På tisdag är det dags – då står Sanna Nielsen på scenen i Köpenhamn för att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2014. Poplight har träffat svenskhoppet i Köpenhamn för en intervju där hon berättar att hon inte utesluter framtida deltaganden i Melodifestivalen, om hennes nya klänning och dessutom lovar hon att bjuda alla på smörrebröd – om hon tar sig till final då.

Vid lunchtid på onsdagen träffar Poplight hon som ska ge Sverige ett förhoppningsvis bra resultat i Eurovision Song Contest 2014 – Sanna Nielsen. När Poplight träffar henne på artisthotellet i Köpenhamn för intervjun har hon precis avslutat en skriftlig intervju med en spansk-italiensk tidning. Sanna berättar att hon skrev den intervjun på engelska och när jag frågar henne om hon kan några fler språk förutom svenska och engelska berättar hon att hon fick MVG i tyska som hon läste under sina tre år på gymnasiet.

Vad som sedan skulle följa var en 30 minuter lång intervju, där hon berättar om hur det är att äntligen få komma till Eurovision, att hon inte tänker utesluta Melodifestivalen i framtiden och dessutom lovar hon att bjuda alla på smörrebröd om hon skulle ta sig till final på tisdag. Så här lät Poplight’s pratstund med Sanna Nielsen:

(c) Thomas Hanses, EBU

Foto: Thomas Hanses, EBU.

Nu har du ju ställt upp i Melodifestivalen sju gånger och nu äntligen kom du hit till Eurovision. Hur förväntade du dig att det skulle vara här?

– Precis så som det är!

Och hur är det då?

– Ja den här veckan är ganska soft. Det är mycket som händer men det är inte så långa dagar, så vi är klara vid tre-tiden och nästa vecka kommer det bli ännu mer kaotiskt med ännu fler intervjuer, genrep och presskonferenser hit och dit, så jag tycker att jag är ganska förberedd på allt ändå. Det är precis som folk har sagt till mig att det kommer vara. Ett härligt äventyr.

– Det är så mycket Eurovision-fans som redan har kommit, som vill ta bilder och vill ha autografer. Det här är stort för många människor i Europa och det märks.

Läser du mycket om allt som skrivs av dig?

– Nej, jag läser inte mycket. Jag läser lite mer nu än vad jag gjorde i Sverige och det är bara för att det är så tillgängligt hela tiden för att folk berättar för en om vad som står och då vill man gärna veta vad det är så skrivits, men jag hinner inte. Jag fokuserar på det vi ska göra.

Hur mycket påverkar det dig?

– Inte mycket alls. Står det positivt eller negativt så tänker jag inte så mycket på det. Är det positivt så är det klart att man blir väldigt glad och blir det negativa reaktioner så är det någonting som jag är väldigt van vid. Man är van vid att folk tycker och tänker och det ska de göra, så man försöker så mycket som möjligt att inte ta åt sig alls.

Vart hade du varit om du inte hade tackat ja till Melodifestivalen?

– Egentligen skulle jag inte göra Melodifestivalen för jag hade hela mitt år klart. Jag ska släppa skiva i juli och jag ska repetera för musikal i juni och sen ska jag även göra julturné, så det var inte tanke på att jag skulle göra Melodifestivalen över huvud taget, men så fick jag den och jag hade tackat ja till allt möjligt. För mig handlade det inte om att vinna, för mig var det att bara presentera en låt som jag tyckte tog mig vidare musikaliskt och så blev det som det blev och det är onekligen väldigt roligt. Så det händer väldigt mycket för mig i år men man planerar allt sånt minst ett år i förväg innan folk får veta, så de här planerna har funnits i mitt liv väldigt länge.

Har du redan börjat repetera inför julshowen? Hur känns det?

Ja det har jag. Jag är väldigt van vid det, ha ha. Sedan 2001 har det blivit varje år. Julen är en gång om året och julkonserter för folk är väldigt populärt. Det är jättemycket julkonserter runt om i landet varje år och de är alltid slutsålda, så det är onekligen en efterfrågan om det.

Nu kommer du stå på scen inför 100 miljoner tittare, är du redo för om du skulle ta hem en stor seger och bli en världsstjärna som får åka runt på utsålda konserter över hela världen. Hade du varit redo för det?

– Ja definitivt! Det skulle vara jätteroligt, samtidigt som jag är väldigt ödmjuk också med att allt händer inte över en natt. Även om det skulle bli en seger så är det otroligt mycket kämpande och hårt arbete för att man ska få möjligheten att göra en internationell karriär. Det är inte bara att göra det. Det går inte att bara ha en hit och tro sedan att alla kommer, man måste jobba hårt och det kommer ta tid. Det kommer inte hända bara under ett år.

TH01_8

Foto: Thomas Hanses, EBU

Berätta om klänningen!

– Klänningen är designad av Camilla Thulin och sydd av Thomas Nordin. Det är en svart klänning, kortare modell med spetstyg på, 3 000 stenar på den så den är lite tung. Man känner sig som en stenkolsjuvel kan jag säga. Fantastiskt vacker. Den är sensuell och värdig och känns väldigt mycket jag.

Alltså… är du nervös?

– Nej. Ha ha! Jag är väldigt lugn än så länge, men jag kommer nog bli väldigt nervös sen, det tror jag. Men det var väldigt skönt efter repet i måndags att jag kände att jag hade verkligen fantastiskt kul med alla i kören och vi skrattade och var så nöjda efteråt. Nu behöver jag inte tänka på att vi måste repa, för det gick bra. Så då behöver vi inte vara nervösa över det.

Hur mycket av en tävlingsmänniska är du? Skulle du jättebesviken om du inte skulle ta dig om du inte tog dig till final eller om du skulle komma tvåa i finalen?

– Om jag kom tvåa i finalen, ha ha, då skulle jag bli allt annat än besviken. Jag skulle definitivt känna besvikelse om vi inte gick till finalen för det är därför vi är här så klart. Finalen ska vi till, det är det vi vill. Men jag får inte känna att hela mitt liv hänger med Eurovision. Skulle det inte bli final så får vi försöka nästa år igen med något annat.

I Linköping bjöd ditt skivbolag alla på efterfesten på 60 kebabrullar om du skulle gå till final. Finns det någon sådan vadslagning här?

– De har inte sagt någonting men då får det väl bli smörrebröd om vi skulle gå till final! Jag vet att det var många i delegationen som inte hade ätit smörrebröd innan så att om vi går vidare så är det jag som står för middag med smörrebröd i massor!

Sanna Nielsen & Panetoz

Sanna Nielsen med Panetoz under efterfesten i Linköping.
(c) Mattz Birath, Poplight

Du är ju också favorittippad?

– Jag har hört det, herregud vad roligt! Det är ju smickrande!

Ger det dig någon press?

– Nej jag tycker det är så onödigt att lägga press på mig eller på någon över huvud taget. Varför ska man jobba under press? Det är ju musik och det är Eurovision och vi är ju alla vinnare som har kommit hit.

Vad tycker du om dina motståndare då?

– Åh du, jag har inte hunnit lyssna på alla än, men jag har fått några favoriter. Österrike, Conchita Wurst, fantastisk bra och jätteduktig sångare. Azerbajdzjan, älskar låten och är förtjust i sångerskan som sjunger i en väldigt bra melodi och hon sjunger gudomligt bra. Danmark är också skitbra med sin Bruno Mars-inspirerande låt och Malta med många sköna harmonier som jag tror många kan ta till sig.

Utesluter inte fortsatt deltagande i Melodifestivalen

Sanna Nielsen har deltagit sju gånger i Melodifestivalen och det var först nu i år som hon vann. Hon utesluter inte heller att hon kan vara med i tävlingen igen – fast då i första hand som låtskrivare… eller kanske programledare!

Skriver du några låtar själv?

– Ja det gör jag faktiskt. Jag skriver en hel del. Nu har det inte varit någonting på ett bra tag eftersom det har varit så mycket annat, men jag sitter hemma vid min lilla flygel och komponerar både text och musik när jag får tid.

Men du har inte haft med något självskrivet i Melodifestivalen?

– Nej inte i Melodifestivalen. Det kanske kommer, man vet aldrig…

Vadå? Menar du att du vill vara med i Melodifestivalen igen?

– Kanske som låtskrivare. Jag tror inte jag kommer dyka upp som artist i det första laget i alla fall. Som låtskrivare vore det roligt, absolut. Då tror jag att jag skulle skriva åt nya artister och unga förmågor. Det beror på vad som kommer.

Kan du tänka dig att vara programledare i Melodifestivalen då?

– Definitivt! Det skulle vara jätteroligt, det är en utmaning i sig.

 

Sanna Nielsen tävlar i den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2014 tisdagen den 6 maj, där hon går ut med startnummer 4.

Vad tycker du om Sanna Nielsen och hennes chanser i Eurovision Song Contest? Kommentera nedan!