_MG_9749

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Färre låtar, ny organisation och röstning via en app istället för SMS. Dessa saker kan bli verklighet när Melodifestivalen 2015 drar igång om ca fem månader. Ändringarna ska vara en reaktion på det sviktande intresset under årets festival.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är SVT inte nöjda med årets Melodifestival, som led av hård kritik mot programledarna samt sjunkande tittarsiffror. Man ska därför ha tagit fram ett antal förslag på förändringar som ska förbättra Melodifestivalen inför nästa år, något som Christer Björkman själv hintade om redan i våras.

Den mest uppseendeväckande förändringen ska vara att man väljer att banta antalet bidrag från 32 till 28, således blir det sju bidrag i varje deltävling istället för åtta. Detta skulle i så fall vara den mest påtagliga förändringen sedan deltävlingssystemet infördes 2002. Hur programupplägget ska förändras till följd av detta finns ännu ingen information om, men klart är att ändringen beror på att SVT vill förbättra programmets dramaturgi.

En annan stor nyhet är att SVT planerar att lansera en app, i vilken man ska kunna trycka på en knapp under varje bidrag för att på så sätt rösta på det. Planer finns på att appen ska komma att ersätta SMS-funktionen men enligt Aftonbladets källa är detta inte skrivet i sten ännu. Applikationen skulle i så fall lanseras bara ett år efter att det uppdagats att ”robotröstning” (där en dator massröstat på ett eller flera bidrag) förekommit i Melodifestivalen under 2000-talet.

Varken Christer Björkman eller SVT har velat svara på frågor om förändringarna men besked om detta lär komma senare i höst.