Lite Oskar Linnros, en dos hiphop, lite 80-talssynt, ångest, eufori, flytt, flykt, insida och utsida. Allt mixat i en musikalisk karusell, en spännande röst och… en releasefest på en buss. Vad får man då? Poplight vill nu att ni möter Jonathan Undhagen.

Jonathan Undhagen © Beatrice Winter

Jonathan Undhagen © Beatrice Winter

För ganska exakt två år och trettio dagar sedan stod jag och resten av min klass på ett studentflak på Karlskronas stortorg. Vi skrek och skrålade, kramades och grät, dansade och skrattade. En av alla låtar som förgyllde vår studentdag – hela vår studenttid faktiskt – hette ”Sista Sång (Samma sak, samma skämt)” och var helt egenkomponerad samt sjöngs av en av våra klasskamrater. Då hade både han och låten precis nått den riksomfattande finalen av musiktävlingen Metro On Stage.
Nu, två år och trettio dagar senare, känns studenten ganska långt borta. Men euforin när Jonathan Undhagen tar ton är densamma. Eufori och ångest är två saker som tycks gå lite hand i hand när den unge, före detta Karlskroniten, tar till musikalisk orda. I nya singeln ”Åh Stockholm” beskriver han flytten från barndomens småstad till den stora staden, om att flykten från att vara instängd i en liten stad med förhoppningen om att problemen ska lösa sig så fort man kommer därifrån. Men att problemet kanske istället ligger instängt hos en själv som individ.- Att söka sig till storstaden kanske inte är lösningen trots alls. Man gömmer sig snarare i det stora rummet liksom, berättar Jonathan.

Men först, vem är egentligen denna Jonathan Undhagen?

– Jonathan Undhagen är en singelakutell låtskrivare och sångare från Karlskrona som numera är bosatt i Stockholm bland och höga hus och breda gator.

När jag funderar på vem Jonathan Undhagen är dyker ord som ödmjuk, oerhört musikalisk och glädjespridare upp. Saker som även speglar hans musik.

Från småstad till storstad. Från en liten trygghet som man är så vansinnigt less på att allt det fina med staden försvinner, till en storstad som är ny och spännande men långt ifrån trygg. Igenkänningsfaktorn är, minst sagt, hög. Jag vill minnas Sylvester Schlegels soloplatta som släpptes bara i våras. Det är något med småstad och storstad.

Musikaliskt låter det kanske ett litet stänk Oskar Linnros, eller varför inte Veronica Maggio. Men det är något annat. Så vad inspirerar och influerar Jonathan?

– Det här året har jag nog bara lyssnat på svensk hiphop faktiskt. Den svenska hiphopscenen är så galet grym just nu!

Han nämner artister som Lilla Namo, Cleo, Jaqe, Silvina Imam och Abidaz.

– Jag tror inte det hörs i min musik, men det är nästan enbart hiphop som gäller för mig nu… Och Coldplay såklart!

- Coldplay är min Justin Bieber, haha.

I dagarna släpptes även en alldeles färsk musikvideo till singeln ”Åh Stockholm”, som spelades in under releasfesten för låten som ägde rum på en buss i Stockholms innerstad. Full fest, discoljus och dessutom plockades, helt oplanerat, ett amerikanskt Spotify-crew upp på vägen. Bussfest och musik kan inte bli annat än succé. Men hur får man en sådan idé?

- En låt som bland annat handlar om resan från Karlskrona till Stockholm eller bara den långa resan inåt platsar sig ganska bra i en fin buss tycker jag. Symboliken blir rätt tydlig och det är roligare upplevelse än en klubbspelning. Det var helt sjukt kul och får ni chansen att festa på en buss, så ta den! 

Vad har du för planer för framtiden? Är det något speciellt du drömmer om?
- Tanken är nu att bara hoppa på tåget och låta det tuffa. Skriva och släppa låtar och tjata på skivbolag. Planen är få skivbolag i ryggen så snart som möjligt och få arbeta heltid med min musik. Drömmen är att få göra det livet ut OCH att Mika en vacker dag ger mig en keps med kattungar på!
Undertecknad har lovat en kattungekeps till Undhagen, och om det fortsätter låta såhär fantastiskt om honom känner jag ingen större tvekan om att Jonathans musikaliska drömmar kommer att slå in väldigt, väldigt snart.