Way out West

Göteborgsfestivalen firar åtta år i år. Det har hänt mycket under de åtta åren och de har kunnat benämna sig som en av de absolut starkaste festivalerna i Sverige. Och det med all rätt. Way out West är Sveriges bästa festival.

Låt mig backa bandet till 2007. Jag var 25 år gammal och hade tidigare varit en flitig besökare av Arvikafestivalen. Men så hände något. Lusten att tälta i fyra dagar och krypa runt i lera lockade inte längre. Jag hade så många roliga minnen och nu kände jag att det fick vara bra. Dock kvarstod lusten till att se livemusik. Att se internationella akter dela scen med svenska akter är något som jag kunde sakna. Då dök Way out West upp, en stadsfestival med bokningar som Kanye West, The Ark, Erykah Badu, The Hives, Laleh, Manu Chao, Säkert!…ja det var verkligen en line up jag inte kunde motstå. Så jag begav mig dit och blev så hooked att jag återvände år efter år efter år. Jag har faktiskt bara missat en enda festival och det var 2012 då arbete krockade med årets bästa helg. Förra året återvände jag igen och nu vill jag aldrig mer missa en festival.

Jag har sett så många minnsevärda konserter genom åren. Robyn 2009, Kanye West 2007 och Prince 2011 hör till höjdpunkterna. Men Håkan Hellströms genomdragning av debutsuccén “Känn ingen sorg för mig Göteborg” 2010, Angel Haze 2013 och Broders Daniels känslosamma avskedsspelning 2008 är också några som för evigt etsat sig fast i minnet.

Men Way out West har också dragits med en del stora avhopp och inställda spelningar. Som trogen besökare har jag nästan börjat räkna med att det kommer att bli minst en inställd spelning, det har blivit lite av en tradition. Förra året nåddes besökarna av beskedet att Neil Young & Crazy Horse ställt in sin spelning samma dag som de skulle spela. Många hade köpt biljett enbart för den spelningen så besvikelsen var stor bland många. Innan hade Solange och Azalea Banks ställt in sina spelningar. Redan 2007 ställde både tunga namn som Lily Allen och Mika in sina spelningar och 2012 ställde Frank Ocean in och blev ersatta av Looptroop. Inte en helt lyckad ersättare tyckte många och på sociala medier kunde man läsa en mängd andra sammanhang där “Looptroop ersätter”. Efter att Neil Young & Crazy Horse ställde in så nådde “Looptroop ersätter” någon slags peak.

Way out West utmärker sig inte bara genom sina exklusiva bokningar utan även genom att de är den festival som ägnat mest arbete åt att vara en hållbar festival. Miljö har varit huvudfokus och de har även blivit KRAV-certifierade.  Maten som säljs är ekologisk och vegetarisk och likaså ölen.
En festival i tiden.

Årets Way out West äger rum 7-9 augusti och klara artister är bland andra Outkast, Röyksopp & Robyn, Laleh, Linda Pira och Icona Pop.