lykke li

Det är tre år sedan Lykke Li släppte albumet Youth Novels och sex år sedan debuten Youth Novels. Nu är tredje albumet I never learn här. Och Lykke Lis senaste album är en samling ballader som griper tag. Som inte lämnar någon oberörd. En tråd av melankoli, vemod och sorg är det som genomsyrar det nio spår korta albumet. Never gonna love again är en mästerlig komposition där Lykke Lis sårbara röst är i perfekt samspel med kraftfull text.

Att få sitt hjärta krossat. Smärtan som gräver ett hål i magen. Det bränner ända ut till fingertopparna. Ord som darrar. Tårar som aldrig slutar att rinna. Att något kan göra så ont. Ingenting kan lindra den smärtan. Att illustrera den känslan i musik är farligt, det blir lätt ett vältrande i klyschor. Men Lykke Li lyckas fånga och förmedla känslan på ett mästerligt sätt. Skörhet blandas med ärlighet. Ingenting känns konstgjort. Lykke Li har aldrig varit en personlig favorit även om jag har uppskattat hennes hits I’m good, I’m gone och I follow rivers. Men det här albumet känns mer modigt, moget och genuint.
Jag har egentligen bara ett klagomål: albumet är alldeles för kort.

Skivbolag: Ingrid/LL recordings
Releasedatum: 140505
Betyg: 4/5
Bästa spår: “I never learn”, “Sleeping alone”, “Gunshot”

Låtlista:

1. ”I Never Learn”
2. ”No Rest for the Wicked”
3. ”Just Like a Dream”
4. ”Silverline”
5. ”Gunshot”
6. ”Love Me Like I’m Not Made of Stone”
7. ”Never Gonna Love Again”
8. ”Heart of Steel”
9. ”Sleeping Alone”