På måndagen började Idols kvalvecka och de fem första tjejerna tävlade om två av fredagens platser i kvalfinalen.  Efter en stark insats av samtliga tjejer, trots delade meningar i juryn, var det Mollie Lindén och Lisa Ajax som sjöng sig till kvalfinalen.

En stark inledning tyckte många som rörde sig i Idols studio i ett grått industriområde i Spånga, utanför Stockholm. Och juryn var inte sena att hålla med när Poplight träffar Alexander Bard och Laila Bagge Wahlgren när kamerorna slocknat.
– Kvällen har varit riktigt bra. Alla var jätteduktiga, säger Laila Bagge Wahlgren till Poplight.

Alexander Bard håller med om att det var en bra kväll, men lägger till en början störst fokus på Kishtis medverkan i juryn under kvalveckans första dag.
– Det var ett spännande element att få in Kishti, säger Alexander.

För mig skulle hon inte ens klara sig på audition

Kishti var en av de gamla jurymedlemmarna, som i år fått varsin ”jubileumsbiljett” att dela ut till varsin person, som i sin tur kommit direkt till kvalveckans livesändningar. Ikväll var det Fannie Andeberg, Kishtis utvalda, att ställa sig på Idolscenen och Kishti lovordade sin gamla sångelev med tårar längs kinderna, medan den ordinarie juryn inte alls höll med.
– Kishti kom in med attityden att hon ville till varje pris sälja in sin tjej, förklarar Alexander Bard.
– För mig skulle hon inte ens klara sig på audition om vi skulle få bestämma, fortsätter han.

Laila Bagge Wahlgren fortsätter att kritisera Kishtis bedömning när vi träffar henne.

– Det är roligt när man har olika åsikter och man står för dem. Jag kände att hon var lite färgad av sin adept. Det är viktigt att kunna se sanningen även om man känner varandra sedan tidigare, säger hon.

 

Mollie och Lisa vidare till kvalfinalen

Efter munhugg och delade meningar i juryn, stod det till slut klart att tv-tittarna sagt sitt och att det blev Molly Lindén och Lisa Ajax som knep de två första platserna till fredagens kvalfinal. Poplight fick några minuter med den unga, men erfarna Lisa Ajax, blott 16 år.

– Det känns helt sjukt. Inget känns på riktigt, jag är så glad, säger hon.

Du fick kritik för ditt låtval. Hur tänkte du när du valde vilken låt du skulle framföra?
- Jag älskar Whitney Huston och den låten. För mig kändes det rätt. Sen i framtiden får man kanske tänka på det, låtvalet betyder ju jätte mycket.

Copyright: Annika Berglund TV4

Copyright: Annika Berglund TV4

Lisa Ajax har hunnit delta i flertalet talangtävlingar i bland annat USA, där hon sjungit till sig flera priser. Trots att hon har med sig den erfarenheten i bagaget in i Idol, ser hon stora skillnader mellan sångtävlingarna.
– Det är stor skillnad. Här ska allt vara perfekt, inget får gå fel. På talangtävlingarna kan det hända saker, men då får det bli som det blir och det är inte så mycket att göra åt. Men att vara med i Idol är mycket roligare, det känner jag redan nu, berättar Lisa.