I hemlandet är de superstjärnor. I resten av världen kanske de inte är lika stora stjärnor, fram tills de tog hem en andraplats i årets Eurovision Song Contest med countrylåten ”Calm After The Storm”. Poplight har mött The Common Linnets, som är på blixtvisit i Göteborg, där vi pratar om stormen efter Eurovision, deras nya skiva och om framtiden.

(c) Robert Lindberg

(c) Robert Lindberg

De tävlade i Eurovision Song Contest 2014 för Nederländerna med ”Calm After The Storm”, där de lyckades ta sig hela vägen upp till en andraplats. Det är just enligt deras låt som omständigheterna råder när jag träffar The Common Linnets på deras hotell i Göteborg. Kvällen innan hade ett massivt åskväder lagt sig över Göteborg, men nu var det lugnt. Lugnet efter stormen.

De hade anlänt till Göteborg under söndagen när åskvädret var som värst. Ilse de Lange, som utgör den ena halvan av duon, berättade under intervjun att vädret var ”completely crazy” igår natt.

Men det var inte vädret vi skulle prata om. Ikväll, måndagen den 4 augusti, ska Ilse tillsammans med JB Meijers, den andra halvan av The Common Linnets, inta Stora scenen på Liseberg under ”Lotta på Liseberg”, där de ska framföra bland annat deras Eurovision-bidrag och en ny låt från deras skiva, ”Give Me A Reason”.

Många känner ju till ”Calm After The Storm” från Eurovision, men vad kan ni säga om den nya låten?

– ”Give Me A Reason” är också en sång om ett besvärligt förhållande, säger JB och skrattar.

– Fast den här är mer lättsam, även om den är i samma atmosfär som ”Calm After The Storm”, fast lite mer, typ, ironisk. Ibland är man i en situation med sin partner och känner ”Men kom igen”, ungefär.

Ilse flikar in:

– Det är som en ”Make up your mind”-låt. Musikaliskt så är den lite mer rockigare och den är lite ”från den ena till den andra”, istället för ”båda sidorna”, som ”Calm After The Storm”.

JB Meijers tar steget fram

Under Eurovision-eran bestod den ena halvan av The Common Linnets av artisten Waylon. Kort efter tävlingen tog Waylon steget bakåt och bestämde sig för att fortsätta sin solokarriär som han hade innan Eurovision. Samtidigt tog JB Meijers steget fram och är nu den som utgör den manliga delen av duon.

JB är dock inte helt ny i The Common Linnets – han var med och producerade skivan samt skrev låtar till den och syntes även göra gitarrsolot under deras framträdande i Eurovision.

– JB är en välkänd producent, gitarrist och låtskrivare i Holland. Han spelar i flera olika kända band hemma i Holland men han har också haft en internationell framgång med band som han spelat i för några år sedan. Han är en av de största människorna i musikindustrin i Holland skulle jag nog säga, berättar Ilse.

Låter det som en godkänd beskrivning, JB?

– Wow. Jag kan ju inte säga ja till det, haha. Det är ju en massa artister jag jobbat med och skivor jag producerat, så man skulle ju kunna säga att jag är en ”multi-platina”-producent. Många säger jag är bäst i världen på gitarr, men jag vet inte. Jag tycker jag är ganska bra på gitarr.

Hoppas på att komma tillbaka till Eurovision

Som tidigare nämnt gjorde de stor succé i årets Eurovision. Många artister som har ställt upp i tävlingen och nått en pallplats säger kort efter att de inte kan tänka sig att ställa upp igen och att det var en ”once-in-a-lifetime”-grej, men inte för The Common Linnets. När jag frågar dem om de vill ställa upp igen tvekar de inte för en sekund.

– Ja, självklart! Det är ingen svår fråga alls. Kanske inte nästa år dock eller året efter det heller, men det var jättekul att vara med och att få vara sig själv. Jag hade definitivt varit öppen för det igen, men kanske inte direkt på en gång, berättar Ilse.

– Vi blev inte skrämda av framgångarna som kom efter Eurovision, vi tänkte inte att ”Vi måste skriva en ny sån låt”. Om vi gör det igen efter två år så visst, vi skriver en bra låt som passar oss och så kör vi. Antingen vinner vi eller så gör vi det inte, men åtminstone fick vi göra det vi ville, säger JB.

Är ni lite tjuriga på att Conchita Wurst behövde ställa upp just det året?

– Ha ha, jättearga! skrattar JB. Nej men hon var fantastisk. Sången var fantastisk och hon gjorde ett riktigt bra framträdande.

Vi förväntade oss aldrig att det skulle bli så framgångsrikt.

Även om de bara är här på blixtvisit för ”Lotta på Liseberg” så gör de lite andra promotion-jobb i Sverige, innan JB drar iväg på semester. De hoppas att kvällens framträdande på Liseberg ska kunna ge dem större framgång i Sverige.

– Vi har ju TV-showen ikväll som vi hoppas ska kunna ge oss uppmärksamhet, så vi förhoppningsvis kan komma och spela här igen, berättar Ilse.

Ilse fortsätter:

– Jag vet att efter Eurovision så gick det väldigt bra för skivan och framgången har verkligen synts i Österrike, Tyskland, Lettland och även hemma i Nederländerna. Det här är mer än bara framgången från Eurovision. Vi förväntade oss aldrig att det skulle bli så framgångsrikt.

Deras debutalbum, ”The Common Linnets”, släpptes i samma veva som deras medverkan i Eurovision Song Contest 2014 och har hittills sålt trippel-platina i Nederländerna. Poplight recenserade skivan för några månader sedan, där den fick full pott av vår recensent.

(c) Robert Lindberg

Foto: Robert Lindberg