Christer BjörkmanSVT väljer att ändra om Andra Chansen ytterligare inför Melodifestivalen 2015. Nu kommer de låtar som avancerar att bli tillgängliga direkt efter respektive deltävling, istället för efter deltävling nummer fyra som tidigare år.
– Vi vill skapa bättre förutsättningar för låtarna att bli klassiker och leva kvar längre i tittarnas medvetande, säger Christer Björkman till SVT.se.

Ända sedan Andra Chansen startade har SVT varit noggranna med att låtarna som avancerat dit, tillsammans med finallåtarna, ska hållas ända tills sista deltävlingen är avklarad. Detta för att inga låtar ska ges någon fördel av att finnas tillgängliga under längre tid. Men i år väljer man alltså att slopa det här konceptet och låtarna som går till Andra Chansen släpps fria efter respektive deltävling.

– Vi vill göra Andra Chansen till ett bättre och mer spännande program, säger Christer Björkman, som menar att det skapar spännande förutsättningar inför finalen.

Trots ändringen väljer SVT fortsatt att hålla på de bidrag som har avancerat till final, fram till att den fjärde deltävlingen är avslutad.

– De åtta som är i final är tittarnas absoluta favoriter, det har de redan talat om. När de väl släpps ligger allt fokus på dem och så har det alltid varit och det kommer inte att ändras av det här. Ändringen gör att vi får mer exponering på fler bidrag, säger Christer Björkman.

Sedan tidigare står det klart att Andra Chansens format ändras om i grunden inför årets Melodifestival. Istället för att alla låtar ställs mot varandra, precis som under deltävlingarna, kommer treorna och fyrorna från varje deltävling att möta varandra i fyra stycken dueller. Vem som möter vem kommer SVT att bestämma när startfältet är klart. De vinnande bidragen går direkt till finalen i Friends Arena, vilket gör att startfältet i finalen kommer att bestå av tolv bidrag istället för tio som tidigare år.