Sergej Ćetković

Sergej Ćetković

Montenegro representeras i år av en klassisk balkanballad som framförs av Sergej Ćetković. Han känner trycket att nå finalen i Eurovision, något som landet hittills misslyckats med. Trots hård konkurrens känner han sig självsäker. Däremot verkar han inte tro på svensk vinst i Eurovision. 

I en tid då nästan alla länder i balkan valt att stå utanför Eurovision får Montenegros Sergej Ćetković representera den klassiska balkanballaden. Tur är väl det – för utan en sådan ballad så blir det ingen riktig Eurovision − anser nog i alla fall många Eurovisionfans.

Lilla landet Montenegro verkar satsa mycket på Eurovision i år – även om artisten Sergej enligt rykte är mån om att försöka göra så mycket som möjligt på egen hand så verkar det finnas ett strategiskt tänk i kulisserna. Det fanns gott om PR-kit att tillgå i Amsterdam under Eurovision in Concert. Videon till bidraget ”Moj Svijet” är välgjord och påkostad – något som Sergej gärna själv lyfter fram under Poplights intervju.

– Vi har en fantastisk vacker video, tycker du inte? frågar Sergej oss.

Det måste man förstås hålla med om. Men förutom en bra video så har man ju faktiskt lyckats få fram en stark låt i bagaget i år. Att man även har koll på PR-biten skadar ju inte. Förutom att sälja in låten är det viktigt för Montenegro att sälja in sig själva som ett hyggligt land med fin natur och kultur värt att turista i. Men det här betyder också att man satsar på tävlingen på allvar.

Förutom låt och PR så blir själva framträdandet på scen avgörande. Videon ger intrycket av att det vi kommer att få se på scen i Köpenhamn kommer att vara traditionellt och romantiskt, stämmer det?

– Nej, verkligen inte. Vi vill visa upp oss som moderna. Vänta bara så får du se. Vi kommer till Köpenhamn med en vacker kärlekssång. Vi kommer att basera framträdandet på kärleksbudskapet och på det faktum att Montenegro kallas solens land. Det kommer att bli ett vackert men modernt framträdande i Köpenhamn, lovar Sergej.

Enligt rykten så kommer en känd serbisk konståkerska att dansa balett på scen. Vi får se hur det kommer att bli.

Sergej Ćetković - Montenegro

Sergej Ćetković – Montenegro

Gedigen musikkarriär på balkan

Sergej har varit professionell artist i över femton år.  Han är klassiskt skolad och när man ser honom kan man tro att han är mer inriktad på opera. Men det är pop och rock som är Sergejs genre. Bidraget ”Moj Svijet” är därmed kanske inte helt typsikt hans övriga repertoar. Sergej har verkligen varit sugen på att få tävla i Eurovision och har deltagit flera gånger i Montenegros nationella final men då inte nått hela vägen fram. Men han gav inte upp nu och i slutet av 2013 utsågs han till Montenegros representant i Eurovision 2014.

– Jag känner mig mycket stolt över att äntligen få representera Montenegro. Vi har aldrig lyckats nå finalen i Eurovision under tiden vi har tävlat som en egen nation. Jag vill att hela Montenegro ska känna sig stolt över mig och att vi äntligen ska nå finalen i Eurovision, jag räknar verkligen med det, säger Sergej tvärsäkert till Poplight.

Sergej är en stolt och reslig man som imponerar med sin längd. Förmodligen är han årets längsta deltagare såvida inte Ukraina skickar in en jätte i år med.

– Jag är två meter lång, säger han och får Poplights reporter med sina 185 cm att känna sig underlägsen.

Under sin karriär har Sergej Ćetković hittills hunnit ge ut sex album som sålts över hela forna Jugoslavien och har därutöver hunnit ge ut en ”best of” samlingsskiva. Han är således välkänd i regionen. Men eftersom de flesta av Montenegros grannländer inte deltar i år kan han inte räkna med att få några gratispoäng. Han får helt enkelt lita på att budskapet i ”Moj Svijet” går fram även om man inte förstår språket. Bidraget för ju onekligen tankarna till någon av Željko Joksimovićs ballader eller ja, varför inte ”Molitva” de övervann alla språkbarriären. Det är många Eurovisionfans som har detta bidrag som en favorit.

Inser att det är hård konkurrens

Vad tycker du om Sveriges bidrag i år?

– Jo, ni har en bra låt i år. Det är en stark låt. Sverige har alltid bra låtar. Men i årets Eurovision finns det många andra bra låtar. Mina favoriter är Armenien, Ungern, Makedonien, Portugal och Italien. Ja, det är helt enkelt väldigt många bra låtar i år.

Din egen låt då?

– Om man gillar den, så ska ni rösta på mig. Rösta på det som talar till era hjärtan, rösta på den låt ni gillar, så om ni gillar ”Moj Svijet” ring och rösta på låt nummer 15 i den första semifinalen!

Montenegro tävlar i Köpenhamn i den första semifinalen den 6 maj och får då möta Sverige i kampen om tio platser till finalen. Det blir i så fall första gången Montenegro når final i Eurovision Song Contest, under tiden man tävlat som egen nation sedan 2007.