Det har varit mycket hysch-hysch kring årets Eurovision-scen, men nu idag presenterade DR under en presskonferens hur årets scen kommer att se ut. Här kan ni se bilder och läsa all fakta om årets konstruktion!

Tidigare under veckan skrev vi om videoklippen som avslöjade årets Eurovision-scen och nu har DR äntligen avslöjat årets scen som är en diamantformad scen med en gigantisk konstruktion bestående av 20 meter höga torn gjorda av över 40 ton stål. På stålstrukturen har varje liten ”kub” en specialkonstruerad projektionsduk uppsatt som gör att den kan projektera stillbilder och även videoklipp.

Scengolvet består av ett LED-golv gjort av aluminium och glas som kan hålla upp till ett ton per LED-skiva. Bakom stålstrukturen finns även en projektionsvägg och totalt används 32 projektorer runt omkring scenen. I arenan hänger det dessutom högtalare från taket som tillsammans väger 11,424 kg. Totalt finns det tio olika ljudmixrar med över 100 trådlösa kanaler för mikrofoner och så kallade ”in-ears” som sköts av 30 ljudtekniker.

Till årets Eurovision Song Contest kommer det att användas 22 kameror. Av dessa är två kranar, 5 rälskameror och två Steadicams.

I år jobbar ungefär 700 personer med Eurovision och över 500 volontärer räknas att hjälpa till med årets tävling. Dessutom är ungefär 1 600 journalister från hela världen ackrediterade till evenemanget och Poplight har i år en ackrediterad reporter som är på plats redan på måndag för att bevaka repetitionerna.

Bilder

(Foto: DR, EBU)

Videoklipp


Eurovision Song Contest 2014 äger rum den 6, 8 och 10 maj i Köpenhamn med sändningsstart kl 21:00. Sverige tävlar med startnummer 4 i den första semifinalen.

Vad tycker du om årets scen? Är den snyggare än alla tidigare scener? Kommentera nedan!