Anders Jansson & Nour El Refai

(c) Mattz Birath, Poplight

Melodifestivalen 2015 levererar den största förändringen sedan deltävlingarna infördes 2002. Sju bidrag per deltävling istället för åtta och tolv finalbidrag är de mest uppseendeväckande förändringarna av Sveriges största TV-program.
– Det är ett sätt att skapa mer luft i programmet, sade Christer Björkman

Precis som Poplight skrev för en dryg vecka sedan så genomför SVT ett flertal ändringar inför 2015. På måndagsmorgonen delgav man informationen kring regeländringarna som ska förbättra Melodifestivalen.

Den mest påtagliga förändringen är att SVT, inför kommande års festival, bantar antalet bidrag från 32 till 28. Detta innebär alltså sju bidrag per deltävling.
– Det är ett sätt att skapa mer luft i programmet, ett sätt att öppna upp för att skapa mer livekänsla och ge varje låt och artist ett större utrymme, sade Christer Björkman, exekutiv producent, under måndagens presskonferens.

Trots att Melodifestivalen 2015 får färre bidrag väljer SVT att öka antalet platser i finalen. Detta sker genom att duellerna återinförs i Andra Chansen, och de fyra vinnarna avancerar direkt till finalen, där tolv bidrag kommer att göra upp om slutsegern.
– Med den nya formen i Andra chansen kommer vi i år att ha tolv bidrag istället för tio som tävlar i finalen. Tittarna kommer att ha ytterligare två favoriter att rösta på – vilket vi hoppas att de uppskattar, sade Christer Björkman.

SVT meddelar också att man har vidtagit åtgärder efter årets debatt om robotröstning. Hädanefter kommer varje bidrag endast att kunna mottaga 20 röster från ett och samma telefonabonnemang, precis som i Eurovision Song Contest. Man väljer även att följa Eurovision i upplägget kring röstredovisningen, i finalen kommer därför poäng 1-4 att redovisas grafiskt, utan uppläsning, troligtvis till följd av att mer tid i finalen går till det utökade antalet tävlingsbidrag