Jessica Mauboy är det kanske inte så många som känner till i Sverige – men i Australien vet alla vem hon är. Jessica Mauboy är just nu en av Australiens största kvinnliga artister och på torsdag ska hon representera Australien i Eurovision… åtminstone under en mellanakt. Poplight har träffat artisten i Köpenhamn.

(c) Thomas Hanses, EBU

(c) Thomas Hanses, EBU

2006 tävlade Jessica Mauboy i Australian Idol där hon slutade på en 2:a-plats och två år efter tävlingen släppte hon debutalbumet ”Been Waiting” som snabbt blev en stor succé i Australien. Sedan dess har hon sålt 2,1 miljoner skivor, släppt tre album och fått över 14 singlar in på Topp 30-listan i Australien.

När Poplight träffar Jessica är hon väldigt avslappnad men på samma gång känns det som att hon är väldigt exalterad över att vara på plats. Eurovision Song Contest är ju trots allt ett väldigt stort program även i Australien och Jessica har följt det slaviskt ända sedan hon var liten.

– Jag kom ihåg när jag tittade på TV en morgon med min pappa när jag var 11 år och det här TV-programmet visades som hette Eurovision. Jag minns hur jag satt där och fascinerades över så många kulturer som möttes och så många olika språk och så många episka framträdanden. Det var väldigt spännande och det var det som fångade mitt öga. Så många länder som möts under ett tak och fira tillsammans, oavsett hur konstigt eller bra det än var så stöttade alla det och njöt av det, berättar Jessica Mauboy för Poplight.

Var du en av de australiensare som stannade uppe till kl 5 på morgonen för att titta på Eurovision?

– Definitivt! Jag och min pappa var alltid uppe och tittade tillsammans när jag var elva år gammal. Då blev det liksom en dröm för mig att få uppträda på den scenen.

Tog en omväg till Sverige för att skriva med Jörgen Elofsson

När Jessica får reda på att att vi är från Sverige berättar hon att hon faktiskt tog tillfället i akt och besökte Stockholm under sin vistelse i Köpenhamn, för att skriva låtar med Jörgen Elofsson. Jessica berättar att det var ett stort ögonblick för henne då hon växt upp med de låtar som Jörgen skrev förr i tiden.

– Det var överväldigande att träffa honom personligen, en person som jag växt upp att lyssna till. Han spelade en stor roll i Britney Spears ”(You Drive Me) Crazy”, många Westlife-låtar som jag är ett stort fan av. Det känns så galet att vi var här för Eurovision och fick möjligheten att åka över till Stockholm och skriva låtar med Jörgen.

Så ska Jessica representera Australien i tävlingen

Trots att Eurovision Song Contest är ett stort TV-program i Australien så får landet inte delta i tävlingen på grund av deras geografiska placeringar. För att ett land ska kunna tävla i Eurovision måste de nämligen vara medlemmar i European Broadcasting Union som sträcker sig över vissa geografiska breddgrader som gör det även möjligt för exempelvis Israel, Azerbajdzjan och även Egypten att delta i tävlingen.

Australien ligger dock långt bortom dessa breddgrader – men trots det ska de nu äntligen få vara med i tävlingen som mellanakt. Under den andra semifinalen som sänds den 8 maj kommer Jessica Mauboy att framföra sin nya låt, som är specialskriven för just Eurovision Song Contest. Låten och titeln är ännu hemlig.

– Det kommer vara att mycket flaggor i framträdandet. Den talar mycket om min kultur och mitt land och min aboriginella kultur, men också för att uppmärksamma på hur Eurovision får länder att mötas. Oavsett om det händer några oroligheter i världen så bringar programmet glädje.

Det här är första gången som Europa får se mig som en artist.

Förutom att ha sålt flera miljoner skivor och erhållit platina-skivor så har Jessica Mauboy också en gedigen samling av priser som hon vunnit under sin musikkarriär. Det mest prestigefyllda priset som hon vunnit, enligt henne själv, är ”ARIA Award for Best Female Artist in 2013″, då Alicia Keys presenterade priset för henne.

Är du väldigt besviken över att inte ha Eurovision Song Contest-trofén med på listan? När kommer den?

– Ha ha, det kommer nog inom några veckor. Jag gissar att det här är första gången som Europa får se mig som en artist. Förra året har jag varit här och promotat filmen ”The Sapphires” med Geoffrey Rush, men det här är första gången som Europa får se mig som en artist.

(c) SBS Australia

(c) SBS Australia