I morgon är det dags för finalen i Eurovision Song Contest och efter semifinalen i tisdags har Sanna Nielsen blivit storfavorit. Men trots att oddsen pekar på ytterligare en svensk seger så lurar två utmanare i vassen.

Jag har följt oddsutvecklingen i ESC sedan i mars. Det har hela tiden handlat om Armenien. Sverige och Norge. Norge var favorit att vinna hela klabbet redan innan den nationella uttagningen hade avgjorts. Men mycket har hänt sedan spelbolagen satte sina första odds. Armenien har dock legat i ständig topp medan Norge sjunkit som en sten. Men det var egentligen inte förrän i tisdags, under sändning, som det verkligen blev ett tronskifte hos spelbolagen. Armenske Aram Mp3 blottade sin, lång ifrån felfria,  sångröst och Sanna Nielsen bjöd på ett fläckfritt framträdande. Spelbolagen svarade med att kröna Sanna till den nya lågoddsaren.

Så här har Sveriges och Sanna Nielsens odds utvecklats. Källa: bettingexpert.se

Så här har Sveriges och Sanna Nielsens odds utvecklats. Bild: bettingexpert.se

Men det var även något annat som hände. Nederländerna, som så många talat varmt om men som få (har ens någon?) har tippat som segrare, klättrade från 40-50 gånger pengarna till att bli en av de största utmanarna till Sanna Nielsen och Sverige. I skrivande stund ligger de på mellan 4,5-5 gånger pengarna på vissa spelbolag. The Common Linnets och deras  svala countrylåt Calm After The Storm verkar ha snabbt letat sig rakt in i Europas hjärta och är en stor kommersiell framgång på iTunes.
Men den största utmanaren just nu är den karismatiska Conchita Wurst som med ett spektakulärt framträdande, stark låt och maffig sångröst fick ett stort genomslag efter gårdagens semifinal. Innan semifinalen gave ett spel på Rise Like A Phoenix över 20 gånger pengarna medan den i skrivande stund har mellan 3,5-4,5 gånger pengarna. Ett av spelbolager erbjuder ett så lågt odds som 3,5!

Men jag har länge trott på Ungern. Den dramatiska låten Running som framförs av Kallay-Saunders är ett ovanligt inslag i en tävling där det mesta handlar om stormar, brustna hjärtan eller bakverk. Spelbolagen har inte varit lika övertygade som jag men de tror på en topp tio-placering och som mest ger ett spel 17 gånger pengarna.

The Common Linnets

The Common Linnets

Hur ser det ut rent historiskt? Har oddsen kunnat förutspå vinnaren? Ja, faktiskt! De senaste fem åren har spelbolagen tippat rätt fyra gånger. Det var bara 2011 som de missade målet grovt. Då var Frankrike och Amaury Vassili favorit. Han slutade på en femtonde plats. Vann gjorde Azerbaijan och låten Running Scared, ett bidrag som dock låg på tredjeplats hos spelbolagen. Inte helt illa ändå.

Så visst har vi oddsen på vår sida.
Men tyvärr, jag tror att Österrike eller Nederländerna slår oss i år.
Det är de väl värda.