DSC02322Efter snart ett år i rampljuset har det blivit dags för Jon Henrik Fjällgren att äntra sin största scen hittills, nämligen Melodifestivalscenen i Östersund. Och han har klart för sig vad han vill uppnå med framträdandet.
– Jag vill föra fram samisk musik till en större publik, vi är också en del av Sverige, säger han till Poplight.

Det var i Talang 2014 allt tog fart. Jon Henrik Fjällgren framförde en egen låt, ”Daniels jojk”, och rörde juryn och många publiken till tårar. Hela äventyret slutade med att han i maj stod som segrare av Talang och efter detta har han turnerat samt släppt sin första skiva. Och om ett par månader är det dags för honom att visa upp sig i Melodifestivalen.

– Det kommer att kännas coolt, väldigt stort. Det har varit stor uppståndelse nu den senaste tiden och många vänner och bekanta tyckte att jag skulle vara med i Melodifestivalen för att se hur det går. Det är tack vare dessa människor som jag står här idag, säger Jon Henrik Fjällgren.

Låten som han ställer upp med heter ”Jag är fri (Manne liem frije)”, en låt som skiljer sig lite från vad publiken fick höra i Talang, även om målet med framträdandet är detsamma.

– Vi håller fortfarande på att jobba med låten så vi är inte helt klara. Men det kommer att bli speciellt, den sticker helt klart ut. För mig är det viktigt att få visa samisk musik för en större publik. Vi är också en del av Sverige, jag vill att människor ska inse att jojk också kan vara riktigt bra. Det är fantastiskt kul att samisk musik har kommit fram mer nu efter att jag var med i Talang.

Trots att Jon Henrik blev rikskändis, nästan över en natt, har han inte tappat greppet om sina rötter. Han varvar idag spelningar och turnerande med arbete på fjället i Mittådalen och han anser att kombinationen för honom är ovärderlig.

– På fjället finns det alltid något att göra. Det är förstås vitt skilda världar men jag behöver lugnet som finns där, det är extremt viktigt att den delen av mitt liv finns kvar. Utan arbetet där skulle jag inte orka med allt det här och all uppståndelse.

Den 21 februari är det dags för Jon Henrik Fjällgren att inta scenen i Melodifestivalen 2015. Och han gör det i Östersund, endast 11 mil från Mittådalen sameby där han är uppväxt.

– Självklart är det kul att få stå på scenen i Östersund, då kan vänner och bekanta få se mig live vilket hade varit betydligt mycket svårare annars. Kanske kan jag få lite extra stöd av publiken i Östersund också, säger Jon Henrik Fjällgren.