med en speldosa som sedan tvärt drar om till en ”Barbie Girl” á la 2015.

Refrängen sätter sig ordentligt och kommer utan tvekan gå hem hos kidsen. Går den inte vidare till final så lär den absolut gå direkt på första platsen på iTunes, mest från småbarnsföräldrar som motvilligt laddar hem den för att kidsen kräver att få lyssna på den… men jag säger inte att den kommer gå direkt till final, men chansen finns definitivt.

5. Behrang Miri ft. Victor Crone – ”Det rår vi inte för”

De som står och väntar på en ny ”Jalla Dansa Sawa” kan stå kvar och vänta, för den kommer inte. Det är inte heller en ”C’est comme ca/Jag ser dig” för er som också följt med Behrang efter Melodifestivalen 2013. ”Det rår vi inte för” är mycket mer ”hip hop” och en tydligare rap-låt som inte är lika medryckande som ”Jalla Dansa Sawa”.

”Det rår vi inte för” är en låt som handlar om ”en stad som aldrig ler där pulsen aldrig dör”. Just vilken stad det är anges aldrig i texten, men en kan gissa på… Malmö? Medan ”Jalla Dansa Sawa” kändes som en given låt att ta sig vidare så känns denna lite mer osäker. Behrang har dock lyckats bygga upp en trygg fanbase som mycket väl kan rösta honom vidare.

6. Jessica Andersson – ”Can’t Hurt Me Now”

Jessica Andersson ställer upp för sjätte gången i Melodifestivalen med en låt som fick henne att gråta första gången hon hörde den. Som den hårda muskelknutten jag är så grät inte jag första gången jag hörde den. Jag undrar om någon gråter när de hör denna? Det finns säkert någon, kan jag tro.

Det är en ballad som är lite enklare än hennes tidigare ”I did it for love” och handlar mycket om att slå sig loss från sitt ex… känns det som, om jag inte missuppfattat låten helt. Många tycker om denna låten, men jag blir kluven och undrar om tittarna på lördag kommer att känna sig ”mätta” på den här typen av låt. Så länge framträdandet inte är för smörigt så kan det gå hursom på lördag.

7. Eric Saade – ”Sting”

Den stora snackisen! Eric har gett sig in i den här tävlingen för att vinna Eurovision. Kan han göra det? Nja, spontant känns det som en lite long-shot. Kan han vinna Melodifestivalen då? Ja absolut, det ska inte vara helt uteslutet. ”Sting” är långt ifrån ”Manboy” och ”Popular” som inleds med gitarr-riff och schyssta beats.

Jag, av någon anledning, börjar tänka på att verserna i ”Sting” är väldigt snarlika bryggan innan refrängen i Carly Rae Jepsens megahit ”Call me maybe” med ett stuk One Direction. Självklart en given finalist, om inte tittarna bara ”glömmer” att rösta. Vem Eric tar med sig? Ja, det är en helt annan femma. Fältet är vidöppet och vad som helst kan hända.

Vad tycker du om veckans startfält? Vem tror du går vidare? Kommentera nedan!