Ikväll är det dags för finalen av Junior Eurovision Song Contest 2014 från Malta. I år representeras Sverige av 14-åriga Julia Kedhammar från Skogås. Poplight är på plats i Malta och rapporterar direkt från finalen.

(c) EBU

(c) EBU

Ikväll gör 16 länder upp om att vinna Junior Eurovision 2014. Varje lands artist representeras av barn mellan åldrarna 10 till 15 år och i kväll representerar 14-åriga Julia Kedhammar Sverige under Junior Eurovision. Hon går ut med startnummer 7 i finalen med låten ”Du är inte ensam”, som hon skrivit själv tillsammans med Thomas G:son. Poplights reporter är på plats och rapporterar från finalen.

Junior Eurovision 2014 börjar kl 19:00 och sänds i SVT Barnkanalen. Det går även att se live via SVTplay eller junioreurovision.tv.

Snabb fakta om Junior Eurovision 2014

 • Junior Eurovision (JESC) 2014 äger rum i ett skeppsvarv på Malta. Arenan huserar in runt 4,500 åskådare, vilket motsvarar ungefär hela Marsa’s befolkning. Arenan har både sittplatser och ståplatser. Under bygget har det dock visat sig att taket i skeppsvarvet inte är helt vattentätt från regn. De har dock gjort sitt bästa i att försöka vaddera taket.
 • Scenen och hela arenabygget kommer vara kvar i en vecka efter finalen av JESC, för att även kunna hålla finalen av den maltesiska finalen av deras ”Malta Eurovision Song Contest”, där de plockar ut vem som ska representera Malta i den stora Eurovision Song Contest 2015 i Wien.
 • I Sveriges delegation ingår bland annat Tine Matulessy (Head of delegation)Julia Kedhammar (artist)Christer Björkman (observatör)Kim Olson (programledare), Elias (artist)med flera.
 • Elias, som representerade Sverige i JESC förra året, kommer att avlämna Sveriges poäng under finalen på plats i arenan.
 • Edward af Sillén och Ylva Hällén kommer att kommentera JESC 2014 i Barnkanalen. De gör detta hemifrån i Sverige. Endast tre länder av de 16 deltagande länderna kommer ha kommentatorer på plats i arenan. Övriga länder kommer att kommentera hemifrån.
 • JESC kommer att ledas av Moira Delia, som är en känd djurrättsaktivist i Malta med flera program på nationell TV, bland annat om djurens rätt.

De sitter i Sveriges expertjury

Av poängen som delas ut under kvällen kommer hälften av poängen vara från telefonröster och hälften av poängen från juryröster. Dessa kombineras sedan i varje land till de poäng som sedan kommer att delas ut i programmet. De som kommer att bestämma hälften av Sveriges poäng är följande:

 • Samuel Andersson (tävlingsansvarig, Melodifestivalen)
 • Daniel Rehn (manusförfattare)
 • Marie Olofsson (koordinator)
 • Gustav Dahlander (redaktör, Melodifestivalen)
 • Mirja Bokholm (producent)
 • Felix Laurent (Barnens jury)

De tävlar ikväll

 1. Vitryssland (Nadezhda Misyakova – ”Sokal”, Falken)
 2. Bulgarien (Krisia, Hasan & Ibrahim – ”Planet of the Children”)
 3. San Marino (The Peppermints – ”Breaking My Heart”)
 4. Kroatien (Josie – ”Game Over”)
 5. Cypern (Sophia Patsalides – ”I pio omorfi mera”, Den mest underbara dagen)
 6. Georgien (Lizi Pop – ”Happy Day”)
 7. Sverige (Julia Kedhammar – ”Du är inte ensam”)
 8. Ukraina (Sympho-Nick – ”Spring Will Come”)
 9. Slovenien (Ula Ložar – ”Nisi sam (Your Light)”)
 10. Montenegro (Maša Vujadinović & Lejla Vulić – ”Budi dijete na jedan dan”, Var barn för ett dag)
 11. Italien (Vincenzo Cantiello – ”Tu primo grande amore”, Din första stora kärlek)
 12. Armenien (Betty – ”People of the Sun”)
 13. Ryssland (Alisa Kozhikina – ”Dreamer”)
 14. Serbien (Emilija Đonin – ”Svet u mojim očima”, Världen i mina ögon)
 15. Malta (Federica Falzon – ”Diamonds”)
 16. Nederländerna (Julia – ”Around”)

Så tror Poplights reporter om kvällen

Innan jag kom till Malta för Junior Eurovision hade jag inte hört en enda av låtarna som tävlar. Inte ens Sverige. För en gångs skull ville jag försöka att ha ett naturellt utgångsläge för samtliga deltagare och inte alls ha några förväntningar, precis som så många av de som kommer att titta på Junior Eurovision ikväll. Jag är väldigt förvånad att det faktiskt fanns en hel del bra låtar under kvällen. Den solklara favoriten att vinna ikväll är den 11-åriga mezzosopranen från Malta, Federica Falzon, som trots sin väldigt unga ålder bjuder på opera. De som utmanar är ArmenienItalien och Nederländerna, men det finns även en hel del skrällpotentialer från bland annat Ryssland och Bulgarien.

Vad går snacket kring Sverige då? Det finns tyvärr ingenting som talar för en svensk seger det här året.

Live: Twitterflöde från kvällen

Här kan ni följa Poplights Twitter-flöde från kvällens tävling: