I Norges motsvarighet till Melodifestivalen kommer fem av elva bidrag på något sett innehålla svenskt deltagande. Fyra av låtarna har svenska låtskrivare och den svensk-norska före detta Eurovisonvinnaren, Elisabeth Andreassen, kommer att dyka upp som artist.

(c) Freddy Letiner (Takimata)

(c) Freddy Letiner (Takimata)

Den 14 mars, samma datum som Sveriges Melodifestivalfinal går av stapeln, så sänds också den norska motsvarigheten Melodi Grand Prix (MGP) i norsk TV. Detta år består tävlingen endast av en stor final efter många år med deltävlingar. 11 bidrag deltar och man kommer även att ha med en levande orkester.

Av dessa 11 bidrag så har flera låtar svenska upphovsmän. Bland annat har låtskrivarna Joy och Linnea Deb skrivit bidraget ”Thunderstruck” tillsammans med artisten Erlend Bratland, som också kommer att framföra låten. Makarna Deb tävlar även i årets Melodifestival som låtskrivare till Måns Zelmerlöw’s låt ”Heroes” och de har även vunnit Melodifestivalen en gång med Robin Stjernberg‘s ”You” 2013.

Eurovision-vinnare från 1985 tillbaka i Norge

Elisabeth Andreassen är ett känt ansikte som också skall delta i MGP. Svensk-norskan deltar ihop med Tor Endresen och tillsammans ska de framföra låten ”All Over the World”. De har båda deltagit i festivalen tidigare och kan kallas för veteraner i sammanhanget. Andreassen vann hela Eurovison Song Contest 1985 tillsammans med gruppen Bobbysocks och låten ”La det swinge”.

En annan svenska som skall delta är Karin Park. Hon har framgångar sedan tidigare i norska MGP då hon skrev låten ”I Feed You My Love” med Margaret Berger år 2013. Låten tog sig hela vägen till Eurovison Song Contest i Malmö och slutade där på en fjärde plats. I år är Karin Park inte bara låtskrivare utan även artist och kommer därför framföra sin egna låt ”Human Beings”.

Andra svenska låtskrivare som medverkar är Niklas Olvoson som tillsammans med Robin Mortensen Lynch och Jenny Langlo skrivit låten ”Next to you”. Olvoson och Mortensen Lynch bildar tillsammans låtskrivarduon Machopsycho och har tidigare bland annat samarbetat med artister som P!NK, Cher och Justin Timberlake. Även svensken Andreas Stone Johansson har medverkat som låtskrivare tillsammans Ricky Hanley och tillsammans har de skrivit låten ”Louder” som kommer att framföras av Raylee.

Svenska låtskrivarsuccén fortsätter i Europa

Inte bara i Norge är den svenska låtskrivarsuccén ett faktum. Peter Boström och Thomas G:son, duon bakom vinnarsuccén ”Euphoria”, har varit med och skrivit Spaniens Eurovisionbidrag. I Ungerns uttagningar deltar artisten Kati Wolf som representerade landet i Eurovision 2011 och där är ingen mindre än Linnea Deb en av låtskrivarna.

Linnea har, tillsammans med Joy och Anton Malmberg Hård af Segerstad även en låt i Tysklands final, som framförs av Noize Generation och svenske Patrik Jean Olsson. Även i Cypern och Litauen deltar svenska låtskrivare i de olika ländernas uttagningar.