Så här dagen före den viktiga valdagen dimpar Nöjesbladet ner med en bomb som rör ett annat (kanske inte viktigare, men definitivt mycket roligare) val, där en källa ”med god insyn” berättar att SVT väljer att minska antal tävlande bidrag i Melodifestivalen från 32 till 28. Alltså, sju bidrag i varje deltävling. Tänk så mycket problem det ställer till för alla statistik-nördar. Förminskningen av bidragen är antagligen som en åtgärd för det utnämnda ”fiasko-året” inom Melodifestivalen tidigare i år.

Fast, det var ju inte direkt låtarna som var problemet 2014. Alla bidrag som slogs ut i varje deltävling fick ju släppas för kommersiellt bruk och nästan alla låtar åkte in på iTunes-listorna direkt, där åtminstone ett bidrag varje vecka kom säkert inom topp 3. När sedan alla låtar släpptes efter fjärde deltävlingen innehöll iTunes- och Spotify-listorna till största del Melodifestival-låtar i en god tid fram tills finalen, och även en tid efter.

Problemet var programinnehållet. 2014 valde SVT att experimentera med att gå i humorns tecken för att ge det hela en komisk touch, då lett av Anders Jansson och Nour El-Refai, som båda är väldigt duktiga representanter från sin genre – men tyvärr så går bara musik och komedi inte ihop. Speciellt inte i detta sammanhanget. Visst kanske det har fungerat med komedi innan och det fungerade ganska bra i början, men att verkligen satsa på det hela vägen kanske inte var så bra.

Det är nog lättare att vara lite efterklok, men inför nästa år bör det satsas på att innehållet ska vara i ”formell” mening med glimten i ögat och några inslag av komik – men det bör för all del inte satsas fullt ut på komiken.

Ett annat problem var ju denna robotröstningen. Hur planerar SVT att lösa detta? Jo, genom att lansera en app där man med en knapp kan generera röster och ju mer du trycker desto mer röster genererar den. Det, om något, låter som att du nu själv kan bli din egen robotröstare.

Hur hade jag ändrat om jag hade makten? 

1) Låt det fortfarande vara 32 bidrag. 2) Begränsa max 20 röster per telefon/abonnemang, för att stoppa den systematiska ”robotröstningen”. 3) Programledarna ska vara programledare, inga komiker eller artister.

Nu är det förmodligen mycket mer förändringar som vilar runt hörnet än bara dessa två som Nöjesbladet just avslöjat, så jag litar på att produktionsteamet bakom Melodifestivalen har tänkt till duktigt och inom kort lär vi få veta mer exakt hur de tänkt.

Vad tycker ni? Är dessa förändringar bra eller dåliga för tävlingen? Kommentera nedan!