I helgen var det dags för den femte upplagan av ”Eurovision in Concert” i Amsterdam där 25 länder som tävlar i Köpenhamn uppträdde för fansen, men även om Sverige och Sanna Nielsen lyste med sin frånvaro på konserten var det många av hennes konkurrenter som hyllade hennes bidrag.

Varje år i början av april äger ”Eurovision in Concert” rum i Amsterdam, där artister som tävlar i årets Eurovision Song Contest uppträder inför tusentals fans som rest från alla möjliga håll i Europa för att ladda upp inför den stora tävlingen. I år uppträdde 25 länder på Melkweg i Amsterdam, tillsammans med en rad olika gästartister, bland annat förra årets vinnare Emmelie De Forest.

Tidigare under lördagen arrangerades en öppningsceremoni där samtliga artister och journalister var på plats, där artisterna dessutom gav intervjuer. Även om Sverige och Sanna Nielsen inte var på plats, så var det många av hennes konkurrenter som hyllade Sanna när Poplight pratade med några av artisterna.

Storfavoriten: ”Hon är väldigt vacker”

Aram MP3

Aram MP3

En av Sannas största konkurrenter, Aram MP3, som representerar Armenien och som just nu är spelbolagens favorit att vinna hela Eurovision Song Contest 2014, började dessutom sjunga Sveriges bidrag när Poplights reporter introducerade sig själv till artisten:

– Vilken fantastisk låt från Sverige! Jag tycker det är en riktigt bra låt. Jag såg hennes framträdande på Youtube och hon är väldigt vacker. Det är en stark och lyrisk ballad och en väldigt bra låt, verkligen, berättar Aram MP3 för Poplight.

Du är ju den stora favoriten att vinna hela Eurovision. Ser du henne som din största konkurrent?

– Ha ha, men kom igen, hon är ju favorit också! Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger Aram och skrattar.

Sågades av svenska juryn – nu hyllar han Sanna Nielsen

I fredags hade SVT premiär för sin årliga TV-satsning ”Inför Eurovision Song Contest” där en panel bestående av bland annat Malin Olsson och Christer Björkman kollade och bedömde bidragen som tävlar i Köpenhamn. Under programmet skulle de bedöma Belgiens tävlingsbidrag som de gav hårda ord. ”Jag känner mig lite beklämd”, sa Christer i programmet medan Rennie Mirro var lite hårdare i sin bedömning: ”Här har vi ett jättebra förslag på när det verkligen inte fungerar och fyller något som helst syfte över huvud taget utan bara blir märkligt, konstigt och lite läskigt”.

Men några sådana ord lyckades inte Belgiens representant, Axel Hirsoux, ge tillbaka till Sverige under en intervju med Poplight. Tvärtom var han väldigt positiv till Sanna Nielsen och ”Undo”.

– Jag älskar den!, säger Axel och skrattar.

Han fortsätter – med att ursäkta sig själv:

– Jag ber om ursäkt för alla andra som tävlar, men jag älskar verkligen Sveriges låt. Jättebra låt och jag hoppas verkligen på att få träffa Sanna i Köpenhamn.

Tror på nordisk kamp i finalen

De enda två nordiska länder som var på plats i Amsterdam under ”Eurovision in Concert” var Basim från Danmark och Carl Espen från Norge. Båda två har också varit, till och från, stora favoriter inför tävlingen i Köpenhamn. Många fans tror nämligen att det blir en nordisk kamp i finalen och att nästa års Eurovision kommer att äga rum i Skandinavien för tredje året i rad.

– Alla säger ju att det kommer bli en balladkamp mellan mig och Sanna. Det är ju en väldigt fin ballad och hon är en professionell artist och hon är ju så trygg på scenen. Hon är absolut en konkurrent för mig, berättade Carl Espen som sjunger balladen ”Silent Storm” i Köpenhamn.

Basim

Basim

21-årige Basim som representerar värdlandet Danmark med poplåten ”Cliche Love Song” berättade för Poplight att han hade bara hört en av låtarna som tävlar i Köpenhamn: Sanna Nielsen.

– Låt mig säga så här: jag önskar verkligen att jag hade skrivit den låten. Jag vet att det låter helt galet, men det kanske är en av de bästa balladerna jag hört de senaste fem åren, säger Basim.

Skulle du vilja byta låt med Sanna?

– Nej, ha ha! Jag är väldigt nöjd med min låt och det är nog ganska uppenbart. Min sång är väldigt energisk och det finns en bra vibe i min låt som får människor att le.

 

Sanna Nielsen tävlar i den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2014 den 6 maj där hon går ut med startnummer 4. Håller du med artisterna? Vad tycker du? Kommentera nedan!