En av årets artister i Eurovision Song Contest 2014 som just nu skapar en stor snackis omkring sig är operasångaren från Belgien, med sin hyllningssång till hans mamma. I en intervju med Poplight berättar dessutom Axel Hirsoux, 31, varför han är mer nervös för resan till Danmark – än att faktiskt stå på scenen i Köpenhamn.

Axel Hirsoux

Axel Hirsoux
(c) Sander Hesterman, EBU

Under en stor nationell TV-sänd uttagning i Belgien gjorde Axel Hirsoux, 31, en jordskredsseger för sig själv i programmet när han fick mer än hälften av tittarrösterna från det belgiska folket. Före detta Eurovision Song Contest-vinnaren från 2004, Ruslana, satt med som jurymedlem i programmet och hyllade Axel efter sitt framträdande och sa ”Om [Belgien] skickar Axel till Eurovision – då lovar jag att ni kommer vinna!”. Detta var något som Axel tyckte var väldigt smickrande att höra.

– Det var väldigt väldigt positivt att höra. Jag är väldigt glad över Ruslana, som är en så stor stjärna i Ukraina och inom Eurovision, så det känns oerhört viktigt för mig att jag har supporten från henne, berättar Axel Hirsoux för Poplight.

Men i fredags, när SVT’s TV-satsning ”Inför Eurovision Song Contest 2014″ hade premiär, fick han ta emot hård kritik från panelen när ”Mother” skulle bedömas. ”Jag känner mig beklämd” sa Christer Björkman i programmet medan Rennie Mirro var desto hårdare i sin bedömning: ”Här har vi ett jättebra förslag på när det verkligen inte fungerar och fyller något som helst syfte över huvud taget utan bara blir märkligt, konstigt och lite läskigt”.

I en tidigare artikel på Poplight lyckades Axel dock inte med att klämma ut lika hårda ord mot Sveriges Eurovision-bidrag. Tvärtom var han mycket mer positivt och vid intervjutillfället var ”Undo” den enda låten Axel hade hört av de låtarna som tävlar i Köpenhamn.

– Jag älskar verkligen Sveriges låt. Det är en jättebra låt och jag hoppas verkligen på att få träffa Sanna i Köpenhamn.

Gjorde en ”Marie Lindberg” i Belgien

Processen som Belgien valde ut sin Eurovision-representant i år är väldigt snarlik Sveriges Melodifestival, med en del olika deltävlingar som sedan följs upp av en stor final. Programmet hette Eurosong och innan han deltog i programmet jobbade Axel på en skola i Belgien, dock inte som lärare utan som sekreterare. Han skrällde och tog sig direkt till finalen i Eurosong i något som kan likna vad Marie Lindberg, lärarinnan från Munkedal, gjorde i Melodifestivalen 2007. Sen förstås, så vann ju också Axel tävlingen med en jordskredsseger.

– Det är inte lätt att jobba i skolan, ha ha! Nu har jag dessvärre inte tid med skolan och lägger mycket mer tid på att sjunga istället, men det är mitt liv och jag älskar det, säger Axel.

Sedan finalen av Eurosong i Belgien som ägde rum för mindre än en månad sedan har alltså Axel slutat på skolan och börjat jobba som en professionell sångare på heltid.

Ser fram emot Köpenhamn – men inte flyget dit

Axel berättar även att han är väldigt exalterad och ser mycket fram emot att stå på scenen i Köpenhamn – men är det något han inte ser så värst mycket fram emot så är det flyget till just Köpenhamn. Han har nämligen aldrig flugit förut i hela sitt liv, och flyget till Köpenhamn blir den första flygningen han någonsin kommer att få uppleva.

– Just nu är jag mer nervös över att flyga till Köpenhamn än att stå på själva scenen, ha ha! Jag är inte nervös för att sjunga, nej, det är inte bra för en sångare att vara nervös.

Varför tror du att det inte är bra att vara nervös? I många fall kan nervositet omvandlas till något positivt.

– Nervositet är inte positivt. Min sång har väldigt höga toner och om jag är nervös kan jag stressa upp rösten och det kan inte vara bra. Det är bara att gå ut på scen och njuta istället.

Axel Hirsoux representerar Belgien i Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn där han tävlar i den första semifinalen den 6 maj med startnummer 10. Vad tycker du om ”Mother”? Blir det en finalplats? Kommentera nedan!