Nästa vecka drar Eurovision Song Contest 2014 igång. Sverige är redan på plats i Köpenhamn inför den första semifinalen på tisdag och det spekuleras redan att Sverige kommer ta hem segern ännu en gång. Poplight har intervjuat Christer Björkman där han pratar mycket om just spekulationer.

Christer Björkman

Christer Björkman
Foto: Albin Olsson (CC-BY-SA-3.0)

På tisdag är dagen då Eurovision Song Contest 2014 går av stapeln i Köpenhamn. Sveriges team har varit på plats sedan i måndags när de repade för första gången och imorgon repeterar Sverige igen på Eurovision-scenen. Det spekuleras redan nu kring att det kan bli ännu en seger för Sverige i Eurovision Song Contest när Sanna Nielsen ställer sig på scenen nästa vecka – något som Sveriges ”Head of delegation”, Christer Björkman, tycker att man inte ska ta på för stort allvar.

– Man ska alltid ta spekulationer med en nypa salt, absolut. Men som jag sa till Sanna igår, det som är roligt med spekulationer är att resan för henne som artist och för oss som lag är mycket roligare när man är med i surret, för det är inte roligt att ligga där nere i högen längst ner som ger 300 gånger pengarna, det är inte så kul och inte så uppmuntrande, berättar Christer för Poplight.

Hur har Sanna hanterat favoriseringen?

– Som artist tror jag att hon njuter bara av att vara med i spekulationerna. Ofta är vi ju där, med eller utan anledning.

Sanna Nielsen vann även tidigare under veckan den stora OGAE-omröstningen med stora marginaler. Samma omröstning har även under de sju åren som den pågått förutspått vinnare så som LoreenAlexander Rybak och fjolårets vinnare Emmelie De Forest. Givetvis tar Christer inte de spekulationerna heller på så stort allvar:

– Man ska också veta då att under de år som de har gjort det så har de bara prickat fyra vinnare.

Av sju?

– Men det är en felmarginal ändå. Fyra av sju, det är mer än en tredjedel. De har haft mer rätt än fel, men de har haft fel. Man ska njuta av spekulationerna som är positiva, men man ska inte gå överstyr. Man ska ha kvar fokus, man ska ha kvar fötterna på jorden och inse att jo de har fel ibland, så att de är bara en fråga om hur man ser det.

2014 påminner om Düsseldorf – enligt Björkman

I år tävlar 37 länder sammanlagt som gör upp om segern i Eurovision Song Contest 2014. Det är den lägsta siffran sedan 2004. Under Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf tävlade hela 43 länder, vilket är den högsta deltagarsiffran för tävlingen någonsin. Trots att det är färre låtar i år så tycker Christer Björkman att året påminner om Düsseldorf:

– Det finns för många olika favoriter. Det kommer inte bli någon som sopar hem alla tolvor. Tolvorna kommer vara spridda kors och tvärs beroende på olika musikkulturella områden, så kommer det bli den låten som cruisar emellan och tar alla sjuor, åttor osv. Azerbajdzjan hade väl bara tre tolvor 2011? Det händer, och jag tror det är ett sånt år i år. Det kan lika gärna vara vi.

Christer fortsätter och berättar att han tror att det hela har att göra med startordningen och vart Sverige hamnar i finalen om vi skulle ta oss dit. Om Sverige tar sig till final så kommer Sanna att dra en lott under presskonferensen efter semifinalen där det klargörs om hon kommer starta i den första eller andra halvan i finalen. Startordningen preseteras på natten efter torsdagens semifinal.

– Det kommer handla jättemycket om vilken startordning alla får i finalen. Det är oerhört avgörande i år. Är det oflyt i lottningen och om vi säger att fem ballader hamnar i till exempel i första halvan, då skulle jag säga att balladerna får det jättetufft att gå hem med segern. Vi säger att det är sex ballader i finalen i år, säg att en av dem hamnar i den andra halvan och övriga fem i första, då blir det en väldig fördel för den som ligger i andra halvan för då kommer den vara omgiven av stora uttryck, stora nummer och så kommer det där lilla andningshålet, precis som Tom Dice gjorde 2010. Det gäller att få det där flytet att hamna med någonting som avviker helt före och efter.

Jag tänker på Eric Saade, han hamnade ju i ett träske med upptempo-låtar?

– Ja, men hade han fått ett annat läge så. Att hamna precis efter Jedward i det läget som vi var då, det var de två bästa upptempolåtarna i princip det året och de låg bredvid varandra i den första halvan och det var väldigt olyckligt. Nu klarade han det otroligt bra ändå, men det hade varit annorlunda och jag tror det hade gått bättre om han hade hamnat i den andra halvan.

Det är ingen katastrof att komma 26:a egentligen.

Lite senare under intervjun när vi pratar placeringar och liknande ställer jag frågan om vilken artist han tycker har fått en oförtjänt dålig placering i Eurovision Song Contest. Christer funderar noga och väldigt länge innan han till slut kan komma på vem.

– Ja du, det tycker jag ju. Framförallt Charlotte, faktiskt. Det är nog den som jag reagerade mest på och det är också den som skiljer mest mellan folk och jury.

Men tycker du det är mer oförtjänt med en 18:e-plats i finalen än en 11:e-plats i en semifinal 2010 (Anna Bergendahl, reds. anm.) som gör att Sverige missar sin första final någonsin?

– Det där är bara oflyt på marginalen. Hon var ju de facto 26:a kan man säga totalt i tävlingen och det är ju ingen katastrof egentligen. Det är bara det eftersom att du har marginalen mot dig så hamnar du precis utanför finalen, istället för i den. Ibland måste vi också ha otur, så är det ju.