Så var de då presenterade. Alla bidrag till årets Euorvision Song Contest. Och genast utmålade sig en trio som de som gör upp om segern. Inte helt oväntat är Sanna Nielsen en av dem.

 

_MG_0121

Vi är lite  bortskämda med att axla ett favoritskap i Eurovision Song Contest. Låga odds. Snackis på olika forum och bland fansens Youtube-videos är ”Undo” en ständig topp fem. Det är givetvis smickrande och det värmer hjärtat när  bidraget som vi röstat fram blir så omhuldat. Eric Saade & Loreen hade det likadant. Robin Stjernberg var däremot en högoddsare i fjol. Ett spel på honom gav 33 gånger pengarna…

Nytt år, nya tag. En av årets lågoddsare är Armenien som skickar en ballad (som alla andra länder i år) och har snabbt seglat upp som en av favoriterna bland fans och spelbolag. Ett spel på Armenien ger i nuläget 2.15 på Unibet.
Armenien har aldrig tidigare vunnit tävlingen och debuterade i ESC 2006. 2012 deltog landet inte på grund av att ESC arrangerades i Azerbajdzan. Länderna befinner sig i en djupt infekterad konflikt och Armenien ansåg att deras delegations säkerhet inte kunde garanteras och valde därför att avstå. Förra året var de dock tillbaka med en rätt halvdassig låt men i år skickar de en potentiell vinnare.  Om nu Armenien skulle gå och vinna, hur gör Azerbajdzan då?

Sanna Nielsens andra utmanare heter Carl Espen och kommer från Lillebror Norge. Även detta är en ballad men den här har den där ljuva doften av Antony & the Johnsons. Jag tänker att musikrecensenter på de stora tidningarna skulle beskriva den som ”bra på riktigt”, ni vet, som de gör när de vill förminska ESC till en låtsastävling med låtsasmusik. Och jag kan nog se att folk som i vanliga fall inte lyssnar på ESC-musik kommer att gilla denna finstämda bit. Spelbolagen hade Norge som storfavoriter redan innan de hade valt sitt bidrag och de fortsätter att vara en lågoddsare. Just nu ger ett spel på Carl Espens ”Silent Storm” sex gånger pengarna på Unibet.
Å ena sidan tycker jag att ”Silent Storm” är skitfin och förtjänar att vinna. Å andra sidan tycker jag att det vore så tråkigt om tävlingen hamnade i Skandinavien igen. Hade varit roligare om något annat land hade vunnit. Om jag får se bortom det musikaliska. Och det får jag för det här är min krönika.

Sanna Nielsen har något lägre odds än vår norske konkurrent. Ett spel på Sanna ger i nuläget fem gånger pengarna på Unibet. Och det är just de här tre bidragen som har odds under tio gånger pengarna på de flesta spelbolag. Unibet har dock satt Ungern på åtta gånger pengarna medan bet365 och William Hill har satt 12 respektive 11 gånger pengarna. Ungern var tidigt en stor favorit men i takt med att fler länder har presenterat sina bidrag så har oddsen stigit. Låten ”Running” är en dramatisk historia med en tämligen traumatisk video.  Jag kan förstå att den har fallit många fans på läppen då ämnet är allt annat än brustna hjärtan, Istället väljer man att ta upp det tunga ämnet ”barnmisshandel”.

Min personliga favorit är dock inte någon av ovanstående (även om jag såklart hoppas att det går bra för Sanna Nielsen!). Jag har fallit handlöst för Tysklands bidrag. Ett spel på Elaizas ”Is it right” ger just nu hela 34 gånger pengarna på bet365. Jag blir nästan lite förnärmad över att den har så höga odds, samtidigt som jag tänker att jag kan tjäna mig en hacka om de skulle gå och vinna. För visst vore det väl kul om Elaiza kunde skrälla i ESC som de gjorde i den tyska uttagningen?

Så vilka kommer att få de svårast att vinna ESC 2014? Ja, enligt spelbolagen så var det här med att sjunga om tårtor ingen höjdare. Vitrysslands ”Cheescake” och Lettlands ”Cake to bake” ger mellan 101 och 175 gånger pengarna. Stackars Valentina Monetta som för tredje året i rad representerar San Marino verkar helt chanslös. bet365 har satt oddsen på 101 gånger pengarna medan Unibet är lite mer postiva och har satt oddsen på 30 gånger pengarna.

Sorry Valentina, det blir nog ingen vinst för dig i år heller.