infor-ESC-del5

Imorgon är det dags – då gäller det för Sverige och Sanna Nielsen när hon tävlar i finalen av Eurovision Song Contest 2014. Det är nu dags för den sista delen av Poplights ”Inför Eurovision” där vi bedömer bidragen som redan är klara för final och vi gästas av några favoriter i repris.

Nu har Poplights panel bedömt alla bidragen som tävlat i semifinalerna – och nu är det dags för panelen att bedöma låtarna som sedan tidigare är direktkvalificerade till final och som inte behövde tävla i någon semifinal. Denna veckan gästas vi av några favoriter i repris – Linnéa Deb och Mahan Moin! Poplights experter denna vecka är Ludvig Alfredsson och Mika Gredegård.

Denna veckan är det alltså bidrag från Danmark, Storbritannien, Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland som ska bedömas. Panelen gör detta på en skala mellan 0-5 där 0 är sämst (i klass med Georgien 2014) och 5 är bäst (i klass med Tyskland 2000)

Veckans gäster

Denna veckan gästas vi av två panelmedlemmar som varit med tidigare i vår Inför Eurovision-panel: Linnéa Deb och Mahan Moin. (Foto: Mattz Birath)

Linnéa Debuterade i Melodifestivalen 2012 som låtskrivare när hon tillsammans med Joy Deb skrev Ulrik Munthers bidrag ”Soldiers”, som hamnade på en tredje plats i finalen. Dessutom skrev hon Sveriges Eurovision-bidrag förra året, ”You” med Robin Stjernberg. I årets Melodifestival var hon med och skrev på hela fyra låtar, varav en av dem var Ace Wilder’s ”Busy Doin’ Nothin'”, som hamnade på en andra plats i finalen.

Mahan Moin är en artist och låtskrivare som tävlade i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2014 i Malmö med låten ”Aleo”, som hon skrev själv tillsammans med Anderz Wrethov. Mahan var även med och tävlade i TV-programmet Googoosh Music Academy, där hon kom på tredje plats. Programmet sändes via satellit i persiska länder med flera miljoner tittare varje vecka och programmet kan liknas som en persisk variant av ”Idol”.

Poplights experter denna vecka är Mika Gredegård och Ludvig Alfredsson.

DANMARK – ”Cliché Love Song” / Basim


När Danmark vann tävlingen förra året med Emmelie De Forest så är de därmed automatiskt kvalificerade att tävla i finalen. I år representeras värdlandet av Basim, som slog igenom i danska X-Factor för ett antal år sedan. Imorgon tävlar han med låten ”Cliché Love Song”, och kan detta bli ännu en seger för Danmark i år?

Linnéa: Bra sång! Älskar visslingar också. Jag älskar det här! Kunde vara en Bruno Mars-låt.  Danskarna e ju bra som tusan på att skriva bra musik. Hoppas på topp 10. Det är den värd. Betyg: 5

Mahan: Stark radiolåt. Har hört liknade många gånger tidigare. Lite Jason M’Raz. Tror inte att världen är trött på sånna tralliga melodier än. Betyg: 3

Mika: Det här är ett ganska schyst bidrag från Danmark! Basim sjunger bra – faktum är att han låter VÄLDIGT mycket som Bruno Mars! Jag är inget större Bruno Mars-fan, så det här är kanske inte helt min kopp té. Det är en väldigt trevlig, åka-bil-en-varm-sommar-eftermiddag-peppig låt som definitivt sätter sig i huvudet. Det enda som egentligen fattas för att göra det komplett är en Glee-cover. Erkänn att ni också kan se det. Betyg: 3

Ludvig: Det här är sånt man känner spelas i radion hela tiden. Det är schysst att Danmark håller fanan högt och inte skickar något halvtråkigt bidrag som en del länder brukar göra året efter att de själva vunnit. Han verkar ha en grym utstrålning och allt det där, men den här går bara lite förbi när jag lyssnar på den. Betyg: 3

FRANKRIKE – ”Moustache” / Twin Twin


När Frankrike skulle välja ut sin låt till årets Eurovision Song Contest så gjorde de detta under en TV-sändning där tre artister skulle tävla om att få representera landet i Eurovision. Twin Twin skickade in låten lite på skoj till tävlingen och det ena ledde till det andra och nu ska de representera Frankrike i Eurovision. Vad tycker panelen om detta?

Linnéa: Fräsch! Älskar b-hooken, dvs refrängens andra del: ”C’est comme si, c’est comme ça”. (Eller hur man nu än stavar det) Helt klart en skön partylåt. Betyg: 4

Mahan: Skön danslåt som passar snyggt i radio oxå! Gillar den, arrangemanget är cool! Betyg: 3

Mika: En av årets största snackisar! Förutom att jag vill kräkas lite på den engelska texten och det uteblivna genustänket (ja, jag vet, det är ett halvseriöst ploj-bidrag och yada yada, but I don’t caaaare) så är det här ganska kul. En av slingorna i låten är helsnodd från Beyoncés ”Run the World”, det är en låt som man minns och att de sjunger att de har allt utom en mustasch är ju egentligen ganska roligt. Betyg: 2

Ludvig: I början när man hör detta tycker man visst att det svänger och att refrängen sitter. När man sedan har hört den ett antal gånger börjar man tröttna ganska snabbt på den. Så länge de kan prestera bra på scen och gå igenom rutan med något skruvat nummer så kan det här bli en snackis i finalen. Betyg: 2

ITALIEN – ”La Mia Città” / Emma Marone


Efter ett långvarigt uppehåll från tävlingen i flera år så beslutade sig äntligen Italien att ta sig tillbaka till tävlingen 2011, och då fick de ett otroligt bra resultat när de hamnade på andra plats med jazzlåten ”Follia d’Amore”. Sedan succén 2011 har det inte gått lika bra för landet och efter ett tag beslutade de sig för att skicka Emma Marone. När Loreen vann med ”Euphoria” 2012 åkte låten in som etta på topplistorna på iTunes i hela Europa, förutom i Italien. Där låg nämligen Emma. Kommer Emma att ta över iTunes-listorna i Europa? Så tror panelen.

Linnéa: Börjar bra men ååååh vad besviken jag blir på refrängen! Jag liksom tappar det lite efter den. Synd. Skitbra verser och brygga. Tycker hon flackar lite med blicken och ser lite osäker ut live? Kanske har jag fel. Nä, ju mer jag lyssnar desto mindre tycker jag om det här. Tyvärr. När får vi se Oscar Zia i Italienska mellon? DET hade varit kul! Betyg: 3

Mahan: Snygg och cool, men sången är inte tillräckligt trallvänlig. Lite för hårt. Jag undrar hur hennes andra låtar låter. Betyg: 2

Mika: Först; hennes sminkning är ASCOOL! Italien brukar vara ett land som man lägger huvudet lite på sned åt, tittar oförstående på och säger ”men snälla lilla Italien, vad gör ni i den här tävlingen egentligen?”. Men det här, det här tycker jag faktiskt är riktigt bra! Emma Marrone har en cool, lite hes röst som gör hela det poprockiga bidraget superintressant. För att inte tala om att hon sjunger på italienska! Jag gillar verkligen det här! Bra Italien! Betyg: 4

Ludvig: Lite rockig och påminner en del om Italiens bidrag i Eurovision Song Contest 2012, men den här når inte riktigt ut till mig så mycket som jag hade hoppats. Jag tokälskade Italiens låt förra året, men det här känns inte tillräckligt inbjudande för mig. Det enda hon vinner på är personligheten, skulle jag tippa på. Betyg: 2

SPANIEN – ”Dancing in the rain” / Ruth Lorenzo


För första gången på väldigt länge i Eurovision Song Contest väljer Spanien i år att sjunga största delen av låten på engelska i tävlingen. Ruth Lorenzo gjorde sig känd genom brittiska X-Factor 2008 där hon kom på femte plats och 2014 provade hon lyckan att försöka representera Spanien i Eurovision Song Contest 2014 – och ja, det fick hon göra. Vad tycker panelen om ”Dancing in the rain”?

Linnéa: Ja…..en ballad. Lite identitetslös. Stör mig lite på hennes engelska uttal. ”Nävör”. ”Lät”. Däremot är ”Dancing in the rain”-delen, alltså refrängen, väldigt fin! Lite pretentiös för min smak dock. Betyg: 2

Mahan: Grym sångerska och det är kul att de byter till engelska, men låten är för långsam. Den tar mig inte med storm. Betyg: 2

Mika: Oj, hey, svulstig Céline Dion-ballad on its way! Jaa, hörni. Vi har hört det här miljoner gånger förut, texten är charmigt kliché och jag tycker att det här är ganska tråkigt. Även om körerna som kommer in runt 1:55-någonting är ganska snygga så känns det här såååå himla förutsägbart. Och gjort. Och hela 2000-talet. Hoppas dock hon sjunger bra live! Betyg: 1

Ludvig: Jag vill liksom inte dansa i regnet av det här. För mig så betyder den här just nu ingenting och jag har svårt att tro att den någonsin kommer betyda någonting för mig… men jag lovar, några månader efter tävlingen kommer jag säkert finna någon slags kärlek i den här låten. Men det är för pampigt och lite för förutsägbart. Betyg: 1

STORBRITANNIEN – ”Children Of The Universe” / Molly


Sedan 2011 har brittiska BBC valt ut sina artister internt genom att försöka ge sig på större och välkända akter. Då har vi fått se bland annat pojkbandet Blue, Engelbert Humperdinck och i fjol fick vi se Bonnie Tyler. Nu väljer istället BBC en annan riktning med att välja ut en artist som anses vara ”up and coming” i Storbritannien och därför fick Molly representera landet i år med en låt hon har skrivit tillsammans med svensken Anders Hansson. Vad tycker panelen om detta?

Linnéa: Svinbra låt! Refrängen är lite…..ingen surprise men b-hooken e grym! Bryggan e magisk, lite kort. Hade gärna hört mer. Älskar Mollys röst. Betyg: 3

Mahan: Gillar den, den låter lite afro, hon har en speciell röst. Gillar prodden. Sen älskar jag budskapet! Har lite samma känsla som min låt Aleo ; ”We can stand up high, Aleo, Let us be the fight of LOVE!” Children Of Universe; ”Power to the people! We’re children of the universe!” Betyg: 4

Mika: Från Bonnie Tyler till okända Molly. Och Storbritannien träffar så rätt! Jag tycker att Molly har en superintressant röst. En röst som är skön men samtidigt stark, och som lyckas vara snygg och cool samtidigt. Jag gillar också hur mycket de låter körerna bära i den här låten, det blir en sjukt cool effekt på en ganska simpel, om än mörkare, poplåt. Låtmässigt tycker jag att det här är ett av de bästa bidragen Storbritannien skickat på länge. En stark sångerska med en bra poplåt – helt rätt riktning! Betyg: 3

Ludvig: Jag verkligen tokälskar allt som Anders Hansson brukar göra, men det här låter bara inte alls särskilt unikt egentligen. Jag tycker sånna budskap som låten förmedlar kan ibland kännas lite krystade, och Anders har ju skrivit tidigare bland annat världshiten ”Release Me” med Agnes… och det här är precis som något som blivit över från Agnes ”Dance Love Pop”-skiva. Betyg: 1

TYSKLAND – ”Is it right?” / Elaiza


I år valde Tyskland ut bidrag och artist genom ett ganska konstigt TV-format som kan liknas vid Melodifestivalen, men ändå inte. Åtta artister tävlade och hälften av dem gick vidare till den andra omgången. I den andra omgången ska artisterna sjunga en annan låt och där ska sedan två av de fyra gå vidare genom telefonröstning. Flera populära tyska akter var med och tävlade, men vann gjorde den då okända gruppen Elaiza, som kom med i tävlingen genom ett wildcard. Segern var väldigt otippade för dem, men kan de ta hem segern i den stora tävlingen?

Linnéa: Pink. Mycket Pink fast i balkantolkning. Bra refräng! Texten kanske är lite banal där? Antagligen smart. Hoppas hon pitchar bättre på lördag. Tyvärr kräks jag lite på sticket. Men som sagt: refrängen är en smäck. Betyg: 3

Mahan: Bra sångerska, men tror inte att det kommer långt. För alternativt för Eurovision publiken. Betyg: 2

Mika: Okej Tyskland, what the FUDGE är det här? Det börjar med cirkus umpa-umpa och blir sedan någon form av romsk-inspirerad reggae? Det spelar liksom ingen roll att dragspel är ett alldeles för underskattat instrument eller att sångerskan är både bra och cool, det här känns så himla konstigt? För helt plötsligt blir det refräng och då ska det vara Eurovision-svulstig POP mitt i det här? Alltså? Va? Förstår ej någonting? Betyg: 1

Ludvig: När jag först hörde denna under Tysklands nationella uttagning älskade jag båda två som kom längst i tävlingen. Efter att den vann började jag genast spekulera kring att Tyskland rent av kunde vinna tävlingen… men nu har jag börjat tröttna på den riktigt ordentligt. Den går upp och ner hela tiden för mig. Ibland älskar jag den, ibland hatar jag den. Jag älskar den för den simpla men effektiva refrängen, men jag gillar den inte för att den är ganska tråkig egentligen. Hela grejen är en liten solskenshistoria, men en seger tror jag inte de kan vänta sig i Eurovision. Betyg: 3 

 

Vad tycker du om bidragen som tävlar i Big 5? Har panelen rätt? Kommentera nedan.