Nu börjar Melodifestivalssäsongen 2015 sakta att dra igång – på söndag är det nämligen final av låtskrivartävlingen ”Svensktoppen Nästa”, där vinnaren får sin låt som utmanare på Svensktoppen och dessutom blir erbjuden en plats i Melodifestivalen 2015.

(c) Mattz Birath, Poplight

(c) Mattz Birath, Poplight

Sedan 2008 började Sveriges Radio sända tävlingen ”Svensktoppen nästa”, där vem som helst får skicka in sina låtar till sina lokala P4-stationer och därefter är med och tävlar genom urval och omröstningar om att få sin låt prövad på Svensktoppen.

Vinnaren blir erbjuden plats i Melodifestivalen 2015

Sedan 2012 har vinnaren av Svensktoppen Nästa blivit garanterad en plats i Melodifestivalen, men i årets upplaga ändras det en aning. Nu blir nämligen vinnaren erbjuden en plats som artist i Melodifestivalen 2015 och därmed inte ”tvingad” en plats i Melodifestivalen. Med andra ord så kan den vinnande artisten välja att tacka nej till att tävla i Melodifestivalen 2015, men så länge artisten inte tackar nej så är platsen i nästa års Melodifestival garanterad.

Tidigare har vinnarna i Svensktoppen Nästa som tävlat i Melodifestivalen varit Terese Fredenwall och senast i år, gruppen EKO.

På söndag den 31 augusti tävlar åtta finalister i ett direktsänt radioprogram från Lisebergs Stora Scen i Göteborg. Direktsändningen sänds i Sveriges Radio kl 14:00 och leds av bland annat Carolina Norén och Claes-Johan Larsson.

Här är de åtta finalisterna

1. ”Bells & Whistles” – Bullock Hearts (P4 Jönköping)
Text: Johannes Häger, Lina Häger
Musik: Johannes Häger

2. ”If forever means forever” – Stephanie Quint (P4 Väst)
Text & musik: Mattias Ohde, Anders Rane

3. ”Ways of growing old” – Last Trees (P4 Skaraborg)
Text & musik: Anders Rane, David Malm

4. ”Den där dan” – Kalle Johansson (P4 Kalmar)
Text: Thomas Karlsson
Musik: Thomas Karlsson, Martin Eriksson

5. ”Living by the gun” – Flat Foot (P4 Dalarna)
Text: Lars Andersson
Musik: Lars Andersson, Richard Norberg, Mikael Hyvärinen, Olle Karvonen

6. ”Alive” – Elsa Martinsson (P4 Stockholm)
Text & musik: Elsa Martinsson

7. ”Honung” – Morgan Färm (P4 Blekinge)
Text: Morgan Färm, Lotta Bojeby
Musik: Morgan Färm, Mattias Olsson

8. ”When the blackbirds sing” – Rebecca Fredriksson (P4 Kronoberg)
Text & musik: Mattias Gummesson

Så röstar du i ”Svensktoppen Nästa”

För det första, så måste du lyssna på låtarna – och det kan du göra på Sveriges Radios hemsida. Sedan kan du SMS-rösta genom att skicka ett SMS med texten ”stn (mellanslag) låtX” till 72 250 (kostnad: 3kr + trafikavgift). Du kan rösta max 10 ggr/abonnemang.

Rösterna kommer att vägas samman med juryns röster, därefter kommer de två bidrag med högst poäng går vidare till en slutlig duell där enbart publikens röster gäller och som i sin tur avgör vinnaren av Svensktoppen nästa.

Mer information om ”Svensktoppen Nästa” finner du på SR.se.