År 2009 tilläts för första gången förinspelad kör i Melodifestivalen. Sedan dess har det årligen uppkommit diskussioner kring hur just årets bidrags ljudbild kommer att förändras till Eurovision Song Contest. Idag kan Poplight berätta om hur Sanna Nielsens bidrag kommer att förändras till Eurovision Song Contest 2014.

Jessica Marberger. © Mika Gredegård, Poplight

Jessica Marberger. © Mika Gredegård, Poplight

I årets Melodifestival hade Sanna Nielsen, bakom scen, sällskap av två stycken körsångerskor. För att förstärka låtens ljudbild körade Jessica Marberger och huskörens Matilda Lindell till bidraget ”Undo”. Sanna berättade också för Poplight under en intervju att det även låg delvis förinspelad körsång på backtracket för att det skulle låta så bra som möjligt.

Eftersom det i Eurovision Song Contest inte är tillåtet med förinspelad sång av något slag har nu Sanna Nielsen, precis som tidigare års vinnare, fått ändra sin ljudbild. Matilda Lindell som körade till bidraget i Melodifestivalen kommer inte att följa med till Köpenhamn. Istället kommer kören att bestå av Britta Bergström, Jeanette Ohlsson, Thérèse Löf Amberg, Dea Norberg och tidigare nämnda Jessica Marberger. I Eurovision Song Contest är det tillåtet att vara max sex personer på scen, till skillnad från Melodifestivalens åtta personer, och i detta fallet betyder det att Sanna Nielsen kommer att ha full styrka med sig på scen.

Styrkan som backar upp Sanna Nielsen i årets festival är minst sagt ett stabilt gäng veteraner. Britta Bergström gjorde sin Melodifestivalkördebut 1996 och har sedan dess ingått i huskören 2003, 2004, 2005 och 2006. Ett minnesvärt bidrag kan vara Army of Lovers bidrag 2013 då Bergström var ”rösten” till La Camilla. I Eurovision Song Contest har hon medverkat bakom en rad bidrag, bland annat 2012 då hon körade bakom Loreen och hjälpte därmed Sverige att kamma hem segern i tävlingen. Bergström syns ofta flitigt i t.ex. Idol, Så Mycket Bättre och Let’s Dance.

Jeanette Olsson har synts i en rad bidrag i Melodifestivalen genom åren, bland annat bakom Fredrik Kempe 2004 och Linda Bengtzing 2008. 2005 skrev hon Sanne Salomonsens Melodifestivalbidrag ”Higher Ground”. Hennes Eurovision-debut gjorde hon 2001 bakom Antique, och har därefter körat bakom bland annat Kate Ryan 2006. I övrigt är hon låtskrivare, och bor numera i Los Angeles.

Thérèse Löf Amberg startade sin karriär som en del av gruppen One More Time, tillsammans med Nanne Grönvall som 1992 skrev Löfs Melodifestivalbidrag ”Ingenting Går Som Man Vill”. Sedan dess har Löf körat bakom en rad artister i och utanför Meldoifestivalen, och varit huskör i Melodifestivalen 2002, 2007 och 2008. I Eurovision Song Contest har hon körat bakom Afro-Dite 2002 samt Carola 2006. Hon spelade också i ”Mamma Mia!”-ensemblen från 2004 till 2007.

Dea Norberg startade sin Melodifestivalkarriär bakom Charlotte Perrelli 1999 genom att kamma hem hela kalaset i Jerusalem. Därefter har hon körat i Melodifestivalen 2000, 2003, 2004, 2005, 2006, 2009 och 2013. Årets Eurovision Song Contest blir Norbergs tionde i ordningen – 1999, 2000, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2013 och nu 2014. Förutom gedigen erfarenhet av Melodifestivalen och Eurovision Song Contest har Norberg bland annat jobbat med Cirque du Soleil i deras shower ”Delirium” (2008) och ”Viva Elvis!” (2009-2012), och nu senast världsturné med Roxette.

Jessica Marberger gjorde sin Melodifestivaldebut 2002 bakom Hanna & Lina i deras ”Big Time Party”. Därefter följde huskören 2006, 2009 och 2010. 2011 tävlade Marberger själv i Melodifestivalen som en tredjedel av gruppen Shirley’s Angels. Samma år vann hon Eurovision Song Contest som en del av kören bakom Azerbajdzjan. När Marberger inte jobbar med Melodifestivalen har hon synts i bland annat Så Ska Det Låta, Rhapsody in Rock, på turné med Markoolio och som en del i Rickard Engfors projekt Cirkus Schlager.