När sista momentet återstod skulle 13 bli 12. Till slut stod det klart att Saranda Hasani får lämna Idol 2014. Det innebär att höstens finalfält är komplett, och finalveckorna kan börja!

Efter åtskilliga auditions och en lång kvalvecka har Sverige röstat fram årets 12 idoler. När tretton av dessa återstod räknades finalisterna upp en efter en, till sist stod det klart att Saranda Hasani får lämna Idol 2014. Trots goda omdömen i måndags blev kvällens framträdande inte lika kritikerrosat, tittarna gick på juryns linje och hon får således åka hem.

© Tobias Dahlén, Aftonkuriren

© Tobias Dahlén, Sweden Photo Passion

I övrigt var omdömena blandade och en del av de utvalda har en hel del att jobba med. Mest överraskad över avancemanget var Petter Hedström som fick svidande kritik av juryn efter att ha mottagit kvällens sista wildcard. Svettigt, i dubbel bemärkelse, blev det annars för Rolf Öhlén som både fick ett wildcard och valdes sist av samtliga finalister.

– Det här är det sjukaste jag varit med om, jag trodde att det var kört. Nu känner jag ren glädje, jag gråter nästan. Jag har varit dålig i rösten under veckan, men det gick hem ändå. Det känns skönt att jag vågade släppa till lite på scenen, säger Rolf.

Kvällens bekvämaste väg till finalomgången tog annars Ludvig Turner, som vann den åtråvärda ”playbiljetten”. Ett uppträdande räckte för att charma tittarna med sin rockinspirerade röst.
– Det känns helt sjukt, jag halkade ju bara in på detta. Det var min mamma som tipsade mig om att skicka in ett bidrag, och så gick det vägen. Det kändes bra på scenen, jag är bara glad att jag kom ihåg texten. Jag spelar till vardags i ett band som heter ”Reach”, men det här var annorlunda, en betydligt större publik bland annat, sa Ludvig.

© Tobias Dahlén, Aftonkuriren

© Tobias Dahlén, Sweden Photo Passion

En ny grej för i år var att ”orginaljuryn” fick vara med och välja fyra stycken idoler som gick direkt till kvalveckan. Tre av de fyra handplockade idolerna får nu även chansen i finalomgången. Daniel Breitholtz känner sig nöjd med detta.
– Jag gillar verkligen konceptet, att vi får vara med i år igen. Den nya juryn hade 6000 personer att välja bland, vi hade varsin. Jag är oerhört stolt över att tre av dessa fyra personer gick vidare. Framför allt är jag såklart superstolt över Matilda, men jag gillar också att den nya juryn fick med tre av fyra wildcards, säger Daniel.

Trots orginaljuryns framgångar med sina handplockade idoler vet Daniel Breitholtz inte om de kommer att få någon fortsatt roll i programmet.
– Jag har ingen aning. Nu ska jag åka hem och ta hand om min nio veckor gamla bebis. Jag kommer säkert att komma hit någon fredag när Matilda ska vara med, men om det blir någon fortsättning får någon chef svara på.