Nu är det dags – ikväll drar den första semifinalen igång av Eurovision Song Contest 2014. Tidigare under eftermiddagen var det dags för genrep av den första semifinalen och Poplight var på plats i Köpenhamn och följde genrepet. Här kan ni läsa om allt som händer ikväll!

SPOILER-VARNING: Om ni inte vill veta vad som händer och vill bli överraskade under tävlingen bör ni sluta läsa här.

(c) Sander Hesterman, EBU

(c) Sander Hesterman, EBU

Så var det äntligen dags. Eurovision Song Contest 2014 står för dörren. Nu har vi i pressen fått se en bra bild över hur utformningen av programmen kommer se ut under den kommande veckan. Strax efter kl 15 i eftermiddags drog det första genrepet igång inför årets Eurovision och mina intryck av genrepet kan summeras i en mening: jag har sett värre.

Det här var som sagt bara ett genrep och det är meningen att saker ska gå fel så det kan rättas till inför sändning – men det var inte så hemskt mycket fel under detta genrepet. Första genrepet igår eftermiddag gick lite över tid men andra genrepet igår kväll höll tiden alldeles precis. Nedan ska jag försöka beskriva så gott som möjligt över hur det ser ut, för er som är nyfikna.

Inledningen och öppningsnumret

Inledningen av programmet börjar med en recap från förra året i Malmö som visar Emmelies väg mot vinsten. Därefter gör de ett slags inslag som de skamlöst knyckt idén direkt från det här videoklippet där Emmelie De Forest går igenom Köpenhamn på samma sätt som i videon.

Därefter börjar inslaget med ”Choir of Europe” som är en virtuell kör som klippts ihop av hemmagjorda inspelningar som folk skickat in till DR när de sjunger ”Only Teardrops”. Efter det klipper de in i arenan där Emmelie sjunger låten i en omarrangerad version tillsammans med en väldigt massa körsångare.

Personligen tycker jag detta är ett väldigt bra öppningsnummer som ger en så glädjande ”Nu är det äntligen dags”-känsla. Det är i alla fall vad jag känner när det drar igång…

Vykorten

Årets vykort är snarlika de från förra året. De visar artisten själva i sin miljö där de ska tillverka deras flagga med hjälp av föremål som betyder mycket för dem. Armeniens Aram MP3 svetsar och syr, Lettlands Aarzemnieki med ”Cake to bake” överraskande nog bakar i sitt vykort och i Sveriges vykort ser vi Sanna Nielsen blåsa upp gula luftmadrasser i ett badhus.

Programledarna

I år är det en trio som leder programmen. Det är Pilou Asbæk, Lise Rønne och en Pontus Gårdinger-kopia: Nikolaj Koppel. Deras insats är helt OK – kanske lite galashows-stelt manus och jag kan säga att jag har sett värre genrep med programledare. De verkar inte vara någonstans i närheten av Petra Mede (än) men inte heller i samma klass som den hemska trion från Baku 2012… än.

De talade aldrig i mun på varandra, de kom aldrig av sig, uttalet är bra (bortsett från Lise’s, man säger ”download the Eurovision app”, inte ”download the Eurovision ÄPP”) och helhetsintrycket är helt klart godkänt! Jag hade dock velat slippa se det där stela scenuttrycket som om de leder Oscarsgalan.

Mellanakterna

Mellan bidragen när vissa länder har reklampaus visar de inslagen ”Eurovision Book of Records”, där de går igenom Eurovision-historian och utser bidragen med längst hår, mest silver, längsta toner osv. Väldigt underhållande inslag och intressant när de går igenom Eurovision-historia i programmet.

Mellan bidragen har framförts tills resultaten läses upp får vi se en väldigt imponerande dans-performance med en tolkning av H.C. Andersens ”Den fula ankungen” där huvuddansaren är en Justin Bieber-kopia. Väl värd att titta på. Dessutom får vi se en inspelad sketch där programledar-Pilou ger en slags rundtur i Köpenhamn. Den rundturen är precis vad jag förväntar mig att de gör dagligen i Nordkorea och ni kommer nog förstå vad jag menar när jag ser den.

Bidragen

Ikväll tävlar 16 bidrag och 10 av dessa kommer att gå vidare till finalen på lördag. De länder som tävlar är Armenien, Lettland, Estland, Sverige, Island, Albanien, Ryssland, Azerbajdzjan, Ukraina, Belgien, Moldavien, San Marino, Portugal, Nederländerna, Montenegro och Ungern. Det är onekligen ganska många ballader och mer än hälften av dem har någon slags riktning in på balladhållet.

De som är kvällens riktigt vassa bidrag som ni ska hålla utkik för i TV-rutan är Ungerns András Kállay-Saunders som framför ett riktigt starkt nummer med ”Running” och Ukrainas Mariya Yaremchuk som gör ett ”typiskt” nummer som Ukraina brukar göra i Eurovision med årets häftigaste rekvisita på scen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är detta en väldigt svårtippad semifinal. Sverige bör inte ha några problem med att ta sig till final, men man ska inte ta ut någon seger alls i förskott. De genrepen vi har fått se så har det varit relativt OK och inte direkt några kaotiska genrep har vi fått se. Innehållsmässigt och rent tekniskt så sköter de sig riktigt bra och programmet flyter på ganska bra. Några små fel har vi fått se under genrepen, men under genrep ska det gå fel så det inte gör det i fortsättningen.

De går vidare ikväll

Utan inbördes ordning ska jag försöka pricka in vilka jag tror går till final. Det är ett väldigt svårtippat startfält, men here goes my top ten: Ungern, Ukraina, Sverige, Island, Lettland, Armenien, Azerbajdzjan, Nederländerna, Montenegro, Estland. De som utmanar är Ryssland, Belgien och Moldavien.

 

Vad tycker du om kvällens semifinal? Vilka tror du går vidare? Kommentera nedan!