© Mattz BirathEfter ett års uppehåll är Benhrang Miri tillbaka i Melodifestivalen 2015 med låten ”Det rår vi inte för”. Tillsammans med Victor Crone tar han plats på scenen under premiärveckan i Göteborg, med en låt som tar upp viktiga samhällsfrågor:
– Det är en musikalisk reflektion över den stad jag lever i och de människorna som lever där, säger Behrang Miri till Poplight.

När Poplight träffar Behrang Miri i SVT:s lokaler står det klart att han står ännu bättre rustad inför årets melodifestival om man jämför med 2013.

– Det är kul att vara med igen. Den här gången kommer man in med massor av erfarenhet, nu vet jag hur allting fungerar och vilka alla är, inklusive Poplight, säger Behrang Miri och skrattar.

För två år sedan, 2013, var han alltså med för första gången med låten ”Jalla Dansa Sawa”. Flankerad av Oscar Zia och Loulou Lamotte snubblade Behrang Miri på mållinjen i Andra Chansen och missade således finalen. Sen dess har den charmerande mångsysslaren från Malmö varit aktiv i alla tänkbara forum, till exempel i Sveriges Radio men även som programledare för såväl Lilla Melodifestivalen som för ”Partiprogrammet” på Aftonbladets hemsida.

– Jag har lärt mig otroligt mycket genom allt jag har gjort de senaste åren, jag är så glad att jag har fått möjligheten att göra sådana saker. Det fantastiska, inte minst med Partiprogrammet, var att nå ut till målgrupper som vanligtvis inte tittar på debattprogram. Det är samma mål som jag har med min medverkan i Melodifestivalen, att nå ut till målgrupper som annars inte lyssnar på min musik eller vet vem jag är, säger Behrang Miri.

När det vankas Melodifestival med en tidigare succéartad artist är det förstås svårt att inte förvänta sig någonting ännu bättre. Behrang Miri är dock tydlig med att det är en helt annan låt han ställer upp med i år, och beskriver den framför allt som mer seriös.

– ”Jalla Dansa Sawa” var mer glad och dansant, den här låten är mer seriös. Jag inspireras mycket av människorna jag träffar i de områden jag rör mig i till vardags och det är där låten tar avstamp. Det blir en blandning av intryck från stadskärnan, betongen och miljonprogrammen. Det är en musikalisk reflektion över den stad jag lever i och de människorna som lever där. Och eftersom jag inte är värsta sångaren har jag med mig Victor Crone som är en fantastisk sångare, många kommer att njuta av hans röst.

Precis som för två år sedan är Behrang Miri fåordig när det kommer till själva tävlingen. Han ser Melodifestivalen mer som en fantastisk plattform än en tävling i musik.

– Det är alltid kul att vara med och vara nervös under hela processen, men tävlingen kommer lite i andra hand. Jag fokuserar istället på att njuta av att vara här och att inspireras av alla fantastiska musiker som är på plats.