Det blev en tredjeplats för Sverige i Eurovision Song Contest 2014. Efter sändningen träffar Poplight den svenska delegationschefen Christer Björkman för en kort intervju om bland annat Sveriges placering, Österrikes vinst och dessutom om förberedelserna inför Melodifestivalen 2015.

Foto: Albin Olsson (CC-BY-SA-3.0)

Foto: Albin Olsson (CC-BY-SA-3.0)

Strax efter kl 02 på natten efter finalen av Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn träffar Poplight Sveriges delegationschef Christer Björkman, som är allt annat än besviken över Sveriges bronsplats i finalen. Han tycker att det bland annat har varit väldigt kul att få vara med i topp 3-gruppen som slogs i toppen och han berättar att han har en klar strategi för hur han ska toppa detta nästa år.

– Vi vill ju bara fortsätta att leverera bra grejer. Hur vi gör det beror på vem som vinner nästa år och vad det blir för sorts låt, men vi ska bara fortsätta vara bra. Vårt mål är att alltid försöka vara i topp tio och sen ibland där emellan ska vi försöka få toppar som gör att vi kommer få en medaljplats eller att vi vinner, berättar Christer Björkman för Poplight.

Christer fortsätter med att berätta att det skulle vara orimligt att kunna ta en medaljplats varje gång och förklarar att det inte alls är enkelt att uppnå den placeringen som Sanna Nielsen fick igår kväll.

– Det är orimligt att göra det varje gång, för Europa är så stort och att bli trea i den här tävlingen är så svårt, för det är inte lätt. Det krävs så jävla mycket för att hamna här och nu har vi gjort det två gånger plus vunnit en gång. Fan, vi är bra på det här!

Conchita Wurst – det vackraste med hela kvällen

Mellan Sverige och vinnarna i Österrike så skiljde det 72 poäng. Christer är långt ifrån besviken över den placeringen och tokhyllar den österrikiska vinnaren Conchita Wurst, som lyckades ge Österrike sin första seger på 48 år i Eurovision.

– Vi tycker att Conchita är fantastisk! Det hon står för är makalöst bra och speciellt nu i Europa när det finns så mycket strömningar som är åt andra håll och som faktiskt försämrar förutsättningarna för människor som inte är hetero-normativa och det är ett ljuvligt statement från nästan hela Europa. Det tackar vi för och det var det vackraste ikväll.

Nu har ni ju varit i Köpenhamn i nästan två veckor. Hur ska du göra för att landa det här när du kommer tillbaka till verkligheten på måndag eller när det än blir?

– Jag tror jag redan är i verkligheten. Jobbet är avslutat, vi har levererat, Sanna har levererat fantastiskt och gjorde oss stolta. Vi gav henne ett nummer som hon kan vara stolt över. Vi jobbade för det, vi slet för det, vi fick danskarna att köpa vår idé och vi ska bara vara stolta och njuta i några dagar, sen får vi börja jobba på nästa år.

Kan bli stora förändringar i Melodifestivalen nästa år

Många kan tro att det nu blir uppehåll för Christer Björkman inför nästa års Melodifestival, men för Poplight avslöjar han att de redan har börjat jobba med att förbereda inför Melodifestivalen 2015 och att planeringsarbetet kommer att vara klart redan i juni.

– Vi jobbar bara med konstruktionen och planeringsarbetet, hur vi ska förbättra, förändra och utveckla. Slutsatsen av det har vi inte än och vi kommer vara klara med det här arbetet i juni tror jag, så vi har en månad nu framöver som vi ska jobba med detta.

Blir det några stora förändringar?

– Kan bli. Det kan bli stort.