(c) Mattz Birath, Poplight

(c) Mattz Birath, Poplight

Inte ens en månad hann passera efter finalen av Melodifestivalen 2014 innan SVT avslöjade planerna inför nästa års Melodifestival. I ett pressmeddelande som SVT skickade ut under dagen berättar de att de kommer ändra en helt ny riktning på nästa års festival.

 

Årets Melodifestival fick ta emot hård kritik både från tittare och kritiker. Tittarsiffrorna och röstningssiffrorna har varit rekordlåga och Melodifestivalens öde är ett faktum – men redan nu avslöjar SVT planerna inför nästa års final där de väljer att byta riktning från komedi till stordramatik.

”Nu kan vi inte misslyckas!”

I år leddes Melodifestivalen av Anders Jansson och Nour El Refai och tillsammans skulle de rikta programmet med inställningen för ”humor” och ge en komisk touch på programmet – men många tyckte att det försöket föll platt och att manuset var misslyckat. Detta ledde till att Melodifestivalen 2014 blev mer ”dramatisk” än ”humoristiskt”, så nu går SVT all-in och satsar på dramatik till 2015.

– Det är ett ganska säkert kort för nu kan vi inte misslyckas! Skulle vi misslyckas så skulle det bli roligt och tittarna gillar när det är roligt, förklarar SVT’s Per Fehkt, som är biträdande innehållsleverantör på kommunikationsavdelningen, i pressmeddelandet.

Lars Norén ny innehållsproducent och regissör

Inför nästa år kommer den stora teaterregissören Lars Norén att ta över stafettpinnen från Henrik Jonsson som innehållsproducent. I sex veckor ska Lars Norén förse med allt innehåll i programmet som inte har med bidragen att göra. I pressmeddelandet berättar SVT att mellanakterna kommer att bestå av monologer från gästskådespelare och även utdrag från aktuella pjäser som sätts upp på Stockholms Stadsteater.

En källa med god insyn berättade även för Poplight att högst upp på Noréns önskelista över programledare är bland annat Helena BergströmAlexander Skarsgård och Thorsten Flinck - alla med en anknytning till 2012. Helena Bergström var då programledare tillsammans med Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer. Thorsten Flinck tävlade med bidraget ”Jag reser mig igen” tillsammans med Revolutionsorkestern och Alexander Skarsgård satt i publiken.

Konceptet hämtat från Finland

För alla inbitna fans så kanske detta låter bekant – och javisst! Detta var samma koncept som Finland använde i sin Melodifestival, ”Suomi laulaa laulun”, från år 2006 – samma år som Lordi vann Eurovision Song Contest med ”Hardrock Hallelujah”. Detta är något som den forne finske TV-producenten, numera baristaguru, Pär Kele, har uppmärksammat i hans blogg på ”Suomi ei voi bloggaaminen”.

– Svenskarna ger sig på vårt vinnande koncept med att vaska fram en Eurovision-vinnare genom samma teknik som vi införde redan år 2006. Vi får se hur detta går.

Däremot slår sig SVT ifrån detta påstående och hävdar att det är väldigt stora skillnader mellan programkoncepten.

– Vi kommer fortfarande ha kvar samma regelverk från tidigare år och inte alls samma som de har i Finland, där till exempel vi i Sverige har åtta på scenen och i Finland har de bara sex, uppger Lena Handén, som är programkoncepts-konsult på SVT.