Så bekräftade SVT idag det som har sagts tidigare – det blir 28 låtar istället för 32. En låt färre i varje deltävling, vilket måste ställa till det ordentligt för alla Melodifestivals-entusiaster som spenderar så mycket tid på att föra statistik kring varje startnummer. Det blir en ordentlig röra i grytan för nu finns det ingen statistik längre att luta sig tillbaka på, som att #6 har större chans att avancera än till exempel #7, osv.

Som grädde på moset slänger de in en till förändring där de gör om Andra Chansen, ni vet, den tävlingen där de som går vidare aldrig lyckas sedan i finalen, ja förutom då Robin Stjernberg som är en av de alla 22 Andra Chansen-finalisterna som faktiskt vunnit hela tjottaballongen.

© Mattz Birath, Poplight

© Mattz Birath, Poplight

Förändringen i Andra Chansen är då att fyra (!) artister går vidare till finalen. Alltså hälften av startfältet. Det betyder att det blir 12 bidrag i finalen vilket innebär att finalen har fler förlorare än någonsin. Ja visst, man kanske kan dra klyschan om att ”alla 12 är vinnare för att de ändå vunnit något för att ta sig dit”, men det vågar jag inte riktigt hålla med om.

Om poängavlämningen ser likadant ut från juryns håll i finalen så blir det fem bidrag som inte får poäng från en enskild jurygrupp. Då känns det som att den nedre halvan i resultattavlan kommer simma omkring på grunt vatten efter att juryn lämnat sina juryröster. Det måste väl komma som en lättnad för Anton Ewald, som kanske blev räddad från ett större fiasko än om han hade väntat med att vara med nästa år istället.

Om vi nu ska köra lite matematik och sånt: ställer du alltså upp nu i Melodifestivalen så har du slumpmässigt *nästan* 50/50-chans att ta dig till final. Eller ja, 43% chans. Du har mer än en 50/50-chans att hamna i topp 4. Likaså har du också 3,5% chans att vinna om slumpen avgjort, men nu ska vi ju inte vara så positiva och optimistiska. Se det istället som att du har 96,5% chans att förlora. Grattis.