Idag drar repetitionerna igång inför Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn och idag ska bland annat Sanna Nielsen repetera för första gången på scen. Poplight var på plats och här kan ni läsa om hur Sannas första rep gick.

Nu drar Eurovision-karusellen igång med allt vad det innebär och just nu har vi suttit i det stora tältet i presscentret och följt repen och vad ska man säga? Sanna är ju fullkomligt träffsäker med allt på scen. Man känner igen sig i framträdandet sedan Melodifestivalen, men ändå inte.

Det är fortfarande samma upplägg att Sanna står i mitten av en ring av strålkastare. Den här gången har antalet strålkastare utökat sig, men kristallerna som hängde från taket är borta. Något snack var det också om att discokulan skulle försvinna från numret men den är kvar, till och med har den blivit lite större, men inte så stor att man skulle få plats Alcazar i den.

Samma ljussättning som i Baku

Ni som sett exteriören på Baku Crystal Hall från 2012 (eller rondellerna utanför Malmö Arena i fjol) kommer säkert känna igen sig i ljussättningen. Det var precis den känslan som jag (och några fler) fick i presscentret när ljuset gick upp och igenom varandra som ett litet kryss. Kristallerna är som sagt borttagna men ”hänger” i riggen som omringar scenen, med andra ord, projekteras.

Dock behöver de jobba lite mer på att få till ljuset i sista refrängen när strålkastarna reflekterar mot discokulan. Det såg inte ut som att ljuset reflekterades så väl ut över arenan som det gjorde i Friends Arena… men jag tar för givet att produktionsteamet är medvetna om detta och det är inte så väldigt mycket tekniska grejer överlag i Sannas nummer.

Kören lyfter upp numret ännu mer

Ett stort plus är även kören. Sanna har med sig full styrka med fem riktigt duktiga körsångerskor (som för övrigt inte syns i bild) och de lägger till ett väldigt fint ”oooooooh” i refrängerna och vissa verser. Det lät väldigt bra… i alla fall ute i presscentret.

Scenkläderna då? Jo, jag är inte 100% säker om det där faktiskt var scenkläderna hon repeterade i, men ofta i Eurovision brukar de repa med scenkläderna på vid första reptillfället. Om det var det så var det helt OK – det är trots allt inte mycket färgvariationer man kan se på skärmarna i presscentret.

Sammanfattningsvis: kan Sanna Nielsen vinna Eurovision? Ja, faktiskt. Jag missade dock Armeniens första repetition, och Armenien och Aram MP3 är ju som sagt den största favoriten att vinna det hela, men enligt vad jag hörde så gjorde han inget bra ifrån sig på sitt rep, så oddsen lär troligtvis höjas, medans Sanna däremot lyfte sig ordentligt. Vi har alltså väldigt goda chanser att ta tillbaka bucklan igen.

Uppdatering – 15:50: Jag pratade med en i Sveriges delegation som sa att Sanna repeterade inte i sina scenkläder. Kläderna har inte kommit ännu, men ska komma lagom till hennes andra repetition på fredag. Dessutom var de inte särskilt nöjda med ljuset i hennes nummer och speciellt inte LED-skärmarna i bakgrunden med bubblorna.