Lettland representeras i år av bandet med det ganska omöjliga namnet Aarzemnieki. En av medlemmarna, Jöran kommer från Tyskland men har lärt sig lettiska och flyttat till Lettland. Bidraget ”Cake to Bake” handlar om att lära sig nytt och våga fråga om hjälp när man behöver.

Aarzemnieki från Lettland

Aarzemnieki från Lettland

Det är Jöran Steinhauer som är den ledande figuren bakom hela konceptet. Namnet på bandet Aarzemnieki betyder just utlänningar, eller någon som kommer utifrån. Jöran är nämligen från Tyskland och hela bidraget handlar just en hel del om honom själv.

När vi berättat vi kommer från Sverige utbrister han.

− Jag har ju ett svenskt namn – Jöran! Det är visst bara gamla gubbar som heter det i Sverige. Alla människor i de gamla Bellman låtarna verkar ju heta Göran.  Jag är ju visserligen från Tyskland men jag pratar ju även lettiska, engelska, nederländska, Italienska, lite franska, och lite ryska, Men jag kan inte svenska så bra ännu, tyvärr, konstaterar Jöran.

Så intervjun fortsätter på engelska.

Blev förälskad i Lettland

Jöran blev intresserad av Lettland första gången när han såg gruppen Brainstorm med My Star i Eurovision år 2000. Han köpte flera av gruppens skivor. Några år senare fick han möjlighet att jobba som volontär i Lettland och blev då förälskad i landet. Så pass mycket att han bestämde sig för att lära sig språket och mer om kulturen.

− Nu när jag själv tävlar i Eurovision så blir det som, en cirkel som sluts för mig. Det känns fantastiskt och underbart att detta faktiskt händer, säger Jöran.

Jöran ställde faktiskt upp redan år 2008 i den lettiska Melodifestivalen Dziesma tillsammans med gruppen Axlina med bidraget ”More than 27”. Men förra sommaren satt Jöran i Tyskland och skrev en låt på lettiska.

–  Jag gjorde en rolig låt som handlade om den gamla valutan Lats, i samband med att Lettland bytte till Euro. Den blev väldigt populär och spred sig snabbt i de sociala medierna, säger Jöran.

Ganska snabbt så hade ”Paldies Latiņam” fått över 100 000 visningar på You Tube.

− Jag blev jättekändis i Lettland. Jag bestämde mig för att satsa och flytta dit och just se vad som skulle hända sen.  Det här var ju bara knappt åtta månader sedan. Sen så bestämde jag mig för att försöka på nytt i den lettiska Melodifestivalen och lyckades snabbt skaffa mig ett band och vi blev Aarzemnieki. Vi tog förstås detta väldigt seriöst, men trodde kanske inte att vi skulle vinna. Men det gjorde vi och därefter har det bara rullat på.

Vad tycker man i Lettland om att du som kommer från Tyskland ska representera Lettland när du bara har bott i landet i några månader?

− Jag tycker att dem är open minded i Lettland, dom ser ju att jag kan språket och försöker lära mig kulturen och anpassa mig. Så det har aldrig varit något problem.

Framgångsrik integrering i det nya landet

Gruppens namn Aarzemnieki är svårt att uttala för en utlänning och just i detta tar bidraget Cake to Bake utgångspunkt i. Den handlar om hur svårt det kan vara att befinna sig i ett nytt sammanhang där man kanske inte bemästrar allting.

− Låten Cake to Bake – (cept kūka) på lettiska handlar om att inte vara rädd för att fråga om hjälp om man behöver man ska inte vara rädd eller blyg för att be om hjälp och så handlar det om att bygga broar mellan människor och länder och framförallt språk.

Vi kommer till Eurovision och kommer att sjunga den här frasen på lettiska – på så sätt kommer folk som inte ens visste att lettiska faktiskt är ett helt eget språk att lära sig åtminstone två ord på lettiska. Vi visar upp språket och den lettiska kulturen på detta sätt.

Man tänker faktiskt lite på Brainstorm när man ser och hör er. Du har förstås träffat Reynard Cowper, (ledsångaren i gruppen Brainstorm)?

− Ja, han är ju en jättestor idol för mig. Jag träffar så många kända personer i Lettland hela tiden. Jag följer med i allt som händer i det lettiska kultur- och i musikliv. Men för mig är många av dom här personerna hjältar, så jag vill fortsätta ha det så och försöker hålla en distans till det hela. Jag beundrar ju dem och vill fortsätta att göra det.

Även medlemmen Raitis Vilumovs kallar sig själv han är lettisk-indisk och uppväxt i Indien innan familjen flyttade till Lettland.

Med tanke på gruppmedlemmarnas bakgrunder så blir de en symbol för det nya och moderna Lettland kan man säga. En del av Europa och världsmedborgare. I alla fall en dröm om hur Lettland vill vara. Helt plötsligt tycks allt vara möjligt i Lettland tom. att representera landet i Eurovision – om det är det man drömmer om. Det är ju även en framgångsbild över den europeiska integrationen som målas upp här. Det finns en bra och verklig story med hela konceptet. Det är ju förstås även ett exempel på hur fantastiskt Eurovision kan vara.

Annars är det att ta dagen som kommer som antagligen gäller för de flesta, så även för Jöran och de andra medlemmarna i Aarzemnieki. Men lite planering skadar förstås inte.

Vad händer efter Eurovision?

− Vi hoppas få ihop pengar till att göra ett album i sommar. Vi har flera bra låtar. Men vi behöver tid, pengar och support för detta.

Med tanke på att Jöran verkar vara duktig på sociala medier kan man tänka sig att han kommer att lyckas med så kallad crowd sourcing för att förverkliga dessa drömmar.  Sen så får vi ju se hur det går i Eurovision först. Det är många som tycker att Aarzemniek med sitt bidrag är charmigt.

Lettland startar som nummer två i den första semifinalen den 6 maj och möter då bland annat Sverige. Aarzemniek består av medlemmarna  Jöran Steinhauer, Katrina Dimanta, Raitis Vilumovs och Guntis Veilands.