infor-ESC-del2

I den andra delen av Poplight’s ”Inför Eurovision”-serie gästas vi av ingen mindre än låtskrivaren som gjort stor succé i Melodifestivalen på senare tid – Linnéa Deb! Nu ska den andra halvan av den första semifinalen bedömas av Poplights panel.

Förra veckan bedömdes den första halvan av den första semifinalen och nu går panelen vidare till den andra halvan av den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2014. Varje vecka kommer två av Poplights experter att analysera bidragen tillsammans med en gäst och denna veckan gästas vi av ingen mindre än Linnéa Deb! Poplights experter som dömer bidragen denna vecka är Anna-Sofia Pehrson och Mika Gredegård.

Nu ska alltså bidragen som tävlar i den andra halvan av den första semifinalen bedömas, alltså alla bidrag med startnummer 9 till och med 16. De länders bidrag som kommer att bedömas denna vecka är Ukraina, Belgien, Moldavien, San Marino, Portugal, Nederländerna, Montenegro och Ungern.

Linnéa Deb

Veckans gäst: Linnéa Deb

Linnéa Deb gjorde sin debut i Melodifestivalen som låtskrivare år 2012 då hon skrev bidraget ”Soldiers” (Ulrik Munther) tillsammans med sin man, Joy Deb. Låten kom på tredje plats i finalen. Året därefter vann hon Melodifestivalen 2013 som låtskrivare när hon och Joy var med och skrev Robin Stjernberg‘s vinnarlåt ”You”. I årets Melodifestival hade hon med hela fyra bidrag tillsammans med Joy, bland annat ”Echo” (Outtrigger), ”Red” (EKO), ”Glow” (Manda) och även silvermedaljören från finalen, ”Busy Doin’ Nothin” med Ace Wilder.

(Foto: Mattz Birath, Poplight)

Poplights experter denna vecka är Anna-Sofia Pehrson och Mika Gredegård. Bidragen bedöms i en skala mellan 0-5 där 0 är sämst (i klass med Grekland 2002) och 5 är bäst (i klass med ”Euphoria”).

9. UKRAINA – ”Tick-Tock” / Mariya Yaremchuk

Det första bidraget som ska bedömas denna vecka är även det första bidraget som blev klart till Eurovision Song Contest 2014. Under en lördagsförmiddag strax innan jul hade Ukraina sin final där ”Tick-Tock” vann som Mariya skrev helt själv, men då lät låten lite annorlunda och efter ett tag tog Mariya sedan hjälp av den svenska låtskrivaren Sandra Bjurman för att göra om låten helt och resultatet blir som ni ser ovan. Hur går detta hem hos panelen?

Linnéa: Cool tjej. Cool låt. Älskar basen i verserna. Nice också att hon går upp i huvudklang i bryggan. Känns fräsch och jag gillar ”O-oh”-kören tillsammans med visslingen. I’m a sucker för vissling. Kommer den gå vidare? Ja, det tror jag. Hon är ju snygg, god damn it! Betyg: 3

Anna-Sofia: Ukraina brukar sällan göra mig besviken i Eurovision-sammanhang. Jag håller till exempel Ruslanas “Wild Dances” och Svetlana Lobodas “Be my Valentine” som något av de bästa i den moderna ESC-historien. I år gör de mig inte heller besvikna men heller inte ”blown away”. Det är en kompetent poplåt utan att överraska. Hygglig. Betyg: 3

Mika: Det här är verkligen ingen dunderlåt från Ukraina – men inte bottenskrap heller. Det är en helt okej poplåt som får mig att tänka lite på ryska Serebros ”Song No 1″ som tävlade i ESC 2007. Tyvärr är det här inte riktigt lika bra. Tycker att Maria Yaremchuk har en ganska mesig, ibland lite skrikig, röst, och i och med att hon ligger i sitt övre röstregister hela tiden låter det lätt flämtande, nästan andfått när hon sjunger även på inspelning. Mysko. Hookig låt, i alla fall! Betyg: 3

10. BELGIEN – ”Mother” / Axel Hirsoux

Från det första bidraget till det sista! Belgien var nämligen sist ut inför årets Eurovision att välja ut sitt bidrag genom en TV-sänd uttagning och det här lär troligtvis vara en av de stora snackisarna i år. Axel Hirsoux är 31 år gammal och innan jobbade han som sekreterare på en skola i Belgien. Axel ställde sedan upp i TV-programmet Eurosong i Belgien med sin hyllningslåt till mamma, där han sedan vann med en jordskredsseger med över 50% av rösterna och fick därmed representera landet i Köpenhamn. Kan det bli ytterligare en jordskredsseger för Axel i Eurovision?

Linnéa: Oj! ”The world is not enough” med Garbage. SAY. NO. MORE. Refrängen är fin, men ”You’re my satellite”? Förlåt, men det blir lite klysch-fest tycker jag. Det är SÅ SVÅRT att skriva en text som denna utan att det känns geggigt. Tycker dock att han sjunger bra… när han inte är off-pitch, det vill säga. Lite fin. Lite på gränsen till klyschig. Betyg: 3

Anna-Sofia: Jag tycker själv att jag är ganska emotionell av mig men den här låten…jag känner absolut ingenting. Jag borde bli rörd men jag känner ingenting. Blir mer rörd av Spice Girls “Mama” än den här. Men han sjunger fint och för detta ska han belönas. Betyg: 2

Mika: Alltså, jo, DUDE can sing. Men det här är så jäkla tråkigt. Det tilltalar mig inte alls. Visst, han kan ta i även i sitt övre register, men där han sjunger riktigt bra är ju mellanregistret. Låten är i alla fall ganska så väldigt blek. Den vill vara ”Molitva” men blir mest tråkig tycker jag. Och jag tycker lite synd om den stackars dansaren som knappt får vara i ljus. Betyg: 1

11. MOLDAVIEN – ”Wild Soul” / Cristina Scarlat

Sedan Moldavien gjorde entré i tävlingen 2005 har de bara missat finalen en enda gång. De har aldrig vunnit tävlingen dock, men samma år som de gjorde sin debut i Eurovision så uppnådde de sitt bästa resultat med en sjätte plats. I år skickar de Cristina Scarlat till att representera Moldavien i Köpenhamn med bidraget ”Wild Soul”. Tror panelen att Moldavien kommer gå till final för sjätte året i rad?

Linnéa: Wow! Vilken röst! Men nej, vad den här refrängen hade vunnit på att INTE ha en kick som följer hennes fraser. Sååå trött på denna ”vi går liiiite Skrillex”. Antingen gör man det fullt ut eller inte. Nä, jag är trött på den här låten efter bara en minut. Tyvärr. Den här går inte vidare om den inte har ett helt otroligt superduper-häftigt nummer, but I doubt it. Betyg: 1

Anna-Sofia: Den här låten skulle kunna vara med i vilken ESC som helst och representera vilket land som helst vilket år som helst. Klassisk skolad melodi och varken bra eller dålig. Tror den kommer att få det svårt att gå vidare. Det finns starkare låtare i startfältet. Betyg: 2

Mika: Moldavien tillhör inte mina favoritländer i ESC (förutom 2005, 2005 var de episka). Årets bidrag är ganska mörk, mystisk pop. Förutom ett riktigt konstigt tonartsbyte på 2:30 så är det en ganska tråkig och intetsägande låt med en ganska duktig sångerska. En väldigt ganska låt, för att sammanfatta det hela. Betyg: 2

12. SAN MARINO – ”Maybe” / Valentina Monetta

Från ett land som nästan alltid tagit sig till final – till ett land som faktiskt aldrig tagit sig till final. San Marino gjorde sin entré i tävlingen 2008 där de kom toksist i sin semifinal. Därefter valde landet att ta ett uppehåll i två år innan de kom tillbaka 2011. I år är det landets femte försök i tävlingen och för artisten, Valentina Monetta, är det hennes tredje försök. 2012 tävlade hon med ”The Social Network Song” i Baku och året därefter i Malmö tävlade hon med ”Crisalide (Vola)”, där hon slutade på en 11:e plats, bara några få poäng från att ta sig till final. Nu har hon teamat ihop sig ännu en gång med den tyska monsterkompositören Ralph Siegel och hoppas detta år på en finalplats. Blir det tredje gången gillt för Valentina?

Linnéa: Oj, nu åkte jag minst 10 år tillbaka i tiden. Uäck. Spolar fram till sista minuten och inget har förändrats. Förutom att man försökt göra ABBA-körer som svarar. Som gjorts om och om och om igen. 1000 gånger. Asså….den här prodden…..så INTE 2014. Har inget mer att säga. Den här har inte en chans. Betyg: 0

Anna-Sofia: Varför ställer Valentina upp en tredje gång? Jag begriper inte. Förra året hade hon en låt som var riktigt bra men inte ens då gick stackaren till final. Ser inte alls hur den här menlösa låten ska ta sig till final. Kanske ska San Marino överväga att skicka en annan artist nästa år? Eller är detta San Marinos enda artist? Betyg: 1

Mika: Men alltså jag ooooorkar inte. Ger hon aldrig upp? Tydligen inte. Nej, hon är ingen superdupermega sångerska. Och låten är supertråkig. Det som är underhållande här är dock videon. Kan hon inte mima sådär på scen också? Det hade varit sjukt roligt! Betyg: 0

13. PORTUGAL – ”Quero Ser Tua” / Suzy

Portugal är det landet som varit med i tävlingen flest gånger – utan att vinna. Hela 46 gånger har landet deltagit i Eurovision sedan debuten år 1964 och 1996 uppnådde de sitt bästa resultat när de hamnade på en sjätte plats. Varje år utses vinnaren genom Festival da Canção som är ett av de äldsta uttagningsformaten för Eurovision. I år vann Susana Guerra, 34, Festival da Canção, fast under artistnamnet Suzy. Kan hon ge Portugal ett bra resultat i år?

Linnéa: Lambada 2014! Fast sämre. Klarar inte av det här. Tantvibrato. Försök till att dansa sexigt. Äh, fy farao. Går fetbort för mig. Spelar ingen roll hur mycket salsa de försöker med. Sluttonen gör att jag börjar skratta. Åååååh nääääää, vad elak jag är nu. Förlåt! Betyg: 0

Anna-Sofia: Ja! Jag ger Portugal en fyra! Jag har förknippat Portugal som det typ tristaste ESC-landet genom alla tider. Många ballader och ingen låt som direkt lämnat något avtryck. Men denna låt i fotbollslåt-genren sticker verkligen ut från startfältet. Det är väl ingen “Waka waka” direkt men den har i alla fall allt som Pitbulls officiella VM-låt har – till exempel en refräng. Nä, kicka Pitbull och sätt Suzy på posten som officiell VM-låtsleverantör. Betyg: 4

Mika: Har Portugal NÅGONSIN haft ett bra Eurovision-bidrag? På riktigt? Jag tror inte det alltså. Jag fattar ingenting. Vem stylade det här? Vem var sångcoach? Vem skrev låten?!?! VEM RÖSTADE ENS PÅ DET HÄR? Herregud. Det här kan vara den konstigaste kombinationen av karneval, 90-talsdisco och absurd styling… någonsin. Betyg: 0

14. NEDERLÄNDERNA – ”Calm After The Storm” / The Common Linnets

Efter åtta konsekutiva år har Nederländerna aldrig lyckats ta sig till final – fram tills förra året, då sångerskan Anouk bröt den långvariga trenden och tog landet till final för första gången sedan 2005. I november förra året avslöjade den holländska TV-kanalen AVROTROS under en presskonferens att duon The Common Linnets skulle representera landet i Köpenhamn. The Common Linnets består av den holländska superstjärnan Ilse DeLange och Waylon. I maj tävlar de för Nederländerna och kommer de ta sig till final i år också?

Linnéa: Åh! Börjar som ”Something Stupid” med Robbie Williams & Nicole Kidman blandat med ”Every Breath You Take” med The Police. Och så lite country på det. Jag gillar det här. Äntligen något som är enkelt. Och bra. ”I’m thinking about you here in the calm after the storm”. Svårare än så behöver det inte vara. De är grymma live och jag hoppas de sopar banan med sin autenticitet och går vidare. Betyg: 5

Anna-Sofia: Blev verkligen överväldigad i fjol när Anouk tog Nederländerna till final med sin vackra låt “Birds”. I år skickar de en låt som är något svagare. Den är väl fin och så men jag glömmer bort den så fort som den är slut. Sörjer inte om den lämnar redan i semin men jublar inte om den går till final. Betyg: 2

Mika: Det finns stunder i livet då jag blir riktigt, riktigt glad. Som när jag hörde den här låten första gången. Alltså, ÅH! Nederländerna skickar en fantastisk liten countrypopballadpärla! Det här är en låt som definitivt kommer att rulla i mina spellistor långt efter Eurovision. Inte nog med att låten tillhör min absoluta favoritgenre, utan den är bra på riktigt och har två grymma sångare – som är nästan ännu bättre live. Så sjukt snyggt. Påminner väldigt mycket, på väldigt många sätt, om fantastiska The Civil Wars. Vilket verkligen inte är ett minus. Kan vara mitt favoritbidrag i år! Betyg: 5

15. MONTENEGRO – ”Moj Svijet” / Sergej Cetkovic

Montenegro gjorde sin debut i tävlingen som självständig nation år 2007 och har sedan dess aldrig lyckats ta sig till final. I år valde de ut internt att de skulle skicka artisten Sergej Cetkovic, som är en superstjärna bland balkanländerna, till Köpenhamn. Låten ”Moj Svijet” är en storslagen balkanballad vars titel betyder ”Min värld” och framförs på montenegriska. Kommer detta att bli första gången som Montenegro tar sig till finalen? Så här tror panelen:

Linnéa: Lite Titatic. Lite 4/4:a som övergår till en 6/8:a. Lite ”You Raise Me Up” med en tonartshöjning och du har det här. Helt OK men vi har hört det förut. Punkt. Betyg: 2

Anna-Sofia: Jag är inte och kommer aldrig bli en person som gillar balkanballader eller låtar i den genren. Det finns dock undtantag som till exempel “Molitva”. Den här går jag inte alls igång på även om jag kan förstå folk som älskar detta. Tror att den här dock kommer att gå vidare och hamnar antagligen på en topp tio-placering i finalen. Betyg: 2

Mika: Jag är verkligen inget fan av balkanballader, det måste jag få poängtera. Det här är dock en av de finare. Musikaliskt är det en sjukt enkel men vacker och snygg låt, och sångmässigt är det inget fel. Funderar på om det kommer att bli så kul på scen bara. Risken finns dock att koreografen tänker som jag, gör något jättebisarrt av numret och sedan ryker låtens chanser. Vi får väl hoppas på att det inte blir så, för annars tror jag att den här kan komma högt. Fin! Betyg: 3

16. UNGERN – ”Running” / András Kállay-Saunders

I Ungern väljs deras representant ut under en flera veckor lång process med deltävlingar och final, nästan som i Melodifestivalen, och efter flera försök tidigare lyckades till slut András Kállay-Saunders att vinna tävlingen och få äran att representera landet i Köpenhamn. ”Running” handlar om något som vi inte direkt är vana vid att höra i Eurovision – barnmisshandel. Låten har András skrivit själv tillsammans med Krisztián Szakos och är baserad på en livshistoria från en vän till András. Kommer András att springa direkt till final? Så här tror panelen:

Linnéa: Snygg snubbe, snygg låt. Jag älskar det här brittiska i prodden. Lite tråkig refräng men han sjunger skitbra live så den här önskar jag att man röstar vidare. Och- uuuuuh, jag ÄLSKAR att man breakar i refräng två! Den här GILLAR JAG SOM tusan! Synd att reffen inte var liiiiite tyngre. Han går vidare om folket hajar, vilket de kommer göra. Betyg: 5

Anna-Sofia: Herregud, vilken dramatisk låt som Ungern skickar. Här är det inte ett brustet hjärta som är temat utan lite tyngre grejer som barnmisshandel. Låten snabbt blivit en av fanfavoriterna och har låga odds hos spelbolagen. Jag gillar den här låten i all sitt trauma och  är mycket förtjust i komposotionen.  Tycker framför allt att det är roligt för Ungern att de har en chans att vinna och det hade varit fantastiskt för tävlingen om de faktiskt gick och vann. Tippar på topp fem i finalen och är given vidare från semin. Betyg: 4

Mika: Det här är ungefär Anton Ewalds ”Natural” fast med en snubbe från Ungern. Söt pojke som gör pop. Joo vars. Det här är väl helt okej. Verserna är väl lagom melodramtatiska, och hans falsett gör mig ganska orolig, men refrängen är hookig och gör han det här bra på scen lär han sätta en hel del flick- och pojkhjärtan i brand. Eller kvinno- och manshjärtan också, för den delen. Väldigt nyfiken på hur detta nummer kommer att utformas, ändå! Betyg: 3

Topp 3 – Del 2/5

1. Nederländerna – 12p
1. Ungern – 12p
3. Ukraina – 9p

Nästa vecka

Nästa vecka tar vi oss an i panelen den första halvan av den andra semifinalen, då bidragen som tävlar med startnummer 1 till och med 7. De bidragen som Poplights panel bedömer då är Malta, Israel, Norge, Georgien, Polen, Österrike och Litauen. Fredag den 18 april är vi tillbaka igen med en ny panel och en ny spännande gäst – häng med oss då!

Håller du med panelen denna veckan? Vilken låt är din favorit än så länge? Kommentera nedan!