Igår gick Sverige till final i Eurovision Song Contest 2014 och i år sätts startordningen av arrangörerna. Under vinnarnas presskonferens igår kväll drogs det lottning om när i finalen som Sverige kommer att tävla.

(c) Sander Hesterman, EBU

(c) Sander Hesterman, EBU

Just nu är 16 länder klara för final. Danmark är det enda bidraget som fått sitt startnummer där de går ut med nummer 23 i finalen. Under de olika presskonferenserna för Big 5-länderna som redan är kvalificerade för final så har det dragits lott om i vilken halva av semifinalen som de ska tävla i.

Sverige tävlar i den första halvan

Inatt under vinnarnas presskonferens fick varje land dra lott om när under finalen som de ska tävla. I skålen fanns från början totalt 20 bollar, där 12 av dem står det ”Första halvan” och resterande 8 står det ”Andra halvan” på. (Anmärkning: i finalen tävlar 26 länder, fem av dem tävlar i andra halvan och en av dem tävlar i första halvan, därav 12 bollar respektive 8)

När Sverige drog sin lott så hamnade vi i den första halvan av finalen. Dessa täcker startnummer 1-13. Startordningen släpps natten mellan torsdagen och fredagen, då alla bidrag är klara för final.

Christer Björkman tror på startnummer efter reklampaus

På artisthotellet i Köpenhamn efter semifinalen pratar Poplight med Sveriges delegationschef Christer Björkman om lottningen och vad han tror att Sverige kommer få för utgångsläge under finalen. Han gissar, på grund av den tekniska riggen, att Sverige kommer få ett startnummer direkt efter en reklampaus.

– Vi har ju en liten besvärlig rigg, så frågan är om inte de tänker att lägga oss som första låt efter ett reklambreak och det ligger väl någonstans i mellan 7-8 i finalen, berättar Christer Björkman till Poplight.

De senaste åren under Eurovision Song Contest har reklampausen inträffat efter startnummer 12 i finalen. Med andra ord tror Christer att Sverige får startnummer 13 i finalen.