Artisterna Ilse De Lange och Waylon är båda välkända artister i sitt hemland i Nederländerna och när de började jobba tillsammans med The Common Linnets fick de frågan om att representera landet i Eurovision Song Contest 2014. Poplight har träffat duon som om mindre än en månad ska försöka försvara Nederländernas finalplats i Eurovision.

The Common Linnets

The Common Linnets

Från början blev de två medlemmarna i The Common Linnets, Ilse De Lange och Waylon, tillfrågade individuellt om de ville tävla för Nederländerna i Eurovision Song Contest. När de sedan presenterade idén för det holländska TV-bolaget AVROTROS om att de båda kunde ställa upp tillsammans så nappade TV-bolaget direkt på idén.

– Vi var i Nashville och spelade in och skrev material till vår nya skiva och innan så hade vi båda blivit tillfrågade individuellt att ställa upp som soloartister, då jag som Ilse och Waylon som Waylon, men när vi satt vid frukostbordet i Nashville kändes det bara som en så logisk grej som var rakt framför oss, ”Varför gör vi inte detta tillsammans med det här projektet som vi håller på med?”. Så det föreslogs och alla älskade idén och ja, nu är vi här, berättar sångerskan Ilse De Lange för Poplight.

Sammansattes inte enbart för Eurovision Song Contest

En vanlig uppfattning om The Common Linnets är att de sattes enbart ihop tillfälligt för just Eurovision Song Contest – men detta hävdar de själva att så är inte fallet. Både Ilse och Waylon har känt varandra sedan tonåren och har båda haft framgångsrika solokarriärer i Nederländerna, men det var först förra året som de beslutade sig för att samarbeta och då skapades The Common Linnets.

– Förra året ville jag skapa en plattform för mig själv som ett sidoprojekt och gå tillbaka till mina rötter för att göra en countryskiva, men eftersom att jag känt Waylon sedan vi var tonåringar så ringde jag upp honom och frågade om han ville samarbeta, så det var så vi kom till, berättar Ilse.

Många säger ju att ni blev ihopsatta speciellt för Eurovision Song Contest?

– Nej, det stämmer inte. Vi höll redan på att spela in en skiva innan vi fick frågan om Eurovision, så vi kom först – sedan kom Eurovision, sa Waylon.

The Common Linnets (Waylon)

The Common Linnets (Waylon)

Skrev 30 låtar för Eurovision

Låten de ska tävla med i Köpenhamn heter ”Calm After The Storm” och skrevs av bland annat Ilse De Lange – men trots att både Ilse och Waylon skrivit flera låtar tillsammans så var inte Waylon med och skrev deras Eurovision-bidrag.

– Det var den dagen jag inte var där, säger Waylon och skrattar.

”Calm After The Storm” presenterades under ett TV-program i Nederländerna och de berättar för oss att det inte var den enda låten som de hade att välja på när de skulle ställa upp i Eurovision.

– Vi skrev ungefär 30 låtar i hela processen, sedan hade vi kanske en ”Topp 3″ där alla låtar var olika men fortfarande med en koppling till countrymusik. Sen var det dags att välja och den här sången kändes bara rätt. Jag vet inte varför, men det kändes bara rätt, säger Waylon.

Countrymusik är ju inte så vanligt i Eurovision?

– Nej, det är inte så vanligt. Bra låtar är vanligt i countrymusik och det här är ju en låttävling. Det finns mycket countryinfluenser i all musik som skrivs men jag tror folk inte hör det eller vill bara inte höra det. Många är nog rädda att säga att countrymusik inte är så dåligt ändå och det handlar inte bara om cowboys och sånt, säger Waylon.

Har ni hört några andra bidrag i Eurovision?

– Nope. Bara korta klipp och så, men faktiskt inga hela låtar.

The Common Linnets tävlar i den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn den 6 maj, där de går ut med startnummer 14. Vad tycker du om deras låt? Kan de ta Nederländerna till final igen? Kommentera nedan!