För tredje gången i rad ska nu Valentina Monetta representera sitt land San Marino i Eurovision Song Contest 2014. Det gör att hon tillhör en unik skara. Ska hon lyckas ta sig till final denna gång undrar nu alla. Själv tycker hon att varje år hon har varit med i Eurovision har det varit helt olika upplevelser. 

Valentina Monetta, San Marino

Valentina Monetta, San Marino

Poplight träffar Valentina Monetta i samband med Eurovision in Concert i Amsterdam. Journalister och fans står i en lång kö för att få prata med henne i några minuter var. Hennes öde – att vara med i Eurovision två gånger i rad och inte lyckas kvalificera sig till final – men ändå våga ställa upp på nytt väcker förstås sympatier. Hon har fått många bekanta bland fans och journalister genom åren.

Valentina Monetta har redan blivit en levande institution i Eurovision. Lika självklar som att hennes legendariske låtskrivare Ralph Siegel också alltid måste ha med en låt varje år. Man får en känsla av att det inte är sista gången vi kommer att se dem i Eurovision för någon av dem oavsett hur det går i år. Valentina kommer att tillhöra en unik skara i Eurovision – det är bara Lys Assia, Udo Jürgens och Corry Brokken som haft viljan att ställa upp tre år i rad. De lyckades dessutom med bedriften att faktiskt vinna en gång var i Eurovision. Ska Valentina lyckas med det måste hon alltså vinna i år. Men skillnaden jämfört med 50 och 60-talen är att tävlingen förändrats en hel del – det är större konkurrens framför allt – men med två års erfarenhet så kanske hon har lärt sig hur hon ska lyckas?

− Visst har jag erfarenhet – jag vet en hel del om hur det är att vara med i Eurovision nu. Men det känns ändå nytt och annorlunda jämfört med förut.  Det blir som en helt ny grej. Alla år i Eurovision är annorlunda. I år är inte som förra året eller året innan. Jag fokuserar bara på nuet, säger Valentina till Poplight.

Valentina Monetta skuttar omkring på en strand i San Marino

© Augusto Betiula

Varje år en ny Valentina i Eurovision

Det är verkligen olika sorters Valentina vi får se varje år. Från 2012 års skämtsamma bidrag ”The Social Network song”, som många betraktar på gränsen till oseriöst, låtens titel var som ni säkert kommer ihåg från början ”The Facebook song” men fick byta namn eftersom EBU:s regler inte tillåter texter med namn på varumärken. Valentina gjorde en totalförvandling i fjol med balladen, den på gränsen till högtravande ”Crisalide (Vola)”.  Vad ska man då säga om årets låt ”Maybe” då? Det här med att leva i nuet verkar i alla fall vara ett koncept som ska gå igenom i allt som Valentina gör just nu.

− ”Maybe” är ett bra ord för att beskriva mitt liv och ett ord för folk i allmänhet att ta till sig.  För ingen vet egentligen vad som ska hända imorgon eller nästa år. Man måste respektera nuet och ta vara på alla möjligheter man faktiskt får och inte vänta på något annat som kanske aldrig kommer.  Det är det min låt handlar om i år, säger Valentina.

Valentinas nya album ”Sensibilità” har precis kommit ut och det innehåller låtar skrivna av både Ralph Siegel och henne själv. Under intervjun vill hon gärna lyfta fram detta album som hon verkar vara mycket stolt över – som är hennes andra album i karriären. En karriär som har blivit synonym med Eurovision kan det tyckas. Det finns faktiskt ett liv för Valentina innan Eurovision.  Hon sysslade med musik tidigt och är självlärd på piano och startade sin karriär i olika jazz eller R&B-band på San Marino. Det är ju ett litet land så önskan att nå ut är stor. Redan 2008 försökte hon få bli landets första representant i Eurovision men det dröjde som sagt tills 2012 innan det blev så. Nu verkar hon få ha rollen att vara landets ständige representant. Det sägs att om inte Valentina eller Ralph ställde upp varje år så skulle inte landet ställa upp i Eurovision. Det är faktiskt nästan sant. Direktören för San Marinos tv-bolag var så pass missnöjd efter placeringen i Malmö i fjol att han direkt efteråt frågade både Valentina och Ralph om de inte kunde fixa en låt och ställa upp på nytt igen. De behövde en viss betänketid men redan under sommaren i fjol färdigställdes hennes nya album där bidraget ”Maybe” finns med.

Nu när du har varit med i Eurovision två gånger har du något tips till dina medtävlare som är med för första gången eller för några som kanske funderar på att ställa upp i framtiden?

− Försök att vara så avslappnad som möjligt på scen. Känna in och verkligen tro på din låttext. Du måste ge uttryck för känslan i låtens budskap och visualisera vad låten handlar och se det framför dig när du gör ditt framförande. Det är inte bara musiken det handlar om, säger Valentina.

Tycker att det är starka budskap i årets låtar

Vad tycker du förresten om dina konkurrenter och startfältet i år?

− Jag har inte hunnit lyssna på alla låtar ännu, det är så många. De jag har hört är alla bra. Jag gillar verkligen Ungern, Tyskland och Albaniens låtar i år. Det är överhuvudtaget många väldigt vackra låtar. Det är annorlunda för det är så många låtar med starka texter och budskap i år. Det är som om de flesta länder plötsligt har bestämt sig för att det ska vara viktigare med starka texter och budskap istället för att bara ha upptempo låtar med show. Eurovision förändras verkligen varje år.  På samma sätt som jag också förändrats varje år, konstaterar Valentina.

Och Sveriges låt?

− Ja den är ok, likadant där, det finns en stark text med ett budskap.

Valentina Monetta och San Marino får hård konkurrens och ställs mot bland Sverige i den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2014 som äger rum den 6 maj. San Marino startar som nummer tolv.