Sverige är i final i Eurovision Song Contest 2014! Inatt träffade Poplight Sveriges finalist Sanna Nielsen på artisthotellet i Köpenhamn för att byta ut några ord med henne, där hon berättar om ifall hon är besviken över sin finalplats, känslorna i green room och vilka vänner hon fått under tävlingen.

(c) Sander Hesterman, EBU

(c) Sander Hesterman, EBU

Efter en otroligt spännande semifinal igår kväll av Eurovision Song Contest 2014 så stod det klart att Sverige ropades ut som den åttonde finalisten till finalen på lördag. Direkt efter semifinalen var det dags för presskonferens med alla finalisterna och därefter mötte Sanna Nielsen journalisterna på hennes hotell i Köpenhamn för intervjuer.

När Poplight träffar henne inatt hade det inte gått mer än tre timmar sedan hon ropades ut som finalist under den första semifinalen av Eurovision.

– Är det så längesen nu? Oj, shit.

Är du besviken över att gå till final?

– Ha ha, skitbesviken, aj aj aj! Jag ville så gärna åka ut. Nej, jag skämta bara, jag är jättenöjd.

Hon fortsätter:

– Det känns helt fantastiskt! Sverige är i final och det är helt otroligt! Jag hoppas att alla är glada där hemma och jag är helt överlycklig över detta.

Det kunde faktiskt tagit slut där.

Sverige har under den senaste tiden varit med i förhandssnacket inför årets Eurovision. Förra månaden vann Sanna Nielsen den berömda OGAE-omröstningen och hon har varit en ständig utmanare hos spelbolagen som nummer ett. Hittills under Eurovision-veckorna i Köpenhamn har Sanna Nielsen levererat fullt ut på varje repetition, men under det viktiga jurygenrepet i måndags skedde det som inte fick hända, då en av hennes strålkastare i ringen runt henne hade riktat sig åt helt fel håll. Den svenska delegationen hade då lagt in en protest, men som sedan avslogs.

Sanna Nielsen hade i alla fall inga förväntningar på att hon skulle ta sig till finalen igår kväll.

– Jag tar aldrig någonting för givet. Det har jag lärt mig tidigt, så jag satt där i green room och var jättenervös alltså.

Men erkänn att du måste ändå ha förväntat dig det?

– Jag var jättenöjd med mitt framträdande, men när man sitter där och så tänker man ”Vänta lite nu” och det går upp för en hur många månader man faktiskt har jobbat med det här. Ända sedan första veckan med Melodifestivalen och när jag fick låten. Hela resan börjar rulla i huvudet på en och så tänker man att det kunde faktiskt tagit slut där. Det kan ju röra om i grytan, men jag var väldigt tacksam när de läste upp oss.

Träffat många nya vänner under Eurovision

Flera artister som inte tar sig vidare till finalen i Eurovision väljer att åka hem istället för att stanna kvar tills lördag, men även om Sanna hade inte gått vidare till final igår så hade hon ändå tänkt stanna kvar i Köpenhamn.

– Jag ser inte Eurovision bara som en tävling och det är kanske därför jag har varit så lugn. Det är ett äventyr och det är roligt att få vara här och jag har träffat så många fina artister och fått många nya kompisar.

Vilka då?

– Estlands Tanja var faktiskt otroligt trevlig, vi hittade varandra. Albaniens sångerska, Hersi, var också jättesnäll och ödmjuk människa. Sedan har jag också haft min loge bredvid Islands Pollapönk, så vi är också vänner.

Sanna Nielsen tävlar i den första halvan under finalen av Eurovision Song Contest 2014 på lördag.