I år när Eurovision Song Contest 2014 hålls i Danmark så är värdlandet själva direktkvalificerade till finalen. Han som representerar Danmark i år är 21-årige Basim, som många tycker är väldigt lik Bruno Mars. Nu svarar han på kritiken och berättar att han inte riktigt själv ser några större liknelser med den amerikanske superstjärnan.

Basim

Basim
(c) Sander Hesterman, EBU

Anis Basim Moujahid, mer känd som Basim, är född och uppvuxen i Köpenhamn. Redan vid 15 års ålder deltog han i den danska upplagan av X-Factor där han hamnade på fjärdeplats. Trots fjärdeplatsen var han den artisten som lyckades bäst av alla deltagarna det året när han fick ett stort skivkontrakt på Universal Music, och fram tills idag har han hunnit med över 450 konserter.

– Har du hört låten ”The winner takes it all”? Det stämmer inte alls, säger Basim och skrattar.

Nu senast i mars var han med och tävlade i danska Melodi Grand Prix, som är Danmarks motsvarighet till Melodifestivalen, där han skrällde sig direkt till vinst med sin ”Cliche Love Song” och om lite mer än en månad väntar Eurovision-scenen i Köpenhamn på Basim.

– Jag är inte nervös, jag är bara riktigt exalterad! Jag ser så mycket fram emot att stå på scenen där de flesta är från Danmark och jag hoppas verkligen att kunna göra skandinaverna stolta.

Basim om Bruno Mars-liknelserna: ”Folk säger det hela tiden”

Det var faktiskt nästan för exakt en månad sedan som Basim vann danska Melodi Grand Prix och sedan vinsten har han redan hunnit vara med i förhandssnacket inför Eurovision – men kanske mest för att många anser att hans stil är väldigt lik den amerikanske popartisten Bruno Mars, något som Basim själv inte riktigt håller med om.

– Om jag ska vara ärlig så förstår jag inte vad de menar. Folk säger det hela tiden och jag förstår dem inte. Jag förstår det på grund av energin, eftersom min energi på scenen liknar Bruno Mars, säger Basim.

Han berättar dessutom för Poplight att han känner sig väldigt smickrad över att folk berättar om liknelserna för honom.

Vill överraska i Köpenhamn

I en tidigare artikel berättade Basim för Poplight att den enda låten han hade hört av alla låtar som tävlar i Köpenhamn var ”Undo” med Sanna Nielsen, som han nämnde var ”en av de bästa balladerna han hört de senaste fem åren”. Själv tävlar Basim med en upptempo-poplåt och i hans framträdande under Melodi Grand Prix rullar den danska flaggan, ”Dannebrogen”, ner mot slutet. Den flaggan har han tagit bort – och istället ersatt det med en ny överraskning.

– Det är en annorlunda scen så självklart kommer inte att showen vara exakt likadan, men jag vill verkligen behålla samma energi och samma show. Jag kommer inte att använda den danska flaggan, men jag kommer att använda något i det.

Du kommer att använda ”något”?

– Kanske. Något galet. Något som kommer att blåsa folk av stolen. Jag vill verkligen ha den känslan när folk ser någonting och tänker ”Va?! Vad hände där?!” – den typen av känsla. Jag kan inte säga vad det är för då blir det ju ingen överraskning, men i grunden var det min idé av att jag vill att folk ska få en ”What?!”-känsla, säger Basim och skrattar.

Basim tävlar i finalen av Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn den 10 maj, där han går ut med startnummer 23. Vad tycker du om Basims låt? Vinner Danmark igen? Kommentera nedan!