Det är tack vare fans och sociala medier som Ruth Lorenzo tävlar för Spanien i Eurovision Song Contest. Lite otippat för en artist som bott en stor del av sitt liv utanför Spanien och varit en framgångsrik deltagare i brittiska X-Factor. Det är inte första gången sociala medier har hjälpt henne i karriären. 

Ruth Lorenzo

Ruth Lorenzo
(© Roster SL)

Poplight träffar Ruth Lorenzo i samband med pressträffen på Eurovision in Concert i Amsterdam. Det märks att hon tillbringat en stor del av sitt liv i USA. Hon pratar perfekt engelska med amerikansk brytning – men förutom detta så för hon sig som en amerikansk stjärna, för tankarna till någon latinopopstjärna á la Jennifer Lopez, men inte på det diviga sättet utan det typiskt amerikanska trevliga och vänliga sättet. Hon svarar tvärsäkert på alla frågor från journalisterna. Det finns bara möjligheter känns det som – ungefär det hon vill förmedla med sitt bidrag.

Din låt i Eurovision: ”Dancing in the Rain”, vad kan du säga om den?

−Jag skrev min låt själv och den handlar om när man har det svårt i livet och allt känns hopplöst men att man ändå måste försöka fokusera framåt och vara glad med det man har och ha tro på att allt ska lösa sig till det bättre. Våga släppa loss och dansa när det regnar. Jag vill ge Europa lite mer hopp om framtiden – för vi går igenom en svår tid just nu, och syftar både på det politiska läget och den ekonomiska situationen i Spanien, som för hennes del inneburit svårigheter då hon fick pausa sin musikkarriär i några år.

Slog igenom i brittiska X-Factor

Ruth Lorenzo föddes i Spanien 1982, redan när hon var sex år gammal ville hon kunna sjunga opera som Montserrat Caballé och övade snabbt in flera låtar som hon sjöng för sin familj och vänner. Familjen flyttade till USA när hon var 12 år. Där deltog hon i flera tävlingar och medverkade i flera musicaler. 16 år gammal återvände familjen till Spanien. Musikdrömmarna fick ligga på hyllan ett tag när familjen drabbades av ekonomiska problem – men som tur var, inte så länge. Karriären tog fart igen när hon fyllde 19 då blev hon medlem i ett rockband och började sjunga annat än opera och musical. Hon ställde även upp i den Spanska talangsåpan Operación Triunfo men åkte ut tidigt.

De senaste fem åren har Ruth bott i Storbritannien och det är också där som hon fram tills nu haft sina största framgångar. Som deltagare i talangsåpan X-Factor slutade hon på femte plats. Därigenom träffade hon Dannii Minouge som blev en mentor. Ruth komponerar även musik och det är egentligen som låtskrivare hon gjort störst karriär hittills. Ruth har komponerat låtar till bl.a. Dannii och i samband med låtskrivarkarriären har hon flera gånger samarbetat med svenska producenter och låtskrivare, hon är väl insatt i svensk musik visar det sig. – Ni är verkligen toppen i Sverige när det gäller musik, säger hon till Poplight.

Ruth nobbade flera erbjudanden från skivbolag och ville istället göra låtar som hon menade blev mer rättvisa som artist och visade vem hon är. Så hon använde sig av sociala medier och genom att fansen sponsrade henne genom Crowdfunding kunde hon göra studio inspelningar av flera låtar. Dessa låtar släpptes sedan via sociala medier, YouTube, Itunes, Spotify där de snabbt fick vidare spridning på webben. En av dessa låtar fick en hygglig topplisteplacering. Hon var även ute och turnerade i Storbritannien.

Ruth Lorenzo

Ruth Lorenzo
(c) Sander Hesterman (EBU)

Omröstning på nätet hjälpte henne till Eurovision

Men sedan en tid så har alltså Ruth återvänt till Spanien. Kanske för att få möjlighet att sjunga mer låtar på spanska, något som den kände domaren i X-Factor – Simon Cowell tyckte att hon skulle göra, (enligt Wikipedia). Det spanska tv-bolaget TVE bestämde sig i år för att göra en intern uttagning med bara fem utvalda artister. På fansajten eurovision-spain.com gjordes en omröstning där kanske något oväntat Ruth Lorenzo hamnade på andra plats som den ideala kandidaten att representera Spanien i år. Detta trots att hon alltså inte har gjort så mycket i sitt hemland fram tills nu. TVE verkar i alla fall ha lyssnat i på fansen och Ruth fick tävla i den nationella finalen.

− Sociala medier har en stor kraft att påverka saker och ting i samhället idag . Jag har ingen aning om varför så många ville att jag skulle tävla för Spanien helt plötsligt. Det var en våg som startade av några fans och växte sig större och större – jag hade ju inte alls planerat detta, men jag rusade av glädje och lät mig själv följa med i strömmen och tyckte det kunde vara en bra idé att ställa upp i Spaniens uttagning.  Det känns helt underbart nu, säger hon.

Gillar Sverige men har andra favoriter

Har du hört de andra låtarna?

Ja, jag har hört alla låtar och jag gillar särskilt Storbritannien, Irland och Österrike i år.

Och Sverige?

Åh, ni är ju alltid så bra! Säg någon gång när ni inte gör dålig musik. Ni har förstås en bra låt men jag hoppas inte att ni vinner nu igen.  Jag vill ju vinna! Säger hon med glimten i ögat och skrattar åt Poplights reporter. Här sticker det amerikanska fram igen. Det märks att Ruth är tävlingsinriktad och är taggad för att ta en fight i Köpenhamn.

I år händer det alltså mycket för Ruth. Hennes första album har precis släppts i Spanien – Planeta Azul där bidraget ”Dancing in the Rain” – som redan innan den nationella finalen i Spanien hade hamnat på första plats på Itunes i Spanien.

Och snart är det dags för Eurovision där kommer resten av Europa få se Ruth för första gången.

−Jag känner en sådan otrolig energi och spänning i luften med alla dessa människor från hela Europa som jag kommer att få träffa och som kommer att få se mig framföra mitt bidrag, jag älskar det säger Ruth till Poplight.

Spanien är direktkvalificerad i Eurovision Song Contest och tävlar i finalen i Köpenhamn den 10 maj.