Idag utsågs Wien officiellt som värdstad för Eurovision Song Contest 2015. I samband med ceremonin påbörjades även utlottningen av vilka länder som tävlar i vilka semifinaler, där Sverige lottades att starta i den andra halvan av den andra semifinalen. Här kan du se hela listan!

Under en ceremoni som inträffade idag på Stadshuset i Wien lämnade Köpenhamns borgmästare över ”Eurovision-nycklarna” till Wiens borgmästare – som i och med det förklarade Wien officiellt som värdstad för Eurovision Song Contest 2015. Denna ceremoni inträffar årligen mellan värdstäderna och precis som under varje ceremoni lottas även vilka länder som tävlar i vilken semifinal.

Så gick utlottningen till:

Först lottades vilka semifinaler som länderna i ”Big 5″ plus värdlandet Österrike skulle sända och rösta i. Enligt önskemål från Spanien så ville de sända och rösta den första semifinalen. Önskemålet beviljades av referensgruppen. Därefter lottades att Frankrike och Österrike skulle sända och rösta i den första semifinalen, och Storbritannien, Tyskland och Italien lottades att sända och rösta i den andra semifinalen.

Därefter påbörjades utlottningen av vilka länder som tävlar i vilka semifinaler. I förväg hade inga särskilda önskemål från deltagande länder beviljats. Varje land kommer att rösta i sin egna semifinal och det går inte att rösta i en annan semifinal än det landet som de själva deltar i. (Sverige kan då endast rösta i semifinal 2 – och inte i semifinal 2)

Inför utlottningen låg alla länder uppdelade i fem olika potter. Varje pott har blivit konstruerad av Eurovision’s röstningspartner och länderna har blivit placerade i potterna baserat på deras röstningsmönster. Detta för att förhindra eventuell grannröstning. Därefter drogs ett land ur varje pott följt av en lott av vilken halva i respektive semifinal landet tävlar i.

(c) ORF

(c) ORF

Så ser fördelningen ut:

Semifinal 1

Första halvan

 • Grekland
 • Makedonien
 • Estland
 • Nederländerna
 • Moldavien
 • Finland
 • Belgien
 • Armenien

Andra halvan

 • Serbien
 • Danmark
 • Vitryssland
 • Rumänien
 • Ryssland
 • Albanien
 • Georgien
 • Ungern

Semifinal 2

Första halvan

 • Norge
 • Irland
 • Tjeckien
 • Litauen
 • San Marino
 • Malta
 • Portugal
 • Montenegro

Andra halvan

 • Schweiz
 • Azerbajdzjan
 • Slovenien
 • Lettland
 • Polen
 • Island
 • Israel
 • Cypern
 • Sverige

Länderna är listade enligt ordningen de lottades från. Startordningen kommer att släppas vid senare tillfälle (vanligtvis slutet av mars – början av april) när alla länder har skickat in sina bidrag.

Big 5 och Österrike kommer tilldelas sina halvor i finalen under ländernas enskilda presskonferenser på plats i Wien under Eurovision-veckorna.

Vad tycker du om utlottningen? Kommentera nedan!