Under det viktiga jurygenrepet igår kväll där hälften av poängen skulle sättas förekom det tekniska strul under Sanna Nielsens nummer. SVT lämnade in en protest till EBU som sedan avslogs. Så här motiverar Eurovisions eventchef Sietse Bakker EBU’s avslag på protesten.

(c) Sander Hesterman, EBU

Sietse Bakker
(c) Sander Hesterman, EBU

Igår kväll kl 21:00 var det dags för det viktiga jurygenrepet, där alla länders nationella jurygrupper sitter och tittar på alla framträdanden och sedan bedömer alla bidragen som tävlar. Juryns röster kombineras sedan med folkets röster, där juryn har 50% av makten och tittarna 50% av makten.

Under juryrepet igår kväll när Sanna Nielsen framförde ”Undo” framkom det dock några tekniska strul – där en av de 16 lamporna hade riktat sig åt helt fel håll under stora delar av numret.

Detta gjorde till att SVT lämnade in en protest till EBU om att låta jurygrupperna bedöma framträdandet som ägde rum under eftermiddagen istället för det som var på kvällen. Denna protest valde EBU senare att avslå.

– Det hade varit för omständligt att låta jurygrupperna stanna kvar efter att det var slut för att titta på Sveriges bidrag en gång till, berättar Sietse Bakker, eventchef för Eurovision Song Contest, till Poplight.

Sietse berättar även för Poplight att de skickade ut ett meddelande till samtliga jurymedlemmar under kvällen där de berättade att det hade uppstått tekniska problem under Sveriges framträdande och bad jurymedlemmarna att bortse från felet.

Ibland får man ju inte alltid som man vill.

Svenska delegationens pressansvarige Anna Willborg berättar för Poplight att de hade skickat in två protester, där den ena inte gick igenom, men den andra lyckades.

– Ibland får man ju inte alltid som man vill. Vi skickade in två olika protester där den ena inte gick igenom men den andra gick som småningom igenom, och det var den som gjorde att EBU skickade ut ett meddelande till jurygrupperna. Det är ju trots allt professionella musiker som ska bedöma bidragen som tävlar, så jag tror inte att det tekniska felet faller med hela numret.

Sanna Nielsen tävlar i den första semifinalen ikväll kl 21:00 där hon går ut med startnummer 4.

Vad tror du om Sanna Nielsens chanser ikväll? Går hon till final? Kommentera nedan.