infor-ESC-del4

I den fjärde delen av Poplight’s ”Inför Eurovision”-serie gästas vi av inga mindre än rockbandet som satte Skaraborg på kartan i Melodifestivalen 2014 – Ammotrack! Nu ska den andra halvan av den andra semifinalen bedömas av Poplights panel.

Förra veckan bedömdes den första halvan av den andra semifinalen och nu går panelen vidare till den andra halvan av den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2014. Varje vecka kommer två av Poplights experter att analysera bidragen tillsammans med en gäst och denna veckan gästas vi av inga mindre än Ammotrack! Poplights experter som dömer bidragen denna vecka är Linda-Marie Nilsson och Ludvig Alfredsson.

Nu ska alltså bidragen som tävlar i den andra halvan av den andra semifinalen bedömas, alltså alla bidrag med startnummer 8 till och med 15. De länders bidrag som kommer att bedömas denna vecka är Finland, Irland, Vitryssland, F.Y.R. Makedonien, Schweiz, Grekland, Slovenien och Rumänien.

Ammotrack

Veckans gäst: Ammotrack

Ammotrack är ett rockband från Skaraborgstrakterna bestående av Oscar Fläring (gitarr), Jonas Jeppsson (bas), Anders Franssohn (trummor), Sebastian Nero (gitarr) och Mikael de Bruin (sång). De gjorde sin debut i Melodifestivalen 2014 med ”Raise Your Hands”, men de är inte helt nya som band – den 3 maj firar de nämligen sitt 10-årsjublieum på Valhall i Skövde! Under dessa 10 år har Ammotrack släppt inte mindre än tre album och nu senast släppte de albumet ”Raise Your Hands”.

(Foto: Linn Carlsson/Barfotaliv, Mattz Birath/Poplight)

Poplights experter denna vecka är Linda-Marie Nilsson och Ludvig Alfredsson. Bidragen bedöms i en skala mellan 0-5 där 0 är sämst (i klass med Estlands runner-up från 2013) och 5 är bäst (i klass med Finland 2006).

8. FINLAND – ”Something Better” / Softengine


Först ut denna veckan att bedömas är grannarna i öst – Finland! Finlands uttagningsprocess går till på att flera låtar tävlar i olika deltävlingar, varav en av låtarna går direkt till final och en går till en slags ”Andra chans”. Bandet Softengine tog sig direkt till final från sin deltävling och blev genast en av de stora favoriterna i Finland och favoritskapet höll sig för Softengine. Tror panelen att Softengine kan bli favoriter även i Eurovision?

Ammotrack: Får lite The Killers-vibbar av det här. Svinbra, men tyvärr sätter den sig inte direkt. Det låten vinner på är att den kategoriserar sig in i rock-fällan vilket vi antar gör den unik i Eurovision-sammanhang… Jävligt bra sångare! Ger den en stark trea och tror den hamnar i mitten någonstans. Betyg: 3

Linda-Marie: Jag antar att Softengine gärna vill låta lite Coldplay och lite Keane, men i mina öron låter de mer som Måns Zelmerlöws senaste skiva. Men när refrängen kommer blir jag ändå glatt överraskad! Och den pigga musikalslingan på klinkande piano som följer låter som den i Disneys trevliga ”Frozen”-hit ”Let it go”. Sammantaget är det här en sorts mjukare och poppigare rock än Finland brukar välja med stiliga stråkar, ett snyggt stick och bra driv i refrängen. ”Something better” är låten State of Drama borde ha tävlat med i år. Betyg: 4

Ludvig: Det här är vad State of Drama borde ställt upp med i årets Melodifestival… då kunde de faktiskt tagit sig till duellomgångarna i Andra chansen. ”Something better” var bra vid de första två-tre lyssningarna, efter de gångerna faller låten ganska platt. Det är dessutom väldigt höga toner i refrängen som hela sången hänger på egentligen, för lyckas de inte sätta de tonerna live så spelar det ingen roll hur bra de sätter allt annat – det blir fortfarande nog det som tittarna kommer sätta på minnet. Tror dock att efter dessa Eurovision-veckor så kommer jag vara helt såld på låten, men just nu är jag inte så värst frälst i det här. Betyg: 2

9. IRLAND – ”Heartbeat” / Can-Linn (feat. Kasey Smith)


I år är det inte lika många svenska kompositörer som tävlar i Eurovision Song Contest. Förutom Sverige så har även Storbritannien, Ukraina, Azerbajdzjan och även Irland. Irland är det land som just nu har vunnit tävlingen flest gånger (hela sju gånger!) men på senare år har irländarna tappat intresset för Eurovision. Sedan flera år tillbaka har deras uttagning skett som en del av en irländsk talkshow där tre mentorer väljer ut sina artister och bidrag själva som sedan tävlar i programmet. I år vann Can-Linn och Kasey Smith med en låt skriven av bland annat svensken Jonas Gladnikoff. Vad tycker panelen om detta?

Ammotrack: Modern pop, bombastiskt med feta elektroniska element. Får även lite folkmusikvibbar. Påminner rätt mycket om förra årets Eurovision-vinnare. Hamnar nog i den nedre delen av mitten. Betyg: 2

Linda-Marie: Irlands bidrag startar lite mörkt i stil med Helena Paparizous ”Survivor”. Jag tycker att låten har en väldigt snygg slinga i bakgrunden som får allt hon sjunger att låta lite gosigt smyg-etno. Bra refräng och snygg röst. I videon har Can-Linn dessutom jeans, t-shirt och kofta på sig och alla människor som inte gör sitt yttersta för att anspela på sex i denna tävling bör helt klart premieras. Efter Jedward 2011 tycker jag att detta är Irlands bästa bidrag den här sidan millenieskiftet. Betyg: 3

Ludvig: Det här är utan tvekan tävlingens sämsta musikvideo. Jag hatar dessa musikvideor som bara består av någon som sjunger i en studio samtidigt som de håller på och skryter med sina rymdfarkoster, när det inte händer någonting alls i videon, och allt detta trams har gjort att låten har sjunkit med skeppet. Någorlunda billigt proddad låt som troligtvis inte fick komma med i Melodifestivalen och det enda som räddar låten är refrängen. Om Ryan Dolan kom sist i finalen med sin grymma poplåt ”Only Love Survives” så krävs det mycket av Irland i år för att de ens ska nå finalplatsen. Betyg: 1

10. VITRYSSLAND – ”Cheesecake” / TEO


I år gör Vitryssland något som de inte gjort i tävlingen på flera år – i år har de nämligen behållt samma artist och samma låt efter deras nationella uttagning. I flera år har den vitryske presidenten bytt ut antingen artisten, låten eller både artisten och låten men inte i år. I år vann Teo med låten ”Cheesecake” i Vitryssland och nu är det den låten han ska tävla med i Köpenhamn. Teo har skrivit låten själv efter att han hade dumpat sin flickvän för att han var trött på att hon kallade honom för ”Cheesecake” hela tiden. Vad tror panelen om denna cheesecake?

Ammotrack: He he, detta var väl ingen kioskvältare direkt. Kommer nog att komma sist, förhoppningsvis.
Betyg: 0

Linda-Marie: Vitrysslands försök till att återskapa någon slags Robin Thicke-karaktär skrämmer mig. Mycket. Vitryske Teo må ha en vit bakgrund och en kvinna som dansar in i bild, men där slutar likheterna med hans amerikanska hiphop-idol. Dessutom är hela låten obegriplig för mig. Vill han bli kallad för ”sweet cheesecake”? Eller Patrick Swayze? Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt det här, men jag vet en sak jag inte kommer att göra: Rösta. Betyg: 0

Ludvig: Tro det eller ej – men jag älskar faktiskt det här! Jag blir uppriktigt glad av den här låten. Positiv, medryckande och ett riktigt glädjepiller. Chanserna är väl 50/50 skulle jag kunna tro och Teo har en grym scenpersonlighet som troligtvis kommer gå igenom rutan, men sedan är det en annan fråga på ifall tittarna kommer köpa låten. Självklart en utstickare i startfältet och det blir nog ett kul inslag i den andra semifinalen. Betyg: 4

11. F.Y.R. Makedonien – ”To The Sky” / Tijana


Redan förra året blev det offentligt att sångerskan Tijana Dapčević skulle representera landet i Eurovision Song Contest 2014. Hon tävlar med låten ”To The Sky”, som först gick under arbetsnamnet ”Where do we go now?”. Med sig på scenen i Köpenhamn kommer Tijana ha sin syster Tamara, som även hon är en populär sångerska i Makedonien. Vad tycker panelen om den här låten?

Ammotrack: Hookig refräng! Bra sångerska. Den här låten kan säkert placera ganska högt. Gitarrsolo är alltid ett plus… vi skulle nog kunna tippa en Topp 5-placering i årets Eurovision, faktiskt. Betyg: 4

Linda-Marie: I videon här bjussar Tijana på en playback-misär jag inte skådat sedan La Camilla gjorde sin oförglömliga debut i Melodifestivalen 2013. Därför vet jag inte hur sångerskans röst kommer att låta live i maj, men om den är lika cool och lik Pinks som i klipper så kanske det här ändå kan bli något. För människan kommer att behöva bjuda på ett extraordinärt framträdande för att kunna styra den här ganska enformiga bidragsskutan till final. Betyg: 2

Ludvig: Det här är ett bra exempel på när en fantastisk låt förstörs av artisten. Att se Tijana så uppenbart mima i den här videon och alla dessa gester hon gör med huvudet och händerna är bara smärtsamt. Även om hon ens kan sjunga live så är det här fortfarande ett bottenskrap. Jag kommer ge den här en svag etta enbart för låten, men artisten är mer eller mindre fyra uteblivna poäng. Betyg: 1

12. SCHWEIZ – ”Hunter of stars” / Sebalter


I Schweiz har en stor del av de artister som tävlar valts ut genom en webbjoker-liknande tävling och Schweiz brukar enligt tradition vara ett av de första länderna att välja ut artist och bidrag för Eurovision – men i år hade de sin final senare än vanligt. Vann i alla fall gjorde Sebalter som ska representera landet med en bluegrass-liknande låt, ”Hunter of stars”. Hur tror panelen att detta kommer gå hem i Eurovision?

Ammotrack: Country möter Balkantoner och Eurovision – konstigt! Inget vi går igång på direkt. Hamnar nog rätt långt ner i resultatlistan. Betyg: 1

Linda-Marie: Åh! Åh! Vilken liten söt rackare till låt. Jag är väldigt svag för bitar med pigga visselslingor och även om pågen inte sjunger bäst i tävlingen så gillar jag både hans röst och utstrålning. Tyvärr är det ju dock aldrig de sämsta bidragen som kommer sist eller missar finalen, utan de oförargliga låtarna som tittarna glömmer bort. Därför är det väl större chans (risk) att den där ”Robin Thicke” från Vitryssland haffar en biljett till finalen än Schweiz gulliga lilla visa. Betyg: 3

Ludvig: Fräsig låt och skojig musikvideo. I år är det dock väldigt mycket visslingar i Eurovision och det ska bli väldigt spännande att se om de kommer sätta visslingarna live på scen då de inte får ha förinspelade visslingar i tävlingen (om de nu inte kan bevisa att det är ett instrument som framkallar visslingarna). Catchig refräng också, men jag tror denna kommer försvinna i mängden och bli bortglömd. Betyg: 3

13. GREKLAND – ”Rise Up” / Freaky Fortune feat. Riskykidd


Det senaste året har Grekland haft det väldigt osäkert om de skulle ställa upp i Eurovision Song Contest 2014 när deras statliga TV-bolag lades ner förra sommaren, men hur som helst så lyckades de till slut att på något håll få vara med i årets tävling. Grekland valde ut sitt bidrag genom ett direktsänt TV-program där fyra artister tävlade med egna låtar. Freaky Fortune & Riskykidd vann med bidraget ”Rise up” och deras vinst såg mer eller mindre ut att vara en skräll. Tror panelen att denna även kan skrälla i Eurovision?

Ammotrack: Modern låt med lite gypsy-influenser! Django möter Avicii. Hoppas den går långt i tävlingen, men vi tror det blir mer av en klubb-hit än vad det blir en Eurovision-vinnare. Kommer nog dessvärre få det ganska tufft placeringsmässigt. En 8:e plats kanske? Betyg: 4

Linda-Marie: Det här låter som valfri dance-remix som spelas på ett tveksamt uteställe i någon småstad i Sverige där människor står och gnider sig mot varandra som sardiner i en liten ask på ett svettigt dansgolv. Texten är otroligt enformig och gossebarnet sjunger ”rise up” hela 63 gånger i låten (allt enligt min egen uträkning). Detta att jämföra med exempelvis Danny Saucedo som sjöng orden ”In the club” blott 47 gånger i Melodifestivalen 2011. Dessutom bjuder Grekland på ett dansbreak i en halv minut, så när det väl är sångdags igen klämmer Freaky Fortune och Risky Kidd (Herrejesus) igång med ”rise up” igen för allt vad tygen håller. Låt mig slippa detta i final. Betyg: 1

Ludvig: Jag ÄLSKAR det här! En hypermodern klubbdänga som är 2014 års ”We No Speak Americano”. Refrängen är helt oundviklig och den sätter sig direkt tillsammans med bakgrundsmelodin. Låten sticker helt klart ut i årets startfält och kommer med all sannolikhet att få ett liv efter tävlingen. Av alla de här åtta bidragen som vi bedömer denna vecka så är detta min solklara favorit. Betyg: 4

14. SLOVENIEN – ”Round And Round” / Tinkara Kovač


Slovenien har, likt Grekland, haft det väldigt osäkert om även dem skulle ställa upp i år då de inte haft ekonomin för det och inte minst för några år av dåliga resultat i tävlingen. I sista stund bekräftade dock landet att de skulle vara med i tävlingen och siffran för antalet deltagarländer steg då upp till 37. Hon som vann uttagningen i Slovenien var ingen mindre än Tinkara Kovač med låten ”Round and Round” och tillsammans med sin flöjt hoppas hon att ta sig till final. Vad tror panelen om hennes chanser?

Ammotrack: Seg vers och brygga men refrängen smäller på bra! Den här låten har även lite Emmelie de Forrest-vibbar med flöjtpartiet. Kan hamna precis vart som helst resultatmässigt. Betyg: 2

Linda-Marie: Alltså, jag brukar vara positivt inställd till cirka 2% av ESC-bidragen varje år. Men det här året är annorlunda! Jag är hänförd! Jag tycker att många låtar är väldigt trevliga! Nåja, åter till Slovenien. Varje år finns det bidrag som påminner om förra årets vinnare och Sloveniens bidrag är nog det som har de allra tydligaste Emmelie de Forrest-referenserna i år. Sega verser, men refrängen är en stor belöning när man väl har tagit sig igenom dem. Betyg: 3

Ludvig: Den här låten svepte förbi mig när jag lyssnade igenom alla låtar första gången – men sedan när man tittar och lyssnar på dem igen så är detta en låt man återkommer till och sedan som småningom börjar älska. Jag gillar verkligen det här och jag hoppas verkligen att få se detta i finalen, men detta är troligtvis något som bara sveper förbi tittarna och inte lockar några röster. Refrängen är otroligt bra och melodin likaså. Betyg: 4

15. RUMÄNIEN – ”Miracle” / Paula Seling & Ovi


Ser årets representanter för Rumänien bekanta ut i år? Paula Seling & Ovi har nämligen varit med i tävlingen tidigare då de representerade Rumänien i Oslo 2010 där de gjorde succé och tog med sig hem en bronsmedalj från tävlingen. Nu är de tillbaka i tävlingen med ”Miracle” och den här gången hoppas de på något bättre än en bronsmedalj. Tror panelen att det är möjligt för dem i år?

Ammotrack: Njae, låten hade varit bättre instrumental. Sången känns mest i vägen. Annars är syntpartierna ganska hookiga och trevliga. Hamnar nog ganska långt ner. Betyg: 2

Linda-Marie: Gudarna ska veta att jag inte var svag för Paula Seling & Ovis förra Eurovison-bidrag, ”Playing with fire”, 2010. Tyvärr verkade ju resten av Europa vara det eftersom de på något högst tvivelaktigt sätt lyckades komma trea i hela tävlingen då. Den här gången, när jag tycker att deras bidrag låter ganska trevligt och härligt och nynnar med från start, kan jag väl ge mig fan på att den inte ens lyckas ta sig till final. Betyg: 4

Ludvig: Förra gången Paula Seling & Ovi var med i Eurovision så kom de ju trea. Då tyckte jag låten var väldigt catchy i refrängen men oerhört tråkig i verserna. I år är deras låt mycket bättre på alla håll och kanter. Modernt, härligt sound och nu låter sången lite bättre. Får de till ett riktigt bra framträdande i Köpenhamn och med tanke på att de kom tre förra gången så kan det här gå hur som helst, verkligen. Betyg: 3

Nästa vecka

Nästa vecka i Poplights ”Inför Eurovision” går vi igenom de sista sex bidragen i årets Eurovision Song Contest. Då ska bidragen som är direktkvalificerade till finalen att bedömas, det vill säga ”Big 5″ plus värdlandet. De länder som bedöms då är Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien. Fredag den 2 maj är vi tillbaka igen med en ny panel och en ny spännande gäst – häng med oss då!

Håller du med panelen denna veckan? Vilken låt är din favorit än så länge? Kommentera nedan!