I Eurovision Song Contest avgörs alla poäng av hälften juryröster och hälften tittarröster. Varje land ska ha en expertjury bestående av fem jurymedlemmar och de här är dem som ska vara med och avgöra hälften av Sveriges poäng i Eurovision Song Contest 2014.

Sedan 2009 har det införts att poängen som delas ut i Eurovision Song Contest ska bestå av 50% tittarröster och 50% juryröster. Varje land har sin egna jury bestående av fem jurymedlemmar, inklusive en ordförande, som ska rangordna bidragen efter deras tycke och sedan ska juryns poäng kombineras med tittarnas röster.

Så går det till i Eurovision Song Contest 2014

Under årens gång har upplägget och reglerna för jurymedlemmarna ändrats successivt. I år har reglerna ändrats radikalt vad gäller jurygrupper med anledning av förra årets misstankar om röstfusk och ”utbyte av juryröster”. I år är reglerna som följer för varje lands jury:

 • Expertjuryn ska bestå av fem jurymedlemmar, inklusive en ordförande. Juryn ska, för att få en balans, variera i förhållande till kön, ålder och bakgrund. Dessutom ska TV-kanalen (i Sveriges fall: SVT) ha utsett reservmedlemmar om någon av medlemmarna inte uppfyller kraven nedan.
 • Alla jurymedlemmar ska ha någon slags expertis inom musik. Till exempel: artister, kompositörer (textförfattare & tonsättare), producenter eller radio-DJs.
 • Jurymedlemmarna får inte vara anställda på TV-kanalen.
 • Jurymedlemmarna måste vara medborgare i det land som juryn representerar.
 • Jurymedlemmarna får inte ha suttit i expertjuryn under de föregående två åren.
 • Ingen jurymedlem får på något sätt vara kopplad till en av de tävlande artisterna eller låtarna på ett sådant sätt att det inte kan ge ett oberoende och opartiskt resultat i tävlingen.
 • Jurymedlemmarnas namn måste offentliggöras den första maj och även av kommentatorerna under TV-sändningarna.

Expertjuryn kommer att bedöma bidragen och framträdanden efter det som juryn ser under genrepet kvällen innan. Varje jurymedlem kommer att rangordna alla bidragen, 1 till 26 i finalen och 1-15 eller 16 i semifinalerna. Svenska juryn bedömer bidragen i samma semifinal som Sverige tävlar i, det vill säga semifinal 1. Svenska juryn bedömer även finalen, oavsett om Sverige skulle gå till final eller inte på tisdag.

Varje jurymedlems individuella rangordning av bidragen kommer att offentliggöras på Eurovision.tv direkt efter finalen, tillsammans med det fördelade resultatet av juryn och tittarna. Tidigare har det fördelade resultatet släppts cirka en vecka tidigare och aldrig innan har alla tävlande länder behövt obligatoriskt presentera sina fördelade jury- och tittarröster.

EBU uppmanar att tipsa om misstankar

En nyhet för i år är att det kommer finnas en funktion på Eurovision.tv som gör det möjligt för vem som helst att rapportera om de skulle misstänka att någon av jurymedlemmarna inte uppfyller EBU’s kriterier. De är med andra ord stenhårda i år på att vill ha ett så rättvist resultat som möjligt i tävlingen.

– Vi [EBU] kommer att använda oss av pressen och fan-communityt för att använda deras kunskap och kapacitet för att de ska kunna titta in i det här, och det är för att försäkra oss om att vi får till det rätt och att vi får en rättvis omröstning i tävlingen, berättar Sietse Bakker, event supervisor för Eurovision Song Contest, till Poplight.

Sietse tillägger:

– Vi har inget intresse av att vara tystlåtna utan vi vill vara så öppna som möjligt för att kunna försvara integriteten för Eurovision Song Contest.

De sitter i Sveriges jury

Nu till det roliga, här har vi listan på vilka fem som ska sitta i Sveriges expertjury under Eurovision Song Contest 2014 och som ska fördela hälften av poängen som delas ut av Sverige i tävlingen:

 • Michael Cederberg (ordförande), 49, musikproducent och playlist-manager för P3 Star på Sveriges Radio och programledare i radio.
 • Robert Sehlberg, 44, musikchef på Rix FM.
 • Oscar Zia, 17, artist.
 • Sacha Jean-Baptiste, 29, koreograf & dansare.
 • Elli Flemström, 23, artist.

Det är sedan tidigare klart att Alcazar kommer att presentera poängen under finalen.

svenskajuryn2014

Michael Cederberg (© SR), Oscar Zia (© Mattz Birath, Poplight) och Elli Flemström (© Mattz Birath, Poplight)

Vad tycker du om Sveriges expertjury? Är det en bra sammansättning? Kommentera nedan.