Axel Hirsoux

Axel Hirsoux (© Eén)

Ikväll avgjordes Eurosong 2014 i Belgien där sångaren Axel Hirsoux vann med jordskredsseger för sin hyllningslåt till sin mamma, ”Mother”. I och med detta blev Axel den sista artisten som är klar för Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn.

Med 140 poängs marginal från tvåan tog sångaren Axel Hirsoux hem segern i den nationella uttagningen i Belgien. Axel var även en av de stora favoriterna i förväg att vinna tävlingen och få representera landet i Köpenhamn. Han fick även många fina lovord från expertjuryn som var med under programmet. En av medlemmarna var Ruslana, som vann Eurovision Song Contest 2004 med ”Wild Dances”.

– Tro mig, om Belgien skickar Axel till Köpenhamn kommer ni att vinna, sa Ruslana under programmet efter Axels framträdande.

Tävlingen bestod av sex bidrag och vinnaren utsågs genom 50% av sju internationella jurygrupper och 50% av tittarrösterna. När alla jurygrupperna hade avlagt sina röster stod Axel Hirsoux som vinnare och när tittarna delade ut sina poäng fick han likaså överlägset flest röster. Tittarpoängen delades ut procentuellt i precis samma system som Melodifestivalen i år.

Belgien tävlar i den första semifinalen den 6e maj i Köpenhamn. Här kan ni se en lista över alla bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2014.

Vad tycker du om Belgiens val till Eurovision Song Contest 2014? Kommentera nedan!