För er som inte fått nog av Eurovision så är det ikväll dags för tävlingen Eurovision Young Musicians 2014 i Köln där unga musiker tävlar. I år representerar 19-åriga Albin Uusijärvi Sverige i tävlingen.

© EBU / Elena Volotova

© EBU / Elena Volotova

Vartannat år sedan 1982 arrangerar EBU tävlingen Eurovision Young Musicians och i år går tävlingen av stapeln i Köln, Tyskland. 14 unga musiker framför klassiska musikstycken på fem minuter under finalen och vinnaren utses av en expertjury. Tidigare under veckan har deltagarna fått uppträda i så kallade ”pre-rounds” där de fått framföra musikaliska stycken upp till 15 minuter vardera.

I år representeras Sverige av 19-åriga Albin Uusijärvi då han i finalen ska framföra med sin fiol den andra satsen ur William Waltons ”Viola Concerto”. Sverige har endast vunnit Eurovision Young Musicians en gång, år 2006. Albin går ut med startnummer 12 ikväll.

De tävlar i Eurovision Young Musicians 2014

 • Moldavien
 • Kroatien
 • Malta
 • Ungern
 • Slovenien
 • Österrike
 • Polen
 • Nederländerna
 • Portugal
 • Grekland
 • Tyskland
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Norge

Eurovision Young Musicians 2014 sänds i SVT2 ikväll kl 20:00 och kan även livestreamas från tävlingens officiella hemsida youngmusicians.tv.