År 2000 arrangerades den första Hasslöfestivalen. Då, under namnet Hasslö Musikfestival, samlades drygt 1700 personer för att besöka festivalen och lyssna till de tiotal band – alla med koppling till ön i Karlskronas Skärgård – som då spelade. Nu, med den femtonde festivalen på intåg, har festivalen en historia med gästspel av bland andra Loreen, The Sounds och Status Quo. Förra sommaren hade festivalen av nästan 10 000 besökare – och årets festival lär inte bli sämre.

FirstAidKit_press

First Aid Kit © Press

Mitt i Karlskronas skärgård ligger Hasslö. Ön med smeknamnet ”Lilla Hawaii” är kanske inte den största turistattraktionen, men bjuder på fina stränder och mysiga fiskestugor. Som Karlskronit är Hasslö kanske inte överdrivet välbesökt – vi fastlänningar håller oss gärna på Trossö, eller möjligen Sturkö eller Aspö. Förutom en gång på året. Under andra helgen i juli vågar sig både Blekingebor och numera besökare från hela Sverige sig ut på den lilla ön för två dagar fyllda av gemenskap, god dryck och en musikkavalkad med en bredd som heter duga.

När Hasslöfestivalen startade år 2000 spelade uteslutande lokala band – så lokala att de alla härstammade från ön på ett eller annat sätt – och det var knappt att någon utifrån vågade sig dit. Men populärt blev det och ryktet spreds. Festivalen, som utökades från en kväll till två och fick sitt festivalnamn, började locka fler och fler besökare. Artistbokningarna blev också större – Nationalteatern, Louise Hoffsten, Eldkvarn, Hardcore Superstar och Mikael Rickfors, för att nämna några. År 2010 togs festivalen över av Paraply Produktion och med deras hjälp har festivalen förvandlats från två konsertkvällar i progg- och rockmusikens tecken till en riktig festival med en musikalisk mångfald som lockar hela familjen – och besökare från hela Sverige.

2012 stod Sverige som segrare i Eurovision Song Contest. Knappt två månader senare stod Loreen på Hasslöfestivalens scen och tog emot ett jubel utan dess like. Kvällen innan hade Status Quo svängt om hela festivalen. Tidigare på dagen hade Hasslöfestivalen fått njuta av musikalisk magi av Cookies n Beans innan Mikael Wiehe tog över scenen. Trots ett ösregn från Helvetet – jag har ett starkt minne av festivalens general, Robin Åkerman, komma springandes, dyngsur från topp till tå, tjutandes ”Nu kommer solen!”, trots att hela festivalområdet fortfarande flöt – fylldes återigen festivalområdet lagom till kvällen. Och precis som Robin förutspådde tittade solen fram lagom till att Loreen intog scenen. Festivalen avslutades med att hela området tokdansade med Hoffmaestro.

Förra året slog festivalen publikrekord. Med de mest fantastiska väderförutsättningarna man kan önska sig intog runt 10 000 personer festivalen och fick därmed njuta av fantastiska konserter av bland andra Magnus Uggla, The Sounds, Royal Republic och Kim Larsen. När festivalområdet stängde runt 01 fick människor nästan släpas ut. Det var liksom ingen som ville gå hem.

I år satsar arrangörerna ännu mer på festivalen. Med ett antågande femtonårsjubileum blir det inte bara två festivaldagar, utan festen startar redan på torsdagen. Tre dagar fyllda av musik, festivalmat, människor och god dryck. Den 10 juli brakar det loss på Skärgårdsvallen – en fest som sedan pågår till klockan slagit 01 inpå söndagsnatten. Under dessa tre dygn kommer besökarna få uppleva konserter med bland andra Ulf Lundell, First Aid Kit, Timbuktu & Damn!, Justin Hopkins, Agnes och Hasslöbördiga Sinn Fenn.

Och mycket, mycket, mycket mer.

Hasslöfestivalen äger rum 10-12 juli 2014. För mer information och spelschema, besök www.hasslofestivalen.se.

hasslologgo

© Hasslöfestivalen